Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16541
De la 07 Ianuarie 2003
112806767

Botoşani: Cum este părăduit bugetul Primăriei Suliţa (IIII

  • 14 October 2014, 23:00

În ediţia de astăzi o să vă prezentăm cum funcţionează într-o primărie principiul so0lidarităţii colegiale şi cum funcţionarii publici mână pe mână se spală şi împreună obrajii primarului, drept mulţumire pentru înţelegerea acestuia că lasă să funcţioneze regula goigoliană „fură, dar fură după rangul tău”.
În Primăria Suliţa se petrec lucruri ciudate dar extrem de româneşti. Primarul Costinel Ciubotaru trăieşte în concubinaj cu secretara Cristina Berdar de ani buni. Au şi un copil împreună. Amândoi intră pe aceeaşi uşă de vilă, dorm în acelaşi pat, intră la braţ prin aceeaşi uşă de primărie, numai că nefiind căsătoriţi legitim legea nu-i declară pe niciunul incompatibil. Pentru că, potrivit legii, dacă unul din soţi este primar, celălalt nu poate ocupa funcţia de secretar. Problema incompatibilităţii, cum spuneam, a fost rezolvată româneşte, adică s-au cununat numai la preot, cel care le-a pus cununiile pe cap fiind Teodor Candrea de la biserica „Uspenia” din Botoşani.
Acum să trecem la fapte, aşa cum stau ele consemnate în actul de control:
„Din verificarea statelor de plată a salariilor pentru anul 2013 am constatat că drepturile salariale acordate în anul 2013 pentru funcţia de secretar au fost majorate nelegal cu un ,,spor pentru urbanism” de 15% calculat la salariu de bază.
Având în vedere prevederile art. 30 al (5) din Legea nr. 330/2009, prevederile art. 1 din Legea nr. 285/2010 si prevederile art. 1 din Legea nr. 283/2011, cuantumul brut al salariilor cuvenite în anul 2013 functionarilor publici din aparatul de specialitate al primarului se mentin la nivelul prevăzut în anexa nr. 4 din OG nr. 6/2007 modificată prin OG nr. 9/2008.”

Nerespectarea acestor prevederi i-a adus secretarei concubină a primarului un plus de venituri: „Conform datelor din situatia anexată rezultă că prin majorarea drepturilor salariale a secretarului comunei cu ,,sporul de urbanism” de 15 % calculat la salariul de bază din bugetul comunei s-au efectuat plăti nelegale în sumă brută de 4.880 lei, la care se adaugă si contributiile angajatorului aferente sumei plătită nelegal”.
Dar rotunjirea veniturilor salariale ale secretarei Cristina Berdar nu se opresc aici. În perioada menţionată anterior în salarul secretarului este inclus si sporul pentru conditii deosebite în cuantum de 15% calculat asupra salariului de bază în baza dispoziţiei primarului, în loc de 10% aşa cum prevede legislaţia aplicabilă în domeniu.
Din controlul efectuat s-a constat că sporul lunar acordat este de 305 lei, fiind stabilit în mod eronat prin aplicare de 15%, în loc de 10 % si calculat la suma brută ce include si sporul de vechime. Potrivit calculelor prezentate, plăţile nelegale efectuate din bugetul comunei reprezentând salariul brut acordat nelegal, sunt în sumă de 2.288 lei.
Finalul controlului este unul apoteotic de dramatic pentru duetul concubin primar – secretară pentru că Cristina Berdar a încasat nelegal cu titlu de venituri salariale suma de 7.168 lei, la care se adaugă suma de 1.971 lei ce reprezintă contribuţiile angajatorului aferente sumei, virate nelegal.
Dacă secretara Cristina Berdar va restitui sau nu suma încasată nelegal din bugetul primăriei n-avem cum şti, mai ales că cel care ar trebui s-o pună la plată este chiar concubinul său primar Costinel Ciubotaru. Dar dacă tot a încasat aceşti bani, precum darul la nuntă „Să fie bine primiţi!”, că fraierii de suliţeni tot nu pot înţelege ce făină se macină la moara primăriei lor.
Afirmam că în Primăria Suliţa principiul solidarităţii colegiale funcţionează ireproşabil. Dovada ne-o oferă aceiaşi controlori auditori care au descoperit că secretara nu este singura beneficiară de venituri salariale încasate nelegal. Enumerăm:
- pentru un număr de 6 salariaţi plătiţi de la cap.51.02 şi un salariat plătit de la cap.68.02, sporul pentru condiţii vătămătoare acordat a fost stabilit în mod eronat prin aplicare unui procent de 15%, în loc de 10 % si calculat la suma brută ce include sporul de vechime. Din datele prezentate în situaţia anexată la dosar rezultă că prin stabilirea sporului în condiţiile au determinat efectuarea de plăti nelegale din bugetul comunei în sumă de 11.071 lei.
- pentru doi salariaţi ale căror drepturi salariale sunt plătite de la cap.61.02, sporul pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază a fost stabilit în cuantum mai mare, procentul fiind aplicat la salariul de bază brut lunar. Astfel, conform datelor din dosar celor doi salariaţi s-au stabilit si acordat drepturi salariale nelegale în sumă de 543 lei.
Urmare abaterilor prezentate, din bugetul comunei s-au efectuat plăti nelegale în sumă totală estimată de 14.808 lei, din care 11.614 lei reprezintă drepturile salariale brute acordate nelegal si suma de 3.194 lei reprezintă contribuţiile angajatorului aferente sumei, virate nelegal.
Abaterile au drept cauze necunoaşterea şi neaplicarea corectă a prevederilor legale prin care se stabilesc aceste drepturi, precum si prin neverificarea legalităţii operaţiunilor în momentul acordării vizei de control financiar preventiv. La aceste plăţi nelegale să mai adăugăm şi suma de 3.111 lei prin acordare fără bază legală a sporului pentru condiţii vătămătoare persoanei ce ocupă postul de bibliotecar si acordare unor sporuri în cuantum mai mare fată de ce legal
(Va urma)
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: O anume perversitate
Castraveţi muraţi (în saramură)
Horoscopul zilei
Pasărea pe limba ei piere!
Ioan Rotundu
Florine, poartă-ţi singur crucea!
Ioan Rotundu
Fostul polițist Zmău a ieșit la atac pentru calomnie
Ministrul delegat pentru Buget vine sâmbătă la Botoşani
Sistem de alimentare cu apă inaugurat de hramul comunei Mihălăşeni
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Ponta a fost huiduit la Iaşi, de Sf. Parascheva
Klaus Iohannis: Eu voi castiga presedintia si PSD il va scoate pe dl Victor Ponta din joc
Va fi retras din viata politica, ceea ce inseamna ca se va putea intoarce la raliuri
Klaus Iohannis explica de unde a avut bani sa cumpere cele 6 case
Cazul Ponta - ofiter acoperit SIE: Patru motive pentru care e esential sa aflam adevarul
Cristian Pantazi
Marian Iancu, condamnat definitiv la 12 ani de inchisoare in dosarul RAFO
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă