Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2887
De la 07 Ianuarie 2003
108539528

„Legea sunt eu!”

  • 15 January 2009, 23:00

Ieri am avut prilejul să văd o serie de documente aflate pe post de probă într-un dosar ce stă pe masa judecătorilor, aşteptându-se judecata finală. Este vorba despre contestaţia introdusă de către societatea Construct Com asupra licitaţiei organizată de către Consiliul Judeţean Botoşani cu privire la încredinţarea activităţii de deszăpezire din această iarnă.
Ca cititorii să poată înţelege despre ce este vorba, voi face un scurt rezumat. Societatea care avea contract cu Consiliul Judeţean Botoşani pentru operaţiunile de deszăpezire era Construct Com, reprezentată de Ion Andrici. Contractul a fost încheiat în urma unei licitaţii publice organizată după tot tipicul legii. Tot legea prevede că un astfel de contract poate fi prelungit o perioadă de trei ani, printr-un act adiţional încheiat anual.
Ales preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani în urma alegerilor locale din vara anului 2008, Mihai Ţâbuleac a considerat că nu mai trebuie prelungit contractul cu societatea Construct Com. Dar nici n-a organizat o licitaţie, conform legii. A lăsat ca timpul să se scurgă, până s-a ajuns ca afară să se aşeze zăpada. Abia după căderea primei zăpezi a reacţionat. Pe motiv că s-a creat o situaţie de urgenţă, el n-a mai organizat licitaţie publică de încredinţare a lucrărilor de deszăpezire a celor peste 700 km de drumuri judeţene, dar şi pentru a avea garanţii că cel ce va câştiga contractul are şi utilajele cerute de lege. Pentru că legea avea o portiţă, Ţîbuleac s-a folosit de ea.
Este vorba de posibilitatea ca, în situaţie de urgenţă, licitaţiile să se facă prin negociere directă şi fără anunţ public. Surse din PDL susţin că Ţâbuleac, în campania alegerilor locale, a fost puternic susţinut financiar de către societatea MBB, patron un anume Bidaşcă, la rându-i consilier municipal PDL. Motiv pentru ca Ţâbuleac să încerce a se achita de obligaţia creată.
Că este sau nu aşa, cert este că Ţâbuleac l-a invitat pe Bidaşcă la negocieri, deşi societatea MBB nu este specializată pe deszăpeziri drumuri, ci pe fabricarea de betoane. Ca totul să aibă aparenţă de legalitate, alături de MBB au mai fost invitate câteva firme, care n-aveau nimic în comun cu lucrările de deszăpezire. Firma MBB şi încă o alta, au declarat pe proprie răspundere şi în scris că deţin utilajele specifice unor astfel de lucrări. Pe baza declaraţiei firma MBB a primit câştig de cauză.
Aflând cum a fost exclusă de la licitaţie, Andrici, patronul societăţii Construct Com, a depus contestaţie la instanţa de judecată. Totodată a cerut prefectului Sorescu să verifice realitatea celor declarate de către societatea MBB. În urma verificării s-a constatat că datele consemnate în ofertă şi în baza cărora a câştigat licitaţia sunt false.
Desigur, instanţa de judecată se va pronunţa, dar nu asupra falsului comis, ci asupra modului în care a fost organizată licitaţia. Falsurile în declaraţie şi uzul pe seama acestor falsuri va trebui să facă obiectul unei plângeri penale. Nu ştiu dacă Andrici va uza şi de această formă legală, dar ştiu că la nivelul unei instituţii ca cea a Consiliului Judeţean Botoşani, de la cel mai înalt nivel s-a comis o crasă eludare a legii pentru ca un personaj anume, o societate anume, să aibă acces la zeci de miliarde de lei din banul public. N-am nimic împotrivă ca cei de la MBB să aibă acces la banul public, aşa cum a avut-o sau o mai are şi Conţac, dar acest acces să fie pe cale legală şi nu pe uşa din dos a legii.
În ce-l priveşte pe preşedintele Mihai Ţâbuleac, acesta a devenit deja notoriu prin formula dagă lui „Legea sunt eu”. Este argumentul pe care-l foloseşte atunci când cere unui subaltern să facă sau să nu facă cava şi subalternul îi spune că nu-i dă voie legea.
În istoria umanităţii a mai existat un personal care a rămas celebru prin dictonul „L’Etat, c’est moi” adică „Statul sunt eu”. Este vorba de regele Franţei Ludovic al XIV-lea, cunoscut şi sub numele de „Regele Soare”. Nu cred nici un moment că preşedintele Ţâbuleac va intra în istoria umanităţii cu dictonul „Legea sunt eu”. Cu siguranţă că va putea intra mai uşor pe uşa DNA, dacă va continua să confunde puterea legii cu puterea intereselor sale sau al grupului pe care-l reprezintă. Voi urmări acest proces, pentru că se anunţă un deznodământ juridic interesant. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Ministrul Educaţie nu a cerut părinţilor să păzească şcolile
Pe motiv de criză economică, spitalele au primit ordin să facă economii
economiile vizează reducerea cantităţilor de medicamente
Fermierii aşteaptă banii pentru subvenţii, care nu mai ajung la Botoşani
O promisiune a ministerului Sănătăţii, despre care nu se ştie când se va îndeplini
Pietonalul Unirii intră în reparaţii în acest an
Premiul naţional „Mihai Eminescu” a ajuns la un poet originar din Botoşani
Liber la reclamaţii către DGA
„Un măturător mă costă 18 milioane de lei vechi pe lună”
Comentariul comentariilor IX
(Ioan Rotundu)
Problemele lui Sir
Horoscop
Comunicat de presă
Zice că este serios şi plăteşte la timp salariile
Viagra lui Băsescu
Petrecere românească la Anvers
Români plecaţi să cucerească Varful Vinson de 4897 m din Antarctica
Cui nu-i pasă de cele 10 milioane de români din afara frontierelor?
Constituţionalul neconstituţional
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă