Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
29925
De la 07 Ianuarie 2003
108446773

Botoşani: Preot năbădăios într-un sat de beţivani

  • 15 January 2012, 23:00

Ieri, în satul Buhăceni din comuna Truşeşti mi-a fost dat să trăiesc o atmosferă demnă de Evul Mediu. Ignoranţa, lipsa de educaţie şi băutura sunt caracteristicile dominante ale comunităţii satului Buhăceni. Iar întreaga atmosferă este alimentată din plin chiar de preotul paroh Cosmin Iosif Ivasuc (oto 1), pe care gospodarii jenaţi de comportamentul acestuia nu-l mai vor părinte spiritual în sat. Dar iată cum s-au derulat faptele în ziua de ieri, zi de duminică, când preotul a fost găsit „în plină activitate” chiar în biserica satului.
Acuzaţii grave la adresa preotului
Aşa cum spuneam, sătenii care au simţul responsabilităţii asupra modului în care le sunt educaţi copii, au reclamat în mai multe rânduri la Protopopiatul Botoşani că preotul Cosmin Ivasuc are un comportament imoral şi nedemn pentru haina de preot.
L-am contactat pe liderul de grup al nemulţumiţilor, respectiv pe Ioan Plăcintaru (foto 2). Acesta este un gospodar care se bucură de o situaţie materială ce-i permite un trai decent şi civilizat. Casa sa este bine întreţinută, are încălzire centrală, baie şi apă calcă, apă curentă de la fântâna cu hidrofor din curte. Omul colectează şi laptele de vacă pentru o firmă de prelucrarea laptelui. Munceşte ca robul, dar are de toate. De unde şi invidia nevoiaşilor, ce pot fi găsiţi ziua întreagă prin crâşmele din sat.
Plăcintaru reclamă că preotul Ivasuc a ajuns, din cauza băuturii, o epavă umană şi că le face biserica de râs. Ivasuc a venit preot la Buhăceni în anul 1999, fiind ardelean din Gherla. A terminat seminarul cu multă greutate, trecând pe la vreo cinci astfel de şcoli, tocmai datorită comportamentului său inadecvat. L-a salvat tatăl său, şi pozaşi el preot.
Ajuns preot în Buhăceni, Ivasuc şi-a continuat apucăturile din seminarii, adică a continuat să bea şi să-şi bată nevasta, fiind atras de alte femei din sat. Până la urmă preoteasa, sătulă de bătăile primi8te, l-a părăsit. Dacă a Botoşani preotul Mihai Popa a fost răspopit pentru că şi-a lăsat nevasta, Ivasuc n-a păţit nimic. Oamenii susţin că este protejatul părintelui protopop Lucian Leonte, care l-a cununat.
Părăsit de nevastă, preotul are o amantă în satul Păsăteni dar râvneşte şi la alte prospături. În noiembrie anul trecut a adus la casa parohială şi a ţinut-o o noapte întreagă pe o elevă de 16 ani de la Liceul „Demostene Botez” Truşeşti. Poliţia a anchetat cazul, dar părintele a declarat că nu i-a făcut nimic fetei. Doar a dezbrăcat-o şi a admirat-o o noapte întreagă. Ca dovadă, flutură pe sub nasul sătenilor nişte hârtii cum că fata este virgină.
Am discutat cu unchii şi părinţii fetei. Dar aceştia neagă că nepoata, respectiv fata lor şi-a petrecut noaptea cu preotul. Numai că oamenii gospodari susţin că preotul i-a plătit pe părinţi cu o mie de euro ca să-şi ţină gura. Ancheta poliţiei este dovada faptelor consumate.
Mai susţin oamenii că preotul, care bea în jurul a un kil de coniac la zi, vine beat la înmormântări, dă slujbele peste cap, bea în crâşma satului în compania unor persoane dubioase.
Petrea Rotundu (coincidenţă de nume cu mine - foto 4), om la 81 de ani şi patron de crâşmă a recunoscut că părintele bea în crâşma sa cu fel de fel de persoane decăzute social.
Când a umblat cu Ajunul Crăciunului, părintele s-a îmbătat pozaşi a dormit în casa unui sătean vreo trei ore. Gurile rele spun că n-are fi dormit, că s-ar fi petrecut alte lucruri mai plăcute bărbaţilor. Numai că este dificil să te duci la casa omului şi să-l întrebi dacă preotul a dormit la el sau a comis şi alte păcate. Familia Mate (foto 3)i, vecină cu biserica, mi-a declarat că părintele a rămas în casa respectivă vreo trei ore, dar nu ştiu şi de ce a întârziat atâta vreme.
Părintele este şi condamnat. Cu suspendare, dar condamnarea există şi a primit-o pentru că a fost prins beat la volan. N-are carnet, dar are şoferi şi mai ales şoferiţe de ocazie.
Ieri, duminică fiind, la barul lui Petrea Rotundu erau adunaţi mai mulţi tineri ameţiţi bine de alcool. Ei au sărit în apărarea preotului şi căutau sămânţă de scandal. I-am evitat şi m-am dus la biserică, unde am aflat că preotul ar fi rămas şi după slujba ţinută.
Uşa bisericii era încuiată, dar din interior răzbăteau voci. Până la urmă mi s-a deschis. Pentru că era însoţit de cameraman, oamenii, bine băuţi, au sărit la scandal. Preotul., şi el ameţit, abia putea să îngâne că nu avem voie să filmăm.
Părintele avea o faţă desfigurată de băutură şi-i curgeau mucii, o femeie întinzându-i o bucată de hârtie să şi-i şteargă. Am reuşit totuşi să am un dialog, ca să răspundă acuzaţiilor ce i se aduc. Din păcate n-a fost un dialog coerent.
Femei bete, tineri îndoielnici cu privire la facultăţile mintale, probabil tot din cauza băuturii, au sărit în apărarea preotului. Am aflat că cei găsiţi în biserică, în jurul oreinb13.00, şi pozacare consumau băuturi alcoolice cu părintele, erau şi nevolnicii satului. M-am întrebat pe ce beau şi mi s-a spus că sunt beneficiarii de ajutoare sociale şi trăiesc într-o mizerie cruntă,, cu ceolofan în geamuri.
Vine delegatul Mitropoliei
Nu ştiu dacă părintele protopop Leonte este naşul ce cununie al părintelui Ivasuc dar ştiu că acesta a trimis toate reclamaţiile primite de la sătenii din Buhăceni la Mitropolia Iaşilor. Iar de la Mitropolie s-a anunţat că marţi, 17 ianuarie, un părinte inspector va veni în parohia Buhăceni pentru a face o anchetă.
După cum s-au comportat cei de la barul lui Rotundu şi cei găsiţi în biserică, marţi, la Buhăceni, se vor confrunta două tabere. Tabăra apărătoare a părintelui Ivasuc, fo0rmată din beţivii şi nevoiaşii satului şi tabăra oamenilor gospodari, mult redusă ca număr..
După cum am putut constata, comportamentul susţinătorilor părintelui este aidoma celor văzute prin filmele despre Inchiziţie, când masele de ignoraţi aplaudau „vrăji8toarele” transformate în torţe vii pentru că şi-au permis să gândească mai lucid decât prostimea.
Nu exagerez cu nimic. În curtea bisericii, unul din tinerii beţi a arătat la cameră fundul, făcând şi gesturi obscene.
Înclin să cred că nici la Buhăceni tabăra gospodarilor nu va avea prea mult succes în faţa masei de ignoranţi. M-aş bucura să triumfe buna cuviinţă şi moralitatea, dar totul depinde de cei chemaţi să împartă dreptatea.
Cine va urmări reportajul difuzat la Lumea lu’ Rotundu, emisiune de pe Tele’M va putea constata şi singur gradul de civilizaţie la care a ajuns unele dintre satele judeţului nostru.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Comisia Europeană, "uluită" de momentul ales de S&P
Rămâne un drum lung până la restabilirea încrederii investitorilor
Suspendarea preşedintelui nu are nicio şansă iar anticipatele nu se justifică
Primăria Baia Mare va construi un cartier special pentru ţigani
Bancul zilei: Spaima amantei
Reţeta zilei: Vişinat
Caricatura zilei
Ion Iliescu este internat la italul Elias, ar putea fi operat la colon
USL cere convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare
Eminescu omagiat cum se cuvine la Botoşani
Şeful Direcţiei Judeţene de Drumuri, atac la consilieri
Preoţii botoşăneni au îndemnat la credinţă
În loc de ştiulete, să-l modifice genetic pe Ţurtcanu
Acţiune informală la I.S.U. Botoşani
Aniversarea poetului Mihai Eminescu sarbatorită de TNL
I-am găsit şi lăsat fericiţi!
Ioan Rotundu
Legea Sănătăţii va fi oricum modificată
Elevii încep un nou trimestru ce se anunţă bogat în inspecţii
Botoşani: Mijloace noi pentru transportul elevilor la şcoală
Consecinţele diminuării costului standard pe elev
Îmbrânceli între pensionari la protestul de la Botoşani
Botoşaniul literar. Reportaj din sudul ţării.
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă