Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10423
De la 07 Ianuarie 2003
118489649

Centenarul Unirii

Jubileul Şcolii Populare de Arte Botoşani la Lumea lu’ Rotundu

  • Ioan Rotundu
  • 14 June 2018, 23:00

Pentru cultura judeţului Botoşani, reforma administrativă as ţării din 16 februarie 1968 a fost începutul eliberării de sub obtuzitatea conducerii Regiunii Suceava care ne confiscase dreptul la identitate culturală şi mai ales la afirmarea în plan naţional a valorilor proprii, valori care s-au împământenit în spaţiul dintre Suret şi Prut în decursul secolelor.
Constrânse de conducerea comunistă a Regiunii Suceava vreme de vreo 20 de ani să nu poată întreprinde nimic dacă ei nu primeau binecuvântare, imediat ce s-a format Judeţul Botoşani, instituţiile culturale nou înfiinţate au început să inventarieze şi să pună în valoare tezaurul cultural moştenit de la generaţiile trecutului.
La nici 8 luni de zile de la înfiinţarea judeţului, în municipiul Botoşani lua fiinţă Şcoala Populară de Arte, o instituţie educativ-culturală care-şi propusese să valorifice şi stă transmită noilor generaţii tradiţiile şi obiceiurile moştenite din străbuni şi care formează arta populară, o componentă importantă de dovadă a culturii şi civilizaţiei noastre străvechi. Generaţii de profesori, metodişti, meşteri în prelucrarea lemnului, ceramicii, în treburile gospodăreşti cum ar fi ţesutul, cusăturile populare, în artele frumoase precum desenul, încondeiatul ouălor etc. au trudit pe ogorul culturii pentru a cultiva talentul lor în rândul tinerilor generaţii care să le preia şi să le ducă în viitor.
În timp au apărut li rezultatele muncii lor. Participările la competiţii naţionale de pe teme muzicale, pictură, arta cioplirii lemnului, încondeiatul ouălor au adus şi primele satisfacţii, recompense ale muncii, constând în diplome, cupe, premii care stau acum expuse într-o vitrină din actuala incintă a şcolii şi este o mândrie a fiecărui botoşănean să admire aceste trofee în care se regăseşte şi câte o părticică din starea noastră sufletească.
De-a lungul anilor multe nume s-au legat de aceste realizări, începând de la cei care au condus destinele culturii botoşănene în vremurile nu tocmai libere pentru exprimarea artistică, mă refer aici la Teodor Jaucă şi Dana Pietrariu, la directorul şcolii Victor Hreniuc, la profesorii Maricica Tronciu, Silvia Munteanu, Gheorghe Bulgaru ,Viorel Fantu pozacare, după 42 de ani de muncă, este şi acum în activitate.
Nu se poate împlini sărbătoarea jubileului, adică 50 de la înfiinţarea Şcolii, să nu amintim de meşterii populari Marcel Apalaghiei (foto 2) în prelucrarea lemnului din Hulub. Niculina Andronache specialistă de renume internaţional în cusături populare din Vorona. Aurica Cojocariu meşter în arta populară a ţesutului din Zoiţani – Ungureni de învăţătoarea Maria Ursuleanu din Bucecea, specialistă în încondeiatul ouălor.
V-am prezentat doar o mică parte dintre personalităţile specializate în arta populară, pe cele pe care le-am cunoscut şi eu de-a lungul anilor în cadrul diferitor evenimente culturale, dar galeria acestor personalităţi este mult mai bogată în nume.
În prezent, Şcoala Populară de Arte Botoşani este condusă din anul 2010 de către Liviu Andronic (foto 1), dărăbăneanul care a condus ani la rând Casa de cultură din Darabani. Numele său va rămâne în istoria acestei instituţii şcolare pentru că în mandatul şi sub autoritatea sa şcoala a primit numele de Şcoala Populară de Arte „George Enescu” Botoşani. Luând numele marelui compozitor botoşănean, Şcoala îşi asumă responsabilitatea dar şi mândria de a desfăşura o activitate care să cinstească la cele mai înalte cote memoria acestei uriaşe personalităţi care a devenit parte a patrimoniului muzical mondial.
Să urăm actualei echipe profesorale a Şcolii mult succes în activitatea de zi cu zi, să adauge la actuala zestre a trofeelor altele noi şi cât mai valoroase, să transmită cu succes tradiţiile artei populare noilor generaţii iar pi să-i încurajăm prin a le fi alături la evenimentele publice organizate şi să le susţinem moralul prin a le răsplăti munca cu aplauze şi ovaţii.
În ce mă priveşte, am considerat că evenimentul trebuie imortalizat în imagini la Lumea lu’ Rotundu, aşa că sâmbătă. 16 iunie, începând cu ora 19.00 pe Tele’M Botoşani veţi putea urmări un reportaj care surprinde secvenţe din munca acestor cunoscători şi transmiţători ai frumuseţilor artei populare către cei din viitor.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Președintele ÎCCJ acuză presiuni la adresa justiției și a unor persoane din sistem
exact când instanțele trebuie să dea sentințe în dosare grele: Voi sesiza
Tăriceanu nu ar vrea să meargă pe mâna lui Dragnea cu suspendarea lui Iohannis
Ludovic Orban: Avem informaţii aproape certe că Dragnea va declanşa procedura de demitere a preşedintelui
săptămâna viitoare
Cum au primit PSD-iștii propunerea lui Iohannis pentru SIE:
„Nu a existat o minimă comunicare cu partidul. Iohannis a făcut o mutare împotriva noastră”
Sebastian Ghiță a fost achitat de Instanța supremă.
Decizia nu e definitivă
BNR va limita accesul la creditele imobiliare scăzând gradul de îndatorare.
Cum au procedat cehii, ungurii, polonezii și slovacii, aflați în aceeași dilemă
Cine este Gabriel Vlase, propunerea lui Iohannis la șefia SIE:
vicepreședintele PSD apropiat de Hrebenciuc, ajuns de nevoie în tabăra lui Dragnea
Toader, despre propunerea CSM privind numirea procurorilor şefi:
Legile au fost deja adoptate
Statul New York îl dă în judecată pe Donald Trump
pentru că a folosit banii Fundației sale în scopuri personale / Procurorii cer dizolvarea ONG-ului
CSM vrea ca procurorii-șefi să fie numiți de președinte, la propunerea Consiliului.
Ministrul justiției ar urma să dea doar un aviz
Gazele românești din Marea Neagră ar putea asigura jumătate din consumul Ungariei
Horoscop zilnic 14.06.2018
Bancul zilei: Autopedeapsă
Mesajul de stat paralel a fost folosit în Turcia, unde judecători şi procurori au fost arestaţi
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă