Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26138
De la 07 Ianuarie 2003
118412681

Reportaj

Conţac spală ruşinea de pe obrazul judeţului şi al ţării

  • Ioan Rotundu
  • 14 May 2018, 23:00

Ieri, am ţinut să parcurg „Drumul ruşinii” pentru a mă convinge la faţa locului cum decurg lucrările de asfaltare şi dacă aceste lucrări vizează întreaga porţiune de drum dintre localităţile Rădăuţi Prut şi Manoleasa Prut sau numai un segment. „Drumul ruşinii” este drumul naţional 24C care porneşte de la Rădăuţi Prut şi se combină la Ştefăneşti cu drumul naţional 29D ce duce la Iaşi. Pe segmentul Rădăuţi Prut – Manoleasa Prut, drumul, deşi de categorie naţională, n-a fost asfaltat niciodată. Înainte de 1989, pe harta judeţului, pentru că fusese raportat ca asfaltat fără a fi în realitate, şoferii aveau mari necazuri pentru că li se norma consumul de motorină sau benzină la nivel de drum modernizat şi nu pietruit, întotdeauna aceşti având consumul normat depăşit şi, deci, buni de plată.
După 1990, noile autorităţi judeţene, parlamentarii noştri, indiferent de culoarea politică, au tot promis asfaltarea drumului fără însă a se ţine vreo unul de promisiune. Premierul Victor Ponta, aflând de starea acestui drum, a declarat că este o ruşine naţională şi a promis asfaltarea lui. Nu şi-a onorat promisiunea. Ministrul Transportului din Guvernul Grindeanu, Răzvan Cuc, s-a deplasat chiar la faţa locului în primăvara anului 2017, promiţând şi el asfaltarea. În urma promisiunii făcută de Cuc, de la Regionala de Drumuri şi Poduri Iaşi s-a făcut un experiment în vara anului poza2017, acela de a se decide dacă drumul se va asfalta clasic sau numai se va bituma.
S-a turnat vreo două sute de metri de asfalt la intrarea în satul Liveni şi s-a bitumat strada care străbate satul, după care lucrările au fost abandonate. Abia în acest an s-a finalizat licitaţia de modernizare a drumului, licitaţie câştigată de firma botoşăneană Transporturi Auto SA patronată de Constantin Conţac. Acesta a câştigat licitaţia oferind cel mai mic preţ şi angajându-se să modernizeze întregul segment de drum pe cheltuiala sa urmând a-şi primi banii ulterior.
După Paşti, Conţac a început lucrările de asfaltare. Mult s-au mai mirat localnicii cin satele Iorga, Liveni, Mitoc, Horia când au văzut cum curg maşinile cu asfaltul fierbinte şi cum utilaje de care nu mai văzuserăm prin partea locului lucrau la pregătirea drumului pentru asfaltare.
Ieri, operaţiunile de asfaltare se derulau în zona satului Crasnaleuca, comuna Coţuşca, apropiindu-se în ritm alert de satul Miorcani şi apoi capăt de segment Rădăuţi Prut. Practic, din lungimea drumului de peste 30 km mai sunt de asfaltat vreo 10. Nu trebuie să fii specialist în domeniu ca să-ţi dai seama că lucrarea este una de calitate şi arată trăinicie în timp. Cel puţin aşa au susţinut şoferii cu care am stat de vorbă.
I-a fost dat lui Constantin Conţac, fost pozalider judeţean al PSD şi preşedinte al CJ, mazilit de partid de către fostul vicepreşedinte Gheorghe Nechita, fostul primar al Iaşului, acum inculpat în două dosare, să spele ruşinea guvernării PSD prin a accepta să modernizeze acest drum finanţând lucrarea şi din banii firmei sale,în speranţa că banii îi vor fi returnaţi în termen cât mai scurt.
Dar întreaga lucrare are şi o notă de tradiţie românească. S-a împopoţonat primarul comunei Manoleasa, social-democratul Cristinel Aroşculesei, că modernizarea drumului se face la intervenţiile sale. Fiind vorba de un drum naţional, primarul de comună n-are nici pe departe vreun merit.
Însă, dacă tot se laudă cu ce nu-i aparţine, de ce n-a intervenit ca bucata de drum asfaltată şi bitumată experimental, acum degradată, să fie şi ea asfaltată. O lungime de vreo 2 km a rămas în continuare să amintească trecătorilor că se află pe „Drumul ruşinii”. Porţiunea este deteriorată serios pe toată lungimea localităţii Liveni (foto 3) şi ar fi meritat să fie cuprinsă pentru modernizare şi ea. Nu s-a prins, Conţac n-a asfaltat-o!
Aşa că primarul Aroşculesei să fie băiat deştept şi să tacă din gură, eventual să critice în faţa sătenilor lipsa de interes a şefilor PSD de la Botoşani, punând în cârca lor nemulţumirea celor din Liveni care s-au văzut cu uliţa principală tot deteriorată.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Dragnea, despre faptul că Iohannis cere demisia lui Dăncilă:
Sabotează și subminează Guvernul / Amenințarea e făcută într-un stil mafiot / Nu luăm în calcul suspendarea
Președintele Iohannis încearcă să provoace o suspendare din partea majorității
Trei proiecte ale lui Cătălin Rădulescu, adoptate tacit:
Senatul numește procurorii șefi în locul Președintelui / Apelurile la Înalta Curte să fie declarate doar în favoarea inculpaților
G4Media.ro, după ce Dragnea a cerut anchetarea lui Dan Tăpălagă:
Un atac grav la libertatea presei și o încercare de intimidare a jurnaliștilor independenți
Comisarul Corina Crețu, scrisoare dură către ministrul Transporturilor
pe tema întărzierii proiectelor pe fonduri europene:
Oliver Felix Bănilă, propus de ministrul Justiției pentru funcția de procuror șef al DIICOT
Peste 18,9 milioane de cetăţeni cu drept de vot, înscrişi în Registrul electoral
Zeci de mii de palestinieni protestează în Fâșia Gaza față de mutarea ambasadei SUA la Ierusalim
37 palestinieni au fost împușcați mortal, 900 sunt răniți
Ceremonia de inaugurare a Ambasadei Americii la Ierusalim
Horoscop zinic 15.05.2018
Bancul zilei: „Comoara” ginerului
Cum are de suferit unul dintre cele mai de succes proiecte turistice din Bucovina
din cauza neînțelegerilor dintre autorități
S-a răcit amiciţia dintre Nechifor şi Daea
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă