Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Administraţie
Horoscop
Umor
Mondene
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13165
De la 07 Ianuarie 2003
114977793

Cum a ajuns Căruntu să-şi piardă laba piciorului

  • Ioan Rotundu
  • 18 May 2023, 22:26

Viorel Căruntu este locuitor al satului Racovăţ fin comuna Pomârla şi are vârsta de peste 70 de ani. Este singur şi trăieşte, cum chiar el o spune, „din ce-mi dau unii şi alţii”.
Căruntu n-a avut o viaţă prea fericită pentru că mereu Înainte de 1990, în regimul lui Ceauşescu, mai ales când se împrietenea cu Bachus, avea prostul obicei să critice comunismul şi să facă gura mare în faţa activiştilor de partid care veneau prin comună. Nu de puţine ori a tăiat firele de la reţeaua telefonică sau făcea zile negre miliţienilor din comună. Din aceste motive, o pare parte din viaţă şi-a petrecut-o după graţii. Aşa se explică că a ajuns la vârsta de peste 70 de ani fără niciun venit, anii de închisoare nefiind consideraţi vechime pentru pensie.
În toamna anului trecut, pe la începutul lunii octombrie, a fost contactat de către Constantin Petraru, un vechi prieten al său din satul Dragalina, comuna Cristineşti, şi el având în tinereţe un dinte împotriva regimului comunist. Petraru l-a anunţat că un fermier din Păltiniş are nevoie de îngrijitor la cele peste 1.000 de capre ale sale, acum în prag de iarnă
Era vorba de Dănuţ Andruş, fermier controversat, şeful Organizaţiei PSD Păltiniş şi veşnic candidat la funcţia de primar al comunei Păltiniş, de fiecare dată fiind bătut măr de către actualul primar liberal Costel Romanescu.
Aşa a ajuns Căruntu la Păltiniş, înţelegându-se cu Andruş să-i dea pe lună suma de 1.800 lei, mâncare şi adăpost, inclusiv asigurare la Sănătate. Înţelegerea n-a prea funcţionat pentru că Andruş, până la Crăciun, din suma de 4.500 lei i-a dat doar 2.400.
După sărbători, prin luna februarie a.c., relaţiile dintre Căruntu şi Andruş s-au alterat iar Căruntu, începând cu 25 februarie, l-a părăsit. Între timp mai primise suma de 2.000 lei, Andruş având a-i mai plăti suma de 2.800 lei.
Pentru că nimeni n-a mai acceptat să îngrijească de animalele lui Andruş, acesta l-a convins pe Căruntu să revină că-i dă şi banii din urmă. Numai că, în luna martie, atunci când au fost câteva zile de frig, Andruş a avut un eveniment în familie şi l-a cinstit pe Căruntu. Acesta, ameţit, s-a culcat între capre dar laba piciorului stâng n-a protejat-o bine de frig şi i-au degerat degetele.
Din nou a intervenit cearta între ei pentru că, la prima înţelegere, Andruş i-a promis lui Căruntu că nu-l angajează cu forme dar îl asigură la Sănătate. Cu piciorul degerat, Căruntu a descoperit că nu avea asigurare la Sănătate şi nici bani să se trateze.
Degeaba a reclamat Căru8ntu la Inspecţia Muncii ce-a păţit cu fermierul Andruş. De aici i s-a recomandat să-l cheme în judecată pe fermierul rău platnic.
Mai avea Andruş obiceiul, vânător fiind, să împuşte cânii de prin preajma grajdului cu animale, deşi grajdul este în localitate, spaţiu unde este interzisă folosirea armei. „Când lua câtre o ţuică, lua arma şi împuşca câinii ce-i ieşeau în cale. Chiar şi 3 câini ai primarului Costel Romanescu i-a împuşcat” – este declaraţia filmată a lui Căruntu.
Deşi a sesizat Poliţia Protecţiei Animalelor, Andruş n-a păţit nimic, cu toate că a folosit arma de vânătoare într-un mod extrem de periculos şi pentru oameni.
Miercuri, 17 mai, am filmat la Racovăţ peripeţiile vieţii lui Căruntu. Filmările le-am făcut pe o coastă de deal, el neavând o locuinţă a sa. Declaraţiile lui Căruntu despre cele ce-a văzut şi trăit la ferma lui Andruş din Păltiniş, în măsura în care sunt adevărate, confirmă tratamentul de sclav pe care unii patroni îl aplică angajaţilor, confirmă că munca la negru este un privilegiu pentru cei cu protecţie politică, instituţiile statului neatingându-se de ei.
Pentru că n-a avut bani să-şi trateze degerătura, neavând asigurare la Sănătate, cangrena a cuprins laba piciorului. În aceste condiţii, medicii i-au spus că singura scăpare de a rămâne în viaţă este amputarea părţii de picior care este cangrenată.
Astăzi, vineri 19 mai, la Spitalul Municipal Dorohoi, lui Viorel Căruntu i se va amputa laba de la piciorul stâng. Această amputare generează o altă dramă. Nu are bani pentru a-şi procura oi proteză care costă multe mii de lei.
Dar întreg materialul filmat cu Viorel Căruntu, atunci când voi avea şi celelalte informaţii necesare, îl voi face public. Lucrurile s-au complicat pentru că, fiind sunat de către Constantin Petraru, şi el păcălit de Andruş de nişte bani, iniţial a fost de acord ca declaraţiile sale să fie filmate, apoi s-a răzgândit din motive numai de el cunoscute. Petraru ar trebui să ştie că drama pe care o trăieşte acum Căruntu , parţial i se datorează şi lui. El n-a dus slugă la stăpân pe Căruntu, adică îngrijitor la ferma lui Andruş.
Public acest material în speranţa că Dănuţ Andruş, chiar dacă s-a lăudat către Petraru şi Căruntu că nu se tem de mine pentru că m-a bătut măr (probabil în vis), va coopera şi-şi va exprima propriul punct de vedere pentru a-l publica odată cu reportajul filmat sau chiar înainte.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul săptămânii: Logica elevului relaxat
Horoscopul săptămânii 15 – 21.05.2023
Ciumăfaie pe mormântul incompetenţei primarului Andrei
Când codrul botoşănean nu-i frate cu suedezul
Ioan Rotundu
Pune-ţi, odată pentru totdeauna, botniţă incompetenţei celor de la Nova Apaserv!
Ioan Rotundu
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Comunicat presă - Primăria Mihai Eminescu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă