Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9696
De la 07 Ianuarie 2003
110930166

Editorial

Două măsuri fiscale care vor genera drame familiale

  • Ioan Rotundu
  • 14 September 2017, 23:00

În ultima perioadă Guvernul PSD patronat din umbră de Liviu Dragnea şi condus de premierul Mihai Tudose a anunţat, prin ministerul Finanţelor sau prin parlamentarii din Parlament, o serie de măsuri menite să aducă bani la buget.
Este limpede că nu mai sunt bani pentru plata salariilor celor din sistemul bugetar. Deocamdată, până la sfârşitul acestui an, Guvernul Tudose a cârpit găurile existente în plata salariilor către bugetari prin recenta rectificare de buget. S-au luat banii de la investiţii şi banii de capitalizare aflaţi în contul companiilor de stat şi s-au acoperit deficitele de fonduri la salarii acolo unde ele au apărut.
Rămâne de notorietate ce s-a întâmplat la ministerul Apărării şi cum ministrul Adrian Ţuţuianu, printre alte motive, a fost forţat să demisioneze şi pentru că a lăsat să se afle în spaţiul public că nu mai sunt bani de salarii pentru plata soldei la militari şi alte drepturi băneşti ale acestora.
Problemele încep să apară şi în administraţia publică locală care se vor acutiza pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul anului. Deja sunt mulţi primarii din ţară care strigă că nu mai au bani să acopere plata salariilor majorate fără vreo logică financiară şi fără vreun fundament economic.
Conştienţi că problemele cu plata salariilor în sistemul bugetar s-au rezolvat doar pe termen limitat, liderii PSD-ului caută disperaţi soluţii pentru a aduna cât mai mulţi bani la buget..
În comentariul de faţă voi aduce ]n atenţia publică două astfel de măsuri propuse de Guvernul Tudose prin ministerul Finanţelor şi parlamentarii PSD. Prima ar fi ca românii care muncesc în străinătate, începând cu 1 ianuarie 2018 să depună la Fisc o declaraţie prin care anunţă unde plătesc impozitele şi taxele pe venit: în ţara unde muncesc sau în România. Apoi, cei care vor pleca la muncă în străinătate au obligaţia de a completa declaraţia cu cel puţin 30 de zile înainte de a pleca. Cine nu va depune aceste declaraţii va fi impozitat asupra veniturilor din străinătate şi în România, chiar dacă au fost impozitaţi în ţara unde munceşte.
Această ştire a venit din interiorul ANAF şi a trecut prea puţin observată de cititori, numai că ea ridică grave probleme care ameninţă buna desfăşurare a vieţii de familie. Ce vrea Fiscul este o aberaţie. România are încheiate acorduri pentru eliminarea dublei impuneri cu toate statele Uniunii Europene. Este ştiut că muncitorii români aflaţi la muncă în străinătate sunt impozitaţi de statul în care muncesc, aşa cum şi România impozitează veniturile străinilor care muncesc şi câştigă în ţara noastră.
Şi, atunci, care-o rostul declaraţiei? Puţini români îşi vor permite să vină în ţară să depună declaraţia care nu se poate depune online. Fiscul, cu o cruzime inimaginabilă, a eliminat posibilitatea depunerii online a declaraţiei ştiind că nu toţi românii vor veni în ţară s-o depună, aşa că atunci când vor trimite bani acasă se vor trezi că le sunt confiscaţi cu titlu de impozite şi taxe, deşi toate aceste obligaţii au fost plătite în statul unde munceşte.
O altă aberaţie este depunerea declaraţiei cu cel puţin 30 de zile înainte de a pleca la muncă în străinătate. Puţini sunt românii care ştiu unde vor lucra, în ce ţară, şi de când. Majoritatea pleacă să caute un loc de muncă şi dacă-l găsesc, se ţin de el şi cu dinţii. Cum să mai vină în ţară să depună declaraţia? Şi mai aberant, de unde să fi ştiut el cu 30 de zile înainte că va găsi un loc de muncă?
Dar obligaţia are drept scop să-l prindă în capcană şi să-i dijmuiască banii trimişi acasă. S-a pus la cale un jaf organizat iar românii din străinătate n-au realizat ce-i aşteaptă. Vor afla când se vor trezi că banii lor ajung la Fisc în loc să ajungă acasă la familie.
Mai există şi reversul problemei. De când România se a intrat în UE, românii care muncesc afară au trimis în ţară peste 55 miliarde de euro, bani care au contribuit substanţial la dezvoltarea economică a ţării şi mai ales la stabilitatea leului. Când vor descoperi ce-i aşteaptă în ţară, românii nu vor mai trimite banii acasă ci îi vor depune în cont la o bancă în ţara unde muncesc. Iar România se va trezi cu o gaură valutară de câteva miliarde de euro anual, ceea ce se va solda cu un dezastru economic. Guvernanţii aceştia gândesc cu cursul nu cu capul!
O a doua măsură de atragere a banilor, de această dată la bugetele locale, a venit din partea unui deputat PSD.. Deputatul PSD Mihai Weber (foto) a depus la Senat un proiect de lege prin care posesorii de permis auto care au fost amendaţi de Poliţia Rutieră şi n-au achitat amenda în 30 de zile, să li se ridice carnetul. Deputatul şi-a motivat legea prin faptul că primăriile au teancuri de procese verbale de amendă pe care nu le încasează, în timp ce n-au bani de salarii. Direct spus, deputatul vrea să acopere majorările de salarii la angajaţii primăriilor din amenzile aplicate de Poliţia Rutieră.
În primul rând că amenda este sancţiunea administrativă aplicată de poliţist pentru că legea nu a prevăzut ridicarea permisului de conducere. De ce vine deputatul cu a doua sancţiune pentru aceeaşi faptă, ceea ce lege interzice? Dacă eu n-am bani să plătesc amenda şi fac naveta cu maşina să muncesc pentru a câştiga să-mi întreţin familia, deputatul vrea să-mi lase familia muritoare de foame? Încasarea amenzilor, indiferent din ce motive au fost aplicate, se face în conformitate cu procedurile legale în vigoare. Este treaba primarului să-şi pună funcţionarii să încaseze amenzile folosind puterea legii dar n-o face din raţiuni electorale. Crede deputatul că luând permisul de conducere încasează şi amenda?
Dar partea cea gravă şi ascunsă abil de deputat în proiectul său de lege este că poliţiştii rutieri vor primi plan de amenzi pentru a aduce cât mai mulţi bani la bugetul local. Comuniştii lui Ceauşescu n-au stabilit plan de venituri din amenzi. Iată că o fac nepoţii lui, socialiştii din PSD.
În România lui Dragnea nu trebuie să munceşti ci să te treci în solda PSD-ului pentru ajutoare sociale. Dacă munceşti, eşti jefuit prin impozite şi taxe, bani care ajung la puturoşii protejaţi de PSD. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Dezechilibre grave in bugetele multor localitati, dupa maririle de salarii:
Multe comune nu mai au bani pentru lemne de foc, iluminatul public si strangerea gunoiului
Banul zilei: Dorinţa angajatului
Horoscopul zilei de 15.09.2017
Mesajul ascuns pentru Romania din discursul sefului Comisiei Europene
PSD vrea sa modifice Legea finantarii partidelor:
va fi necesar un "raport sintetic" si nu unul detaliat; AEP sa se ocupe de indrumare si mai putin de sanctionare
Demonstratie de forta a Rusiei la portile Europei:
Au inceput manevrele militare Zapad-2017
Sedinta CSAT: Au fost aprobate participarea Armatei romane la o misiune navala a NATO
si Strategia nationala in domeniul prevenirii proliferarii armelor de distrugere in masa
Uniunea Nationala a Judecatorilor propune inchisoare de la 5 la 10 ani
CSM a respins contestatiile procurorilor Tulus si Iorga impotriva revocarii din DNA
Romania, aliata cu Ungaria, Grecia si Bulgaria intr-un protest oficial
fata de interzicerea invatamantului in limba minoritatilor
Impostorul plagiator Nechifor, huiduit copios
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă