Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8917
De la 07 Ianuarie 2003
110929387

Botoşani/Darabani: Preotul, cazanul de ţuică şi beizadeaua cea mică

  • 14 October 2013, 23:00

Ieri după-amiază, chiar în ziua când creştinii au sărbătorit-o pe cuvioasa Sf. Parascheva, Daniel Buhăianu, fiul cel mic al preotului din Bajura – Darabani, a comis un accident în apropiere de localitatea Păltiniş. Beizadeaua popească a înverzit fiola dar, fiind sub protecţia sutanei preoţeşti a tatălui şi a protopopului de Darabani, va scăpa basma curată cum a mai scăpat şi în alte rânduri. Despre preotul Virgil Buhăianu de la parohia din Bajura s-a dus vestea peste şapte dealuri şi şapte sate. Unii spun că ar fi cunoscut chiar şi pe la izvorul Prutului, adică prin Bucovina ucraineană.
Buhăianu a venit în satul Bajura prin anul 1985 din localitatea Vama - Suceava. Cu soţia nu s-a prea înţeles, pentru că părintele avea crezul său, în afara celui biblic: femeile şi alcoolul.
Băut fiind, părintele îi trăgea cucoanei preotese câte o mardeală de pomină. Cei doi copii, încă prea mici ca să drojdească şi ei, asistau cum părintele o mângâia duhovniceşte pe cucoana preoteasă.
Nemairăbdând bătăile primite s-a dus la părinţii săi din Molid – Suceava. Părintele s-a folosit de relaţiile sale cu Prea Înaltul şi a convins-o să revină. Pocăinţa părintelui a ţinut până la prima băutură, când a mângâiat-o din nou pe preoteasă. De aici a apărut divorţul. Acum cinci ani preoteasa a murit tot din cauza consumului de alcool.
După desfiinţarea CAP-ului Bajura, părintele a cumpărat cazanul de ţuică. De atunci el este cel care dirijează consumul de alcool din parohie. Oricine poate face ţuică la cazanul său contra unei sume de 70 lei/cazan. Iar clienţii nu lipsesc. După divorţ şi moartea cucoanei preotese, părintele şi-a luat altă nevastă. O dorohoiancă ce s-a călit ca nevastă în patul unui ofiţer de Armată. Claudia este acum cucoana preoteasă şi a reuşit performanţa de a se îndatora cam la o jumătate de sat. Din nevoia de bani a tot împrumutat dar niciodată n-a dat şi înapoi. Doar este nevastă de popă!
Cei doi copii ai părintelui din prima sa căsătorie au crescut într-o atmosferă plină de pioşenie, de fum de lumânare, de aburi de alcool şi de bătăi duhovniceşti. Cel mare s-a dus prin Spania. A revenit în urmă cu vreo cinci ani, mare şmecher prin oraşul Darabani. Avea prietenă o elevă de clasa a XI-a de la Liceul Darabani. Într-o seară, la discoteca lui Stelică Strugarum pe atunci doar patron nu şi deputat, a tras cu pistolul până ce toată suflarea s-a adăpostit sub mese. A doua zi a plecat din nou în Spania şi a revenit de curând, când probabil a fost anunţat că povestea cu pistolul nu mai este de actualitate.
Daniel, beizadeaua cea mică, nu le-a prea avut cu şcoala. Mai mult a lipsit decât a fost prezent. Aşa că părintele l-a dat la Seminarul din Dorohoi să-l facă preot şi pe el. După seminar, părintele l-a înscris la facultatea de teologie din Constanţa unde, se ştie, mitropolitul acordă diploma de licenţă în raport de arginţii sunători. Cei din Darabani nu mai ştiu în ce an de facultate este Daniel dar se ştie că un an a rămas să repete, că doar repetarea este mama învăţăturii. În această vară Daniel putea fi văzut mândru prin Darabani având cercel în ureche, nas şi buză. Dărăbănenii în vârstă îşi făceau cruce, cei tineri îl întrebau dacă cerceii sunt „canoane” primite la facultate.
De mic Daniel a fost descurcăreţ şi îndrăzneţ. Când fratele său mai mare s-a certat cu gagica, Daniel a fost cel care s-a dus la uşa apartamentului gagicii şi i-a dat foc. În şcoala generală, fiind cu bicicleta, a trecut pe sub o remorcă fără a păţi ceva. Se spune că, fiind botezat de părintele protopop de Darabani, Constantin Pânzaru, Daniel este sub protecţia divinităţii.
Numai că, ieri după-amiază, se pare că divinitatea l-a scăpat din ochi, aşa că Daniel, băut fiind, s-a urcat la volanul maşinii sale bengoase şi a pus de un accident de toată frumuseţea. Deja prin Darabani se pun pariuri că Daniel nu va păţi nimic. Are părintele bani să-şi salveze beizadeua iar părintele protopop are şi el cuvânt greu prin zonă. Părintele Virgil, când prin biserică apar cei care bau loucrat în afară, are grijă să tot repete „Miluieşte Doamne, poporul Tău!” Iar poporul este părintele, cucoana preoteasă şi cele două beizadele.
În ce ne priveşte, noi dorim ca Daniel să absolve facultatea şi să vină preot în vreo parohie din zonă pentru a întări gaşca preoţească care de ani buni face legea în această zonă.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Ceasul lui Ponta
Gastronomie: Varză murată cu roşii şi ardei graşi
Chişinău, a doua capitală a românilor.La Mulţi Ani!
Gruia Stoica consideră statul ţap ispăşitor pentru eşuarea privatizării CFR Marfă
Statele Unite mai au patru zile pentru a linişti lumea în ceea ce priveşte datoria lor
Eugen Nicolaescu diferenţiază gratuităţile medicale între asiguraţi şi neasiguraţi
iniţial declarase că nu va face astfel de diferenţieri
Percheziţii ale DNA în legătură cu evaziunea fiscală de la realitatea Media
Ambasadorul Italiei, în problema Schengen, ţine cu Ponta
ANM: Ploile revin la jumătatea acestei săptămâni în toată ţara
Jurnaliştii băsişti spuneau să nu dăm CFR, că e o catastrofă
acum, dacă nu-l dăm e o mare catastrofă
Ponta şi Dragnea au avut prioritate la moaştele Sf. Parascheva
credincioşii - cozi de 3 km
Ţiganii - bariera României spre Spaţiul Schengen
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă