Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Sport
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11400
De la 07 Ianuarie 2003
120806673

Editorial

Botoşani: Pumnul şi palma în varianta PSD

  • Ioan Rotundu
  • 14 June 2016, 23:00

Nu-mi dau seama câţi îşi mai amintesc de romanul lui Dumitru Radu Popescu intitulat „Pumnul şi palma”, un roman care a devenit celebru în perioada lui Ceauşescu şi care a dispărut din librării imediat ce a fost pus în vânzare.
Romanul pune în antiteză doi activişti de partid care discută despre leninism, stalinism, marxism fiecare aplicând teoriile socialismului în interpretare proprie. Unul era violent în acţiune, butucănos, cioturos în gândire şi în relaţiile cu subalternii, celălalt era manierat, ponderat, responsabil asupra faptelor, cu aer de intelectual dar ambii, cu mijloace diferite, serveau şi înfăptuiau cu credinţă societatea socialistă concepută de Nicolae Ceauşescu.
Ieri, urmărind duelul dintre cei doi lideri social-democraţi, Victor Ponta şi Liviu Dragnea, mi-am amintit de subiectul romanului lui Dumitru Radu Popescu şi am regăsit în aceşti doi lideri ai PSD pe cei doi activişti de partid ai lui Ceauşescu. Ambii luptă pentru a-i apăra de justiţie pe corupţii din partid care sunt anchetaţi de DNA sau care au deja dosarele pe rolul instanţelor de judecată. Deşi lupta este comună, modalităţile de abordare îi diferenţiază.
Victor Ponta este liderul aflat într-un declin politic şi nu se împacă cu acest statut., motiv pentru care vrea să recâştige bunăvoinţa celor din PSD să fie iarăşi ce-a mai fost: vioara întâia. Brutal în acţiune, pervers, mincinos şi ipocrit Ponta a simţit că-i rost de a ocupa o funcţie însemnată în Stat, cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor în locul lui Valeriu Zgonea, cel mazilit de ai săi pentru că a încălcat disciplina de partid şi a ridicat tonul la şeful suprem.
Dar Ponta n-a cerut voie lui Dragnea să obţină funcţia ci a ieşit în spaţiul public şi a făcut declaraţii ca şi cum era deja răsfăţatul partidului să-i ia locul lui Zgonea. Atitudinea lui Ponta l-a supărat pe şeful suprem al PSD, Liviu Dragnea, omul care afişează calm, echilibru, responsabilitate şi este permanent frământat de soarta poporului român dar în realitate este viclean, plin de venin şi de dorinţa răzbunării.
Dragnea l-a pus pe ieri Ponta într-ű umilitoare situaţie, nedesemnându-l pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Camerei, declaraţiile anterioare pline de emfază ale lui Ponta rămânând fără suport politic, adică mincinoase aşa cum ne-a obişnuit. Cu tot acest duel de răfuială, între cei doi lideri nu s-a produs o ruptură ireconciliabilă, atât Ponta cât şi Dragnea declarând că relaţia lor este mai perfectă şi mai de monolit ca niciodată. Făţărnicie politică din partea ambilor, pentru că duşmănia dintre ei s-a ridicat la cote critice şi poate oricând să izbucnească public, unul dintre ei urmând a fi sacrificat definitiv de partid.
Atuul lui Victor Ponta este că el vrea cât mai repede ca toţi cei din PSD care au probleme cu justiţia să răsufle uşuraţi prin a se adopta legi care să modifice Codurile penale, să golească de conţinut justiţia iar corupţii să se bucure de linişte sufletească şi să-şi păstreze în siguranţă banii furaţi prin diferite metode şi mijloace din bugetul public.
Ponta ar fi vrut preşedinţia Camerei Deputaţilor pentru ca PSD-ul să facă echipă cu Tăriceanu de la Senat şi, astfel, să se adopte în ritm galopant măsuri care să ducă la căderea Guvernului Cioloş, la suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a preluarea puterii totale de către troica corupţiei PSD-UNPR-ALDE. Desigur, toate acestea ar fi fost posibile dar costul pentru PSD ar fi fost unul greu de suportat, poate chiar ar fi declanşat o furie populară iar partidul ar fi fost măturat de pe scena politică.
Sub acest aspect Liviu Dragnea este mult mai viclean. El şi-a convins corupţii din partid, baronii centrali şi locali, să aştepte până la toamnă, adică după alegerile parlamentare când puterea lor va fi legitimată de votul popular şi atunci toate acţiunile iniţiate vor fi fost acceptate în plan intern şi extern, chiar dacă nu vor fi pe deplin democratice şi în concordanţă cu principiile statului de drept.
Dragnea a fost condamnat deja cu suspendare dar mai are pe rolul instanţei de judecată încă un dosar şi altele în anchetă la DNA. O nouă condamnare îl va aduce în situaţia în care a fost şi Năstase, adică va ajunge după gratii. El speră că prin calmul şi echilibrul afişat, cu declaraţiile liniştitoare că nu va susţine în Parlament nicio lege de modificare a Codurilor penale, să se bucure de bunăvoinţa justiţiei şi să scape necondamnat.
În duelul de ieri, câştigător a fost Dragnea, în spiritul romanului lui Dumitru Popescu „palma”, dar Ponta nu va sta liniştit. El va căuta să câştige cât mai mult sprijin în partid şi să lovească în Dragnea în aşa fel încât acesta să nu se mai poată ridica. În fond, şi Ponta şi Dragnea vor să-şi apere corupţii din partid dar o fac cu mijloace diferite.
Nu asistăm la un circ ieftin ci la unul foarte scump, pe care dacă cei doi îl vor duce spectacolul până la capăt, preţul va fi unul foarte mare şi-l vom plăti noi toţi. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Presedintele Iohannis se afla in imposibilitatea de a reprezenta corect Romania in plan extern
Decizie in PSD: Ponta nu va fi sef al Camerei Deputatilor - nimeni nu va fi propus presedinte,
Florin Iordache asigura interimatul pana la toamna/ Ponta, despre relatiile cu Dragnea: "Perfecte"
Comisia juridica a Senatului: Cererea Justitiei in cazul lui Titus Corlatean - respinsa
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
APIA Botoşani – Comunicat de presă
“Imposibilul nu face parte din vocabularul meu”
Vania Atudorei în dezbatere cu reprezentanţii Școlii Gimnaziale
Blatter: Am fost martor la trageri la sorti trucate la nivel european. Bilele sunt puse in congelator
Federatia Sindicatelor din Administratie anunta ca functionarii intra in greva generala pe 12 iulie
Pedeapsa UEFA pentru nationala Rusiei: Descalificare de la Euro 2016 cu supendare
Ministru rus: Pedeapsa este excesiva. Nu are niciun sens sa facem apel
Record istoric: Randamentul obligatiunilor pe 10 ani ale Germaniei trece pe teritoriu negativ
Stoltenberg, seful NATO: Romania s-a oferit sa puna la dispozitie o baza pentru o brigada de 5.000 de militari
Detaliile vor fi decise mai tarziu
Obiectivul vizitei lui Dacian Ciolos in Canada:
Discutarea problemei privind eliminarea vizelor pentru romani
Augustin Zegrean: In Europa, statele in care nu se face inchisoare pentru abuz in serviciu sunt mai multe decat cele in care se face
Horoscopul zilei de 15.06.2016
Bancul zilei: Demonstraţie neinspirată
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă