Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10559
De la 07 Ianuarie 2003
108312134

Liber la gunoaie

  • 14 June 2007, 23:00

De mai mult timp îmi propusesem un tur al Botoşanilor, prin exterior, să constat pe viu cum mai stăm cu gunoaiele aruncate alandala. Aşa că, ieri, m-am pus pe treabă. Primul popas l-am făcut în zona Manoleştilor Deal (foto 1), unde se aruncă gunoaiele de mai mulţi ani, fără ca cineva să se fi sesizat şi să fi dispus vreo măsură de intrare în legalitate. Dacă în urmă cu trei ani era o plăcuţă de lemn, care avertiza cu „Nu aruncaţi gunoaiele. Veţi fi amendat”, acum a dispărut şi plăcuţa. Au rămas gunoaiele, munţi de gunoaie aflaţi în bună vecinătate cu cimitirul Manoleşti Deal şi mai nou cu Poliţia rutieră, ce-şi are sediul cu vreo sută de metri mai jos.
Spre Curteşti, la podul de peste Dresleuca, avem o altă zonă unde se aruncă gunoaiele. Toată valea Dresleucii este împânzită cu gunoaie, stuf, papură iar când plouă mai abundent se formează o mlaştină urât mirositoare. Malul Dresleucii dinspre Botoşani (foto 2) este străjuit tot de gunoaie, gunoaie care deţin supremaţia prin spatele cimitirului Pacea, ieşind la lumină în şoseaua Sucevei, în locul de agrement unde se face plajă. Aici găsim altfel de gunoaie, aparţinând unei civilizaţii avansate tehnologic, dar repetentă în protejarea mediului.
La ieşirea din Botoşani spre Dorohoi nu vedem gunoaie. Nu le vedem pentru că sunt acoperite de vilele luxoase ale potentaţilor botoşăneni. Dar dacă înaintăm spre calea ferată, prezenţa lor ne sare imediat în ochi. În această zonă, gunoaiele ce aparţin botoşănenilor urbani convieţuiesc în amestec cu cele ale botoşănenilor rurali din Cătămărăşti Deal. Dincolo de calea ferată, spre Luizoaia, avem alte gunoaie, numai că ele pot vi vizualizate dacă vii spre Botoşani cu trenul.
Strada Doboşari duce spre cartierul de vile şi locuinţe ANL Cişmea. De la ieşirea din oraş, cum treci râul Luizoaia şi de Interfarmul lui Brânzei, încep să apară şi gunoaiele. Ce-i drept, mai puţine ca în alţi ani. Dar s-au mutat în zona ANL, care este un cartier cu multe inconveniente edilitare.
Râul Luizoaia, de la podul străzii pozaDoboşari şi până dincolo de strada Săvenilor, este presărat cu fel de fel de gunoaie, resturi de plastic, sticle sparte, resturi metalice. În porţiunea de râu, unde strada Muşat Vodă se propteşte cu botul în apele sale, se află o imensă grămadă de gunoi. Este un amestec de gunoi de grajd cu cel menajer. Apa de ploaie îl spală, iar toată mizeria se duce pe valea Luizoaiei, până în Sitna.
Ieşirea din Botoşani spre Săveni ne aduce în faţa ochilor valea Sitnei, cu albia râului pigmentată de alte resturi de gunoaie menajer, priveliştea lungindu-se spână spre staţia de epurare Răchiţi. Nici ieşirea spre Truşeşti nu-i mai arătoasă, deşi groapa de gunoi a oraşului este amplasată în acea zonă. Curată se păstrează ieşirea din Botoşani spre Tulbureni, o ieşire ce în urmă cu vreo doi ani era ornată din plin cu gunoiul locatarilor din zonă.
Încă din perioada când primarul Botoşanilor era Florin Egner s-a ridicat problema unei noi gropi a oraşului. S-au tot adus în discuţie fel de fel de locaţii, dar nu s-a hotărât nimic concret. Până când va fi rezolvată problema gropii de gunoi, cineva trebui să ia măsuri ca aceste depozite de gunoaie înfiinţate ad-hoc să dispară. Cine anume?
Consider că o primă implicare ar trebui să vină din partea conducerii societăţii Urban Serv, care răspunde de salubrizarea oraşului. Locatarii mărginaşi n-au încheiate contracte de ridicarea gunoiului cu Urban Serv, dar îl aruncă la întâmplare. Iar indisciplina lor ar trebui reglată prin prezenţa inspectorilor de mediu şi a poliţiei comunitare. Sunt necesare controale privind protecţia mediului la abatoare, carmangerii, unităţi de procesarea laptelui, spaţii de producţie alimentară şi desfacere dar sunt necesare astfel de controale şi asupra protecţiei zonei mărginaşe a localităţilor urbane, chiar dacă în afară de amenzile care vor fi aplicate nu iese şi altceva de pus la frigider, cum afirma un comentator. Acest „liber la gunoaie”, care se manifestă în prezent, cred că ar trebui restricţionat prin măsuri radicale, chiar dacă nu sunt populare şi nu aduc voturi. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Unde au greşit fraţii Bidaşcă?
Oare ce va alege: staţia PECO sau fundurile goale?
Preşedintele Conţac conduce o corabie ce se scufundă
Furtună demască mafia din sistemul sanitar
Se caută soluţii pentru ghişeu unic de relaţii cu publicul
Instituţia Prefectul pregăteşte investiţii la Paşapoarte
Dreţcanu premiază micii informaticieni din Corlăteni
Guralic vrea să-i uşureze pe cei de la Poliţia comunitară de ceva bani
16 drumuri judeţene aşteaptă să fie licitate
Ministrul Iorgulescu vrea să îl desfiinţeze pe Eminescu
Eminescu mai prezent ca oricând la Botoşani
Sfârşit de an şcolar şi la Penitenciarul Botoşani
Personalităţile judeţului au refuzat donaţia de sânge
Elevii premiaţi la concursul „Copiii României Creează”
Se apropie bacalaureatul pentru absolvenţii de liceu
Datoriile Spitalului Judeţean au crescut
Slovaci cercetaţi pentru înşelăciune
Salată de spanac cu slănină şi ou
Comentariu la comentarii (CXXII)
(Ioan Rotundu)
Socoteala ciobanului
Horoscop
Anunţ
Citate şi cugetări Statele Unite
Ce ziceţi, faceţi azi o afacere?
Anunţ important
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă