Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Publicitate
Pamflet
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23657
De la 07 Ianuarie 2003
111404930

Vrednica lucrare creştină a americanului din deal

  • 14 November 2007, 23:00

Călătorul care circulă pe şoseaua spre Ştefăneşti, imediat ce va fi ieşit din pădurea Guranda, locuri pe unde odinioară a hălăduit celebrul haiduc Coroi, va observa în zare turla unei biserici. Este biserica satului Cucuteni, localitate ce aparţine de comuna Durneşti. Ca orice biserică, şi acest lăcaş de credinţă are istoria sa. Una fericită şi plină de învăţăminte.
Să dăm timpul înapoi, cam prin anii 1955, când regimul comunist îşi instala puterea deplină şi fără putinţă de a fi oprit în demersul său ce avea să înapoieze România, faţă de civilizaţia europeană, cu vreo 50 de ani. În acele vremuri tulburi, marcate de tragedii umane de neimaginat, cucuteanul Zaharia Crainiciuc era tânăr şofer. În mintea sa încolţise ideea că dacă americanii nu mai vin în România, se poate duce el la ei. Pentru că presta transporturi internaţionale, în urma unei curse peste graniţă a părăsit maşina şi dus a fost.
S-a oprit în America, unde a luat viaţa de la capăt, tot ca şofer, că asta-i era profesia de bază. Anii au trecut, iar el a reuşit să-şi reîntregească familia în SUA aducând-o şi pe pozasoţia Maria. S-au acomodat cu viaţa de acolo, dar sufletul lor tot în România a rămas.
După 1990 s-au întors, ca pensionari, pentru că Zaharia Crainiciuc are venerabila vârstă de aproape 80 de ani. Pe banii din pensie, din rezervele acumulate de-a lungul vieţii, Maria şi Zaharia Crainiciuc şi-au propus să ridice o biserică. Lucrarea au dus-o la bun sfârşit în 1994, când a fost sfinţită de către episcopul Calinic Botoşăneanul. După sfinţire, cu hramul „Sf. Maria”, familia Crainiciuc au donat biserica comunităţii satului Cucuteni.
„Acest locaş de rugăciuni a fost donat de către familia Crainiciuc Zaharia fiu al satului stabilit în America, în memoria părinţilor, fraţilor şi surorilor. Nechita şi Maria Crainiciuc. An 1944” – stă scris în pisania de pe frontispiciul bisericii.
Urmând moda americană, Zaharia Crainiciuc, peste drum de biserică, şi-a ridicat o casă de vacanţă. Probabil tot după moda americană, Crainiciuc a scris pe frontispiciul casei următorul text: „Casă de recreaţie român-americană – USA. Fam. C.Z. New York 2002” .
Pe românul americanizat nu l-am găsit acasă. Iarna ne-a bătut la uşă, iar el a luat drumul Americii, unde-şi are casa pozaşi familia. Au dublă cetăţenie şi nu pot renunţa chiar aşa uşor la ţara care i-a adoptat şi unde s-au realizat familial şi financiar. „Este un fiu al satului de o deosebită moralitate. Chiar dacă a plecat în USA din tinereţe, n-a uitat satul natal. A revenit, şi pentru că în Cucuteni nu era o biserică, a ridicat pe cheltuiala sa una. Iarna stă în America, vara îşi petrece timpul la casa sa de vacanţă” – ne-a ajutat cu explicaţii Laurenţiu Morosac, secretarul Primăriei Durneşti.
Zaharia Crainiciuc n-a trâmbiţat lumii despre realizarea sa creştină şi donaţia făcută consătenilor. Din 1994 au trecut 13 ani, fără ca prin presa locală să apară vreo informaţie despre strădania sa. Marţi, în timp ce treceam în revistă starea drumului naţional Botoşani – Ştefăneşti, am observat şi noi turla bisericii din Cucuteni, chiar de lângă soclul unde odihnea cândva bustul haiducului Coroi, soclu aflat la ieşirea din pădurea Guranda spre Ştefăneşti. Asta, după ce în Truşeşti, un vechi cititor al nostru ne-a dat câteva vagi informaţii despre vrednica ispravă a „americanului”, cum este numit în zonă Zaharia Crainiciuc. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Poveste unui român plecat la muncă în Italia
în Europa nu vom putea intra scuipând seminţe şi aruncând pachete goale de ţigări pe stradă
La Flămânzi, idioţii zâmbesc şi au faţă umană
Linişteee! La Protecţia Copilului Felicia şi Dorin lucrează
(Cârcotaşul)
Sindicatele din învăţământ au luat-o razna şi nu se mai înţeleg
Spitalul va achiziţiona lenjerie de la Asociaţia Nevăzătorilor
Dotări cu aparate de ultimă oră la oftalmologie
Cei de la Mediu scormonesc gunoaiele Urban Servului
A treia tranşă de vaccinuri împotriva gripei
„Să meargă politicienii la vot!”
Ioan Rotundu
Ţiprigan vrea grevă, cu orice preţ
Şosea de centură „ca după război”
Prefectul aşteaptă rezultate, nu doar promisiuni, pentru şcolile din Dorohoi
Penegiştii acuză poliţia comunitară de incompetenţă şi toleranţă
Mulţumeşte din inimă Guvernului pentru banii alocaţi judeţului
Ciuştea cere demisia lui Conţac din fruntea CJ Botoşani
Deputatul Câmpanu face lobby pentru botoşănenii din Italia
Vosganian va veni vineri la Botoşani, cu gaz de la Hârlău
Ţâbuleac predică din nou în pustiu
el denunţă abuzuri ale finanţiştilor, dar fără a fi luat în seamă
Horoscop
Înrudirea ungurului cu ardeleanul
Tribunalul Botoşani clarifică situaţia dosarului Ţâbuleac - Vinalcool
drept la replică
În “Cu un pas înainte”, certuri între îndrăgostiţi pe o bursă de merit
Oana Cuzino le dă întâlnire mămicilor celebre
Program TELE'M Botoşani, joi, 15 noiembrie
Poate doar Oprişanu să cumpere, că are bani!
Ei insistă să vă ceară votul!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă