Constrânse de conducerea comunistă a Regiunii Suceava vreme de vreo 20 de ani să nu poată întreprinde nimic dacă ei nu primeau binecuvântare, imediat ce s-a format Judeţul Botoşani, instituţiile culturale nou înfiinţate au început să inventarieze şi să pună în valoare tezaurul cultural moştenit de la generaţiile trecutului.
La nici 8 luni de zile de la înfiinţarea judeţului, în municipiul Botoşani lua fiinţă Şcoala Populară de Arte, o instituţie educativ-culturală care-şi propusese să valorifice şi stă transmită noilor generaţii tradiţiile şi obiceiurile moştenite din străbuni şi care formează arta populară, o componentă importantă de dovadă a culturii şi civilizaţiei noastre străvechi. Generaţii de profesori, metodişti, meşteri în prelucrarea lemnului, ceramicii, în treburile gospodăreşti cum ar fi ţesutul, cusăturile populare, în artele frumoase precum desenul, încondeiatul ouălor etc. au trudit pe ogorul culturii pentru a cultiva talentul lor în rândul tinerilor generaţii care să le preia şi să le ducă în viitor.
În timp au apărut li rezultatele muncii lor. Participările la competiţii naţionale de pe teme muzicale, pictură, arta cioplirii lemnului, încondeiatul ouălor au adus şi primele satisfacţii, recompense ale muncii, constând în diplome, cupe, premii care stau acum expuse într-o vitrină din actuala incintă a şcolii şi este o mândrie a fiecărui botoşănean să admire aceste trofee în care se regăseşte şi câte o părticică din starea noastră sufletească.
De-a lungul anilor multe nume s-au legat de aceste realizări, începând de la cei care au condus destinele culturii botoşănene în vremurile nu tocmai libere pentru exprimarea artistică, mă refer aici la Teodor Jaucă şi Dana Pietrariu, la directorul şcolii Victor Hreniuc, la profesorii Maricica Tronciu, Silvia Munteanu, Gheorghe Bulgaru ,Viorel Fantu

Nu se poate împlini sărbătoarea jubileului, adică 50 de la înfiinţarea Şcolii, să nu amintim de meşterii populari Marcel Apalaghiei (foto 2) în prelucrarea lemnului din Hulub. Niculina Andronache specialistă de renume internaţional în cusături populare din Vorona. Aurica Cojocariu meşter în arta populară a ţesutului din Zoiţani Ungureni de învăţătoarea Maria Ursuleanu din Bucecea, specialistă în încondeiatul ouălor.
V-am prezentat doar o mică parte dintre personalităţile specializate în arta populară, pe cele pe care le-am cunoscut şi eu de-a lungul anilor în cadrul diferitor evenimente culturale, dar galeria acestor personalităţi este mult mai bogată în nume.
În prezent, Şcoala Populară de Arte Botoşani este condusă din anul 2010 de către Liviu Andronic (foto 1), dărăbăneanul care a condus ani la rând Casa de cultură din Darabani. Numele său va rămâne în istoria acestei instituţii şcolare pentru că în mandatul şi sub autoritatea sa şcoala a primit numele de Şcoala Populară de Arte George Enescu Botoşani. Luând numele marelui compozitor botoşănean, Şcoala îşi asumă responsabilitatea dar şi mândria de a desfăşura o activitate care să cinstească la cele mai înalte cote memoria acestei uriaşe personalităţi care a devenit parte a patrimoniului muzical mondial.
Să urăm actualei echipe profesorale a Şcolii mult succes în activitatea de zi cu zi, să adauge la actuala zestre a trofeelor altele noi şi cât mai valoroase, să transmită cu succes tradiţiile artei populare noilor generaţii iar pi să-i încurajăm prin a le fi alături la evenimentele publice organizate şi să le susţinem moralul prin a le răsplăti munca cu aplauze şi ovaţii.
În ce mă priveşte, am considerat că evenimentul trebuie imortalizat în imagini la Lumea lu Rotundu, aşa că sâmbătă. 16 iunie, începând cu ora 19.00 pe TeleM Botoşani veţi putea urmări un reportaj care surprinde secvenţe din munca acestor cunoscători şi transmiţători ai frumuseţilor artei populare către cei din viitor.