Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
In vino veritas
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24731
De la 07 Ianuarie 2003
112935569

Botoşani/Păltiniş: Laureații Festivalului Internațional ”Dan Decebal Chitic”

  • 14 October 2015, 23:00

Timp de jumătate de zi, la 10 octombrie, comuna Păltiniș a părut să fie Meca folclorului românesc de pe ambele aluri ale Prutului. A doua ediție a festivalului a debutat cu o paradă a cântecului, portului și dansului popular românesc, din centrul comunei până la Primăria Păltiniș. Artiști vocali și instrumentiști, grupuri vocale și ansambluri de dansatori au scos oamenii din case.
Alaiul, în mod sugestiv, a avut în frunte copii purtând drapelele României, Ucrainei și Republicii Moldova, pentru ca, pe scenă, în mijlocul lor, să fie vegheați și de stindardul Europei.
Au cântat și au încântat audiența, câteva sute de suflete care au înfruntat frigul pentru a-și umple sufletele cu dorul românesc din acordurile muzicale. Nelipsită a fost și orchestra Rapsozii Botoșanilor, manageriată cu brio de către îndrăgitul solist Dan Doboși și dirijată de violonistul Potoroacă.
Prezența lor la festival este meritul Consiliului Județean Botoșani, prin președintele Gheorghe Sorescu, cel care a acceptat să fie partener la această ediție. Revelația spectacolului a fost orchestra populară ”Trandafir” de la Voloca, condusă de maestrul Ion Bodnari. Ansamblul a plecat acasă cu Trofeul festivalului și cu un Premiul I la categoria instrumentiști acordat naistului acestui pozaacestui ansamblu. La categoria debut în duet, premiul I a fost acordat copiilor Carla Dascălu și Miguel Hapliuc care, pentru prima dată, au interpretat împreună o piesă din folclorul românesc. Juriului i-a fost foarte greu să delibereze.
Calitatea interpretativă, aprecierile publicului, prezența scenică, bucuria și trăirea interioară a muzicii populare autentice au fost criterii care i-au pus în cumpănă pe membrii juriului. Așa se face că, abia după circa 24 de ore de deliberare, jurații au decis la cine vor merge celelalte premii. Chiar dacă nu se prea obișnuiește, juriul a ajuns la concluzia că la această ediție a festivalului trofeul s-ar cuveni și ansamblului ”Stejărelul” de la Darabani, ansamblu coordonat de profesorul Dascălu Mirel.
Cel de al treilea trofeu, ca stimulent și motivare pe viitor, a fost acordat edilului comunei Păltiniș, Costel Romanescu, pentru dăruire, implicare, organizare și promovare a acțiunilor culturale, populare și tradiționale, pro unioniste, la granița de Est a Europei. Formația ”Voinicii”, coordonată de profesorul Monica Huștiuc de la Palatul Copiilor Botoșani, a primit
Premiul I la categoria ansambluri. ”Stejărel” de la George Enescu, coordonat de prof. Alin Chiorescu și ansamblul ”Hudeșteanca” din Hudești. Premiat a fost și grupul pozade dansatori ”Sălcioara” al comunei Mileanca, acolo unde primarul Ioan Ursachi este adesea văzut, surprins și fotografiat în mijlocul copiilor la diverse acțiuni culturale. La categoria soliști vocali, Premiul I a revenit și Elisabetei Șeremet (10 ani) și Mihai Enache (14 ani), ambii coordonați de profesorul Elena Foca de la Palatul Copiilor Botoșani. Premiul I a revenit și interpretei Simona Vornicu, tarafului ”Plaiul Herței” din Herța și grupului vocal ”Armonia” coordonat de Lenuța Petriuc, din Mahala, raionul Noua Suliță – Ucraina.
La categoria instrumentiști, Premiul I au primit și trompetistul ansamblului artistic de la Mileanca și tânăra dar promițătoarea Bianca Ifrim (7 ani – fluier) DE LA Palatul Copiilor Darabani, coordonată tot de profesorul Dascălu Mirel. Alte două locuri I au fost acordate fluierașului Matei Andrei și trompetistului Gabriel Ștefan, premiul II a plecat la Denis Hrimiuc (fluier) și Flavius Păvăleanu, toți componenți ai ansamblului ”Stejărelul” Darabani.
Notă: reamintim că inițiatorul acestui festival este profesorul Constantin Moroșanu, Președinte al Asociației Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța” – Darabani.
Fotografiile au fost realizate de către Petru Haucă, un jurnalist român pe care hotarele celor trei țări românești nu-l încap.
Sursa: www.plaidarabanean.ro

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Aventurile nocturne ale lui Bulă
Horoscopul zilei de 15.10.2015
Reţeta zilei: Varză tocată murată la borcan
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Klaus Iohannis, dupa ce Jean-Claude Juncker a cerut ca rusii sa fie tratati "de la egal la egal":
Declaratie surprinzatoare, neobisnuita
Ponta a cerut ANRE sa verifice informatiile privind facturarea in avans a consumului de gaze
Clujenii pot circula cu cainii in mijloacele de transport in comun
daca le cumpara bilet
Franta: In orasele conduse de primari de dreapta, mancarea halal incepe sa dispara din scoli
Porc sau nimic
Adjunctul Politiei Capitalei, Roberto Ababei, dus la DNA
fiind suspectat ca a luat mita 10.000 euro
Lukoil a descoperit in Marea Neagra un zacamant important de gaze estimat la 30 miliarde de metri cubi
Rusii vor fi cei care decid ce vor face cu gazele romanesti din Marea Neagra
Ce se intampla cu banii facuti in numele lui Dumnezeu
Guvernul a aprobat proiectul de ordonanta de urgenta privind amnistia fiscala
Marţi 13 – Zi fără ghinion, alături de pompieri!
George Enescu: Pprimărița Toma – lucrează la proiecte
Corupţi de top primiţi de preoţi cu onoruri
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă