Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12339
De la 07 Ianuarie 2003
120807612

Florin Egner, mincinos, ticălos şi josnic informator al Securităţii

  • Ioan Rotundu
  • 14 March 2018, 23:00

Se pare că fosta Fabrică Electrocontact n-a fost numai un puternic centru muncitoresc dar şi un fel de pepinieră pentru Securitatea Botoşani pentru că de aici au fost mulţi angajaţi racolaţi informatori. Printre ei şi Florin Egner, fost consilier municipal în mai multe mandate şi primar al municipiului Botoşani în mandatul 2000 – 2004 în perioada Guvernului Năstase.
Ca politician şi primar Florin Egner a rămas în conştiinţa publică ca un mare mincinos, culmea minciunii atingând-o în iarna 2001/2002 când întreg oraşul rămăsese fără combustibil iar botoşănenii îngheţau în apartamente, timp în care Egner minţea prin toate mijloacele media locale că vagoanele cu combustibil sunt în gară.
Iată că nu numai mincinos s-a dovedit a fi ci şi un informator ticălos şi josnic al Securităţii Botoşani, el supraveghind-o îndeaproape pe Daniela Poenariu Segal, soţia lui Avram Segal, după care informa ofiţerul de legătură cu tot ce a aflat. Trebuie precizat că fapta sa este cu atât mai josnică cu cât Daniela era verişoara sa, ambii fiind de loc din oraşul Săveni.
Pentru că Florin Egner era membru PCR, el nu putea fi recrutat ca informator de rând după procedeul unui angajament de loialitate faţă de Securitate. Egner s-a cunoscut cu ofiţerul de securitate Ioan Airinei faţă de care s-a angajat să devină „sursă informativă” despre tot ce va afla de la Daniela Poenariu Segal, verişoara sa.
Daniela Poenariu Segal a intrat în atenţia Securităţii la data de 14.08.1986, după ce a plecat din ţară cu soţul Avram Segal şi s-a stabilit în Canada, zona Qubec. Tatăl său Victor Poenariu, de loc din Săveni dar mutat în Botoşani, era deja în atenţia Securităţii pentru că a fost membru al unei organizaţii legionare şi comenta negativ în public la adresa regimului comunist.
În Raportul din 28.02.1987, colonelul Ioan Airinei consemnează că s-a întâlnit cu Florin Egner, pe atunci metrolog şef la Electrocontact, codificat ca sursă „Florian” care i-a oferit noi informaţii despre Daniela Poenariu, codificată şi ea „Adriana”. Egner l-a informat pe ofiţer că soţii Segal şi-au cumpărat În Montreal o casă cu etaj, mare cât un bloc, dar că Daniela deşi nu are serviciu „au trimis la părinţi, în Botoşani, pachete şi aur în valoare totală cât salariul lor din Botoşani de când au plecat şi până acum.” Aşadar, Egner spiona părinţii Danielei rămaşi în Botoşani, îi trăgea de limbă ce mai face Daniela în Canada şi ce le-a trimis, după care turna totul la Securitate.
„La data de 29.06.1088 orele 10,00 a fost realizată întâlnirea stabilită cu ing. Egner Florin-Simion pentru care s-a obţinut aprobarea de folosire în calitate de sursă. Cu acest prilej discutând despre posibilităţile sale de a realiza sarcini de securitate. Egner Florin a făcut din proprie iniţiativă următoarele relatări despre situaţia lui Segal - Poenariu Daniela, verişoară, stabilită în Canada.”
Raportul continuă cu turnătoriile lui Egner despre cum se comportau soţii Segal pe când lucrau în Botoşani, ce discutau în familie, cum au ajuns în Israel şi apoi în Canada. Toate aceste informaţii Egner le obţinea folosindu-se de părinţii Danielei, în special de tatăl ei Victor Poenariu care îl credea pe Egner rudă de încredere în casa lor. Nici prin cam să-i trecea fostului legionar că Egner se afla în slujba Securităţii „în mod dezinteresat şi din plăcere” cum a consemnat într-un alt Raport colonelul Ioan Airinei.
Raportul din 7.12.1988, colonelul Airinei îl intitulează „cu propunere de includere în supraveghere informativă în cadrul dosarului de problemă contraspionaj israelian a numitei Segal – Poenariu Iolanda – Daniela („Adriana”)” Nu-mi dau seama ce minciuni le îndruga Egner ofiţerilor de securitate dar în acest raport se vorbeşte deja de spionaj, dovadă că este semnat, pe lângă colonelul Airinei şi de maiorul Vasile Ţuştiu, şeful Biroului III care se ocupa de spionaj şi contraspionaj
Mai mult, din Raport rezultă că Egner le-a promis că o va face pe Daniela să se repatrieze şi să-l lase pe Avram Segal în Canada. Bag seamă că Egner era bolnav cu capul încă din acele vremuri că un om sănătos la cap n-ar fi debitat asemenea aberaţii pe care ofiţerii de securitate le luat de bine.
În 6 octombrie 1989 Egner are o nouă întâlnire cu colonelul Airinei şi-l informează că Daniela va veni în România în a doua parte ba lunii decembrie. Se pune la cale strategia de a se obţine de la ea informaţii cât mai preţioase.
În decembrie 1989 a căzut Ceauşescu şi odată cu el plăcerea lui Florin Egner de-aşi turna verişoara la Securitate. Avram Segal a descoperit că Egner îi turna la Securitate după moartea soţiei Daniela care a plecat în lumea umbrelor fără a mai şti vreodată că a avut un verişor care o spiona, îi spiona familia şi informa Securitatea cu tot ce se consuma în viaţa lor personală.
Florin Egner n-a recunoscut niciodată că a fost informatorul, corect spus sursă, a Securităţii Botoşani. A minţit şi în declaraţiile date când a participat în alegerile locale şi a ieşit consilier şi primar că nu a fost informator. A minţit cu seninătatea unui om inconştient de ticăloşia faptelor sale. Dar Avram Segal a vrut să-i asigure soţiei sale liniştea de veci şi nu s-a dat bătut la CNSAS până ce nu a fost găsit dosarul lui Egner.
Cineva de la Securitatea Botoşani, când sau predat dosarele informatorilor şi surselor la arhivele speciale, pe dosarul de sursă al lui Egner s-a şters de pe copertă numele său şi a fost trecut cel al verişoarei Daniela. Când Segal a cerut în 2008 celor de la CNBSAS dosarul de urmărire al soţiei, în baza lor de date Daniela figura cu un singur volum. Surpriză, în raftul de ordine a dosarelor s-au găsit două volume. Aşa s-a descoperit dosarului lui Florin Egner ca sursă,
Prin Decizia 717/1 februarie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit definitiv şi irevocabil că Florin Egner a fost informatorul Securităţii Botoşani cu numele conspirativ de „Florian”.
Cu un tupeu incredibil pentru orice om normal, la parastasul din luna februarie a.c. făcut de Avram Segal la mormântul soţiei sale din Cimitirul evreiesc, Florin Egner a fost prezent. Priviţi cu atenţie filmuleţul şi-l veţi observa într-o poziţie retrasă. Călăul s-a întors să-şi vadă victima!

Florin Egner continuă să fie în prim planul vieţii noastre publice. Este directorul Zonei Metropolitane Botoşani, poziţie de pe care continuă să ne mintă că face programe de dezvoltare a municipiului Botoşani şi comunele arondate. Dar mai există o parte ascunsă a vieţii sale despre care voi relata mai târziu.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Surse Digisport: Descindere DNA la sediul FRF
Danescu, ARB: Dobanzile din Romania au acoperit o inflatie de 44%, pe 10 ani, fata de 17% in Europa
OMV: Nu ne amuza deloc faptul ca, acum, conducta BRUA se opreste in Ungaria
Mediul de afaceri: Cele mai mari piedici in dezvoltarea afacerilor tin de politicile publice
Incertitudinile fiscale si legislative au un impact negativ direct asupra planurilor de investitii
Cristi Preda: Am fost chemat la Consiliul de Onoare al ordinului Steaua Romaniei pentru defaimarea tarii.
Ma vor judeca Firea, Andronescu, Bradisteanu
INS: In Bucuresti avem 5 pensionari la 10 salariati,
in vreme ce in Teleorman sunt 17 pensionari la 10 salariati
Presedintele Poloniei critica apartenenta la UE:
Undeva departe, in capitale indepartate, se decid treburile noastre / In realitate, lucram pentru altii
Horoscopul zilei de 15.03.2018
Bancul; zilei: Concurenţă neloială
Surse TVR: Taxa auto ar putea fi reintrodusa la vara
si ar urma sa fie intre 50 si 3.000 de euro, in functie de norma de poluare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă