Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26401
De la 07 Ianuarie 2003
111407674

Botoşani: Un prohod pentru cuptoarele medievale. Dumnezeu să le ierte!

  • Ioan Rotundu
  • 14 November 2013, 23:00

Ieri dimineaţă, sistemul de aclimatizare din interiorul cilindrului de sticlă, fier şi beton menit să protejeze cuptoarele medievale nu mai funcţiona. Toate geamurile erau transpirate iar apa curgea şiroaie până spre cuptoarele de pământ. În timp ce căutam o porţiune de geam prin care să mă conving dacă cuptoarele mai sunt sau deja-s mocirlă, s-au apropiat de mine două tinere, curioase şi ele să vadă le ce mă uitam. Le-am explicat că sub cupola de sticlă ar trebui să se vadă nişte cuptoare de pământ din perioada medievală a oraşului Botoşani. Au găsit şi ele un ochi de geam şi au privit spre ceea ce ar fi trebuit să fie cuptoarele. Au pufnit în râs şi mi-au spus că mă ţin de glume.
Tinerele aveau dreptate. Nu mai aveau ce vedea. Jos se zăreau doar ceva denivelări de pământ acoperite de un strat de mucegai. Nu se putea observa dacă pereţii cuptoarelor mai sunt în forma lor circulară sau s-au dărâmat. Transpiraţia geamurilor nu permitea să se vadă ce-i jos.
Marţi seară am fost sunat de Dan Fărtăiş, expertul restaurator de la Muzeul judeţean Suceava, să-mi reproşeze că ce am scris cu o zi în urmă nu este chiar corect. El a fost angajat să asigure protecţia cuptoarelor pentru că este expert autorizat în domeniu. Voia expertul Frătăiş să mă convingă că restauratorul Melniciuc de la Muzeul Judeţean Botoşani nu putea răspunde de o asemenea lucrare pentru că nu are calitatea de expert.
Mai spunea Fărtăiş că azi va organiza o conferinţă de presă chiar la locul unde sunt cuptoarele şi va oferi mai multe informaţii pentru a corecta declaraţiile directorului Muzeului judeţean Botoşani, istoricul Lucica Pârvan, declaraţii care nu ar fi fost tocmai corecte.
Nu-l cunosc personal pe acest domn expert Fărtăiş. Am vorbit cu el la telefon de două ori. Dar pot să-i spun că toată expertiza sa s-a prăbuşit odată cu cuptoarele medievale pe care avea responsabilitatea să le protejeze. Mai ales că lucrarea finanţată de Primăria Botoşani prin firma Condacia i-a băgat în buzunar bani frumuşei. poza
Nu cunosc din ce cauze nu funcţiona ieri instalaţia de aclimatizare dar ştiu că rezistenţa fizică a cuptoarelor s-a diminuat irecuperabil şi că zilele acestora sunt numărate. Mai ştiu că Primăria Botoşani a aruncat pe apa sâmbetei peste un miliard de lei. Şi mai ştiu că o dovadă materială a civilizaţiei medievale a oraşului Botoşani s-a distrus prin modul neglijent şi inacceptabil cu care a fost protejată.
Nu cred că expertul Fărtăiş, fiind din Suceava, oraş fără clădiri şi site-uri arheologice medievale valoroase, ar fi urmărit să facă în aşa fel ca aceste cuptoare să dispară. Dar cred că putem vorbi, fie de o neglijenţă profesională crasă, fie de intenţia cuiva de a dispărea aceste cuptoare din raţiuni de utilizare a spaţiului astfel eliberat de o sarcină arheologică. Mă refer la o intenţie ascunsă a cuiva generată de un interes pe care încă nu-l cunoaştem.
Aseară, la ora 20.30, când am realizat şi fotografiile, numai geamurile uşii şi cele laterale uşii nu erau transpirate. De pe celelalte curgea apa.
Este în obligaţia primarului Ovidiu Portariuc să ceară Ministerului Culturii un specialist neutru care să facă o evaluare a modului în care au fost protejate cuptoarele, pagubele create, dacă acestea mai pot fi considerate dovezi istorice originale în eventualitatea că mai pot fi recuperate prin lucrări de restaurare care vor costa alte mari sume de bani. Iar cel mai important, acest specialist neutru să stabilească cui aparţine vina deteriorării acestor dovezi materiale medievale şi care ar fi cuantumul pagubei.
Stărui ca măcar de această dată primarul Portariuc să înţeleagă că-i vorba de respectul faţă de istoria oraşului nostru şi că aspectul nu trebuie tratat politic. Pun astfel problema pentru că mi-au ajuns la ureche şoapte cum că Portariuc n-ar fi interesat de păstrarea cuptoarelor pentru că au fost descoperite când primar era Cătălin Flutur. Un alt mod meschin şi iresponsabil de a trata istoria Botoşaniului. Însă după cum arată acum cuptoarele, a mai rămas doar să le cânte un sobor de preoţi prohodul şi noi să rostim „Dumnezeu să le ierte!”

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Mod de a păcăli şeful
Gastronomie: Deliciul din borcan - conopida murată
Exerciţiu pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de seism
CCD Botoşani: COMUNICAT DE PRESĂ
Situație încordată la Kiev! La presiunea Rusiei, Ucraina bate în retragere
Diplomaţia SUA: Corupţia ameninţă democraţiile din Europa Centrală şi de Est.
Ministerul Finanţelor modifică din nou Codul fiscal
un nou val de impozite şi taxe se va adăuga celui anunţat deja
Fostul preşedinte al Germaniei a fost adus in fata justiţiei
el este acuzat de trafic de influenţă după ce a primit un cadou de 700 de euro
Victor Ponta consideră protestele din sistemul sanitar o luptă cu peretele
Guvernul a convenit cu FMI să închirieze sau să închidă încă 1.600 km linii cale ferată
Gino Iorgulescu, sprijinit de Victor Ponta, a câştigat alegerile de la LPF
Dumitru Dragomir, înlocuit după 17 ani
România a avut creştere economică de 1,6% in trimestrul al treilea
cea mai bună din Uniunea Europeana
Legea ce reduce la 30% pragul pentru validarea unui referendum – constituţională
Uvertura Mall: Filmele pentru perioada 15 - 21 noiembrie 2013
Modern Calor Botoşani : Comunicat de presă întrerupere apă caldă
Deputatul Roman se luptă cu morile de vânt
I-a plagiat Ponta pe greci?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă