Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16265
De la 07 Ianuarie 2003
122876332

Politica încotro?

„Nu goniţi epigonii, ci păstraţi-i!”

  • 14 October 2010, 23:00

Inimosul militant pentru conservarea tradiţiilor populare din judeţul Botoşani, directorul Centrului de Creaţie, Ion Ilie, este şi unul dintre cei mai vechi membri de partid din judeţ. Membru fondator al PSDR-ului, Ion Ilie a avut legitimaţia numărul 10 la revoluţie, în calitatea sa de vicepreşedinte CPUN. A fost apoi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, iar mai apoi viceprimar al municipiului Botoşani.
În prezent este doar un simplu membru în Consiliul Judeţean al Partidului Social-Democrat şi cu toate că actuala conducere nu îl acceptă nici măcar în calitate de consultant, având în vedere consecvenţa şi loialitatea faţă de formaţiunea politică, Ion ilie îşi păstrează verticalitatea. Nu ezită însă să spună lucrurilor pe nume, fapt confirmat şi la vizita lui Victor Ponta care a supervizat lucrările conferinţei judeţene care l-a desemnat preşedinte al PSD pe Gheorghe Marcu.
S-a făcut vreodată politică în sprijinul oamenilor?
Staţi de vorbă cu un om care a participat la revoluţie, care a fost în primii 57 la revoluţie. Cei care conduc acum nu au fost în primele rânduri, cu excepţia domnului Halasanu, mă refer la PSD-işti. Şi atunci eram tot director, am venit pentru mai bine, pentru a avea nişte schimbări în bine, aspecte pe care eu le trăisem în cei cinci-şase ani în care am stat în Venezuela.
Nu m-am gândit că voi vedea şi partea negativă pe care o văzusem acolo, oameni cerşind, suferind de foame. Dar numai nebunii căutau, nu vedeai profesori, pensionari să facă aşa ceva. Întodeauna m-am gândit că trebuie făcută politica în sprijinul oamenilor. Eu cât am fost în funcţii de conducere aşa am făcut, nu am urmărit interese personale, drept dovadă că stau tot la etajul şase, nu am vile, averi.
Singura mea fericire şi bucurie, investiţia vieţii mele este băiatul meu, care la nici 32 de ani este lector universitar doctor, cu două facultăţi terminate şi bineînţeles doctorat la zi, nu cu sacoşa sau cu bani. Dacă eu am pierdut politic a fost pentru că întotdeauna am avut curaj să spun lucrurilor pe nume şi să apăr mai ales oamenii valoroşi.
Eu sunt unul dintre fondatorii partidului, vorbim de PDSR, iar eu mi-am dat seama încă după şase luni de la înfiinţare că viitorul va fi al oportuniştilor şi al fripturiştilor. Eu am intrat în partid la insistenţa domnului Chiriacescu, un primar pe l-au înjurat toţi, dar datorită lui Pietonalul a rămas ca o scenă în aer liber al Botoşaniului. Nimeni nu e pe viaţă în partid, dar să uiţi de oameni valoroşi, să uiţi de cei care au muncit, chiar să-i loveşti.
Avem politicieni adevăraţi la Botoşani?
La Botoşani avem aşa-zişi membri politici, pentru că nu-i pot numi nici oameni politici şi nici politicieni. Poate o înclinaţie către politică şi datorită profesiei are domnul Humelnicu pentru care eu am un respect...Nu ştiu ce face ca politician, dar în ceea ce l-am urmărit am observat acest lucru. Ce se întâmplă la Botoşani, se întâmplă cu tonul dat de sus. S-au născut după revoluţie lucruri noi: lăcomia, dezumanizarea şi mai ales decapitarea oamenilor capabili. Este perioada neaveniţilor, perioada nulităţilor în politică...
Sunt oameni capabili care stau în spate. Este perioada oamenilor care nu urmăresc decât interesele lor. Am înţeles să mă închin în faţa unui om mai capabil decât mine, cu înclinaţii spre politică, dar să pui în faţa mea oameni care fraudează, care fură, care sunt lăsaţi să o facă...Avem şi la Botoşani din aceştia, se ştiu care sunt. Fraudează pe o parte, ca să dea pe o alta la partid, ştim toţi asta. Ştiţi ce se întâmplă? Ei se uită în dreapta şi în stânga, dar nu se uită în sus să vadă că e un Dumnezeu şi mai devreme sau mai târziu toate se plătesc. Să nu creadă unii că dacvă s-au dus cu bani să obţină ceva au vreo trecere în faţa acestui judeţ. Oamenii nu ce să facă. Politica, nu numai în Botoşani, peste tot, se caracterizează într-un singur cuvânt: haos. Viitorul îl văd abia peste 20 de ani
Poate tinerii de azi să mai salveze câte ceva...
Tinerii noştri, cei cu bani, vor avansa, aşa cum am văzut şi prin presă, nu dau nume că ştie tot oraşul. Eu le-aş spune aşa: nu vă uitaţi că daţi nişte bani acolo pentru o funcţie, mai întâi făceţi-vă o profesie şi după aceea urcaţi politic. Noi din generaţia asta ne-am ridicat mai întâi prin profesie şi apoi politic pentru oraş, pentru judeţ sau pentru ţară. Dar cum oamenii nu mai au valoare decât financiară atunci eu nu-i consider nici politicieni, nici oameni.
Asta este părerea mea despre viaţa politică. Mă doare pentru că aşa ar fi fost norma, să ne păstrăm înaintaşii, adică nu să ne gonim epigonii, ci să ni-i păstrăm. Politicianul, dacă nu are relaţii şi crede că se totul se poate rezolva numai cu bani, se înşeală. Trebuie cultură. Politica este o artă. Desigur că în politică intră şi psihologia şi logica şi economia politică, dar ce intră cel mai greu şi trebuie să le dobândeşti sunt relaţiile şi diplomaţia.
Politica noastră este una de mahala, o bălăcăreală. Doar tinerii care vin şi mă refer la cei capabili, nu politicienii de buzunar, patru, cinci sau şase la număr pot face ceva...De domnul Ponta am crezut că va face curăţenie şi va pune oameni capabili în funcţiile cheie, ca va lua CV-urile şi la cei care au fost şi la cei care sunt să pună un om capabil în fruntea unui judeţ.
La Plenara din 2004 eram 1400 de membri şi acuma, la ultima plenară eram 250. Trebuie o politică de cadre, să vorbeşti cu fiecare om aşa cum stăteam noi până la 10.00 noaptea. E valabil pentru orice partid. Trebuie să formezi tinerii, dar nu în stilul acesta: Dai banul, iei funcţia! NU! Sau se mai practică să fii urechea şefului. Fals! Pentru că eu am avut de suferit şi la fostul preşedinte şi la actualul pentru că au ajuns la urechile lor influenţe negative, neadevăruri multe care au fost nefaste pentru mine.
Sau poate foarte bine, pentru că astfel nu am făcut parte din această grupă şi am făcut parte dintre oamenii care au ştiut să-şi păstreze conduita şi să spună lucrurilor pe nume. Ce este trist este altceva. Să ştiţi că în toate partidele sunt femei puternice, femei care au în spate foarte- foarte multă pregătire. Dar spre regretul nostru, sindromul Udrea se practică pe la toate partidele. Ori cu bani, ori pe alte criterii...mai puţin politice.
Dacă nu se vor spune lucrurilor pe nume, aceste persoane vor domina, vor arăta incapabilitatea, vor fura cot la cot cu ceilalţi. O femeie care are coloană vertebrală şi o pregătire în spate nu se coboară la mizeriile actuale. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Noua strategie politică a PDL
Ioan Rotundu
„Marţi după Crăciun”
Dosar stufos pentru obţinerea ajutorului pentru încălzire
Rachiu la Pet –uri de 3 litri confiscat de poliţişti
Piesa „Fluturii” a fost jucată aseară pentru nevăzătorii botoşăneni
Amenzi pentru sănătatea noastră
Nici un cadru didactic sancţionat pentru Bac
Absolvenţii de la Spiru Haret în derută
Finanţiştii susţinuţi la grevă de salariaţii AJOFM
Horoscop
Program Tv SOMAX, vineri, 15 octombrie
Bancul zilei: Repetiţia bărbatului
Ministrul bulgar de Finanţe, anchetat pentru dezvăluire de informaţii clasificate
Dacă spuneam să-i trimitem pe ţigani în Botoşani în loc de Harghita nu se mai supăra nimeni
M. Voicu: Ciorile borate trebuie avertizate
Mafia stimulentelor in Ministerul Finanţelor
stimulente date angajaţilor cu condiţia ca o parte din bani sa se întoarcă la şefi
Cu subsemnatul la DNA
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog