Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4883
De la 07 Ianuarie 2003
112795109

Botoşani/Frumuşica: Cum un poliţist şi un procuror au măsluit o anchetă

  • Ioan Rotundu
  • 15 January 2014, 23:00

Scandalul iscat în anul 2011 de către fraţii Zanet din satul Şendreni, comuna Frumuşica, în urma căruia fraţii Emil (foto) şi Gheorghe Enache au rămas cu invaliditate pe viaţă a fost soluţionat de cea mai înaltă instanţă de judecată din ţară, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Desigur, judecătorii instanţei de fond, de apel şi de recurs au judecat şi aplicat pedepse persoanelor implicate în acest scandal în rapot de cum au fost consemnate faptele de către cei care au efectuat ancheta în teren şi după.
În satul Şendreni locuiesc fraţii Zanet, o familie de ţigani extrem de violenţi şi care face legea prin partea locului. Dealtfel, tatăl lor, Costel, şi el fire violentă, cu ani în urmă a dat buza în miez de noapte în casa familiei Cuciureanu din satul Vlădeni Deal. În legitimă apărare, Cuciureanu l-a lovit iar acesta a decedat.
Feciorii decedatului au preluat apucăturile tatălui şi bat pe oricine â îndrăzneşte să le stea în cale, avându-l de partea lor pe agentul şef de poliţie din Frumuşica Şerban Negru. Cum au decurs faptele. În cursul zilei de 11 august 2011, unul din copii lui Gheorghe Enache a cumpărat un telefon de la unui din fraţii Zanet, înţelegându-se cu o anumită sumă de bani. Ulterior Zanet i-a cerut o sumă dublă. La aşa un preţ de mare, feciorul lui Enache a restituit telefonul, motiv de supărare pentru Zanet care l-a luat la bătaie.
Seara, când băiatul i-a venit acasă cu vitele de la păscut, Gheorghe Enache l-a văzut bătut şi l-a întrebat ce i s-a întâmplat. Copilul i-a povestit ce-a păţit cu unul din fraţii Zanet. Tatăl copilului i-a certat pe Zaneţ că şi-au pus mintea cu un copil. Cum Zaneţii nu acceptă să fie puşi la punct, când Enache a ieşit la fântâna de la poartă să ia apă, unul din fraţii Zanet l-a pândit şi i-a dat cu parul în cap. Omul a mai putut doar să strige ajutor, după care a leşinat. Soţia sa, care a auzit strigătul, i-a venit în ajutor dar fraţii Zanet au ameninţat-o şi pe ea.
Cxiudat, imediat şi-a făcut apariţia agentul şef de poliţie Şerban Negru şi cu un ajutor al său. Ajutorul i-a luat pe fraţii Zanet să-i conducă acasă iar poliţistul Negru l-a ridicat pe Enache de jios, la- dus în casă, l-a spălat de sânge şi i-a spus neveste-si că n-are nimic, doar să-i pună un plasture pe rană. Numai că Enache a intrat imediat în comă, având capul spart şi creierii atinşi. Chiar dacă poliţistul s-a opus să fie chemată salvarea, pe motiv că nu-i nevoie, soţia a sunat la 112 iar Gheorghe Enache a ajuns direct la Clinica de Neurochirurgie Iaşi, unde a stat internat peste 20 de zile.
Fratele lui Gheorghe Enache, Emil, a aflat ce i s-a întâmplat fratelui şi s-a dus la casa acestuia. La întoarcere, deşi fraţii Zanet fuseseră conduşi acasă de agentul de poliţie, l-au aşteptat pe Emil în apropierea casei acestuia, cu ei fiind şi un anume Cristian Maxim alături de minorul Apostol.
Unul din fraţii Zanel l-a lovit pe Emil Enache cu parul în cap iar acesta şi-a pierdut cunoştinţa. Cristian Maxim l-a lovit şi el, după care cu toţii l-au lovit cu picioarele, deşi soţia lui Enache, fiica acestuia şi fiul, văzând ce i s-a întâmplat tatălui i-au sărit în ajutor.
A doua zia, în satul Şendreni a venit procurorul Domnica Vartolomei însoţită de agentul şef de poliţie Şerban Negru. Cercetările s-au făcut în casa părinţilor minorului Apostol. S-au audiat numai persoanele care au depus mărturie favorabilă fraţilor Zanet.
Gheorghe Enache, acum invalid pe viaţă şi cu recomandare medicului de a-şi pune placă metalică pe creştetul capului, cutia craniană fiindu-i spartă, n-a fost audiat niciodată. Cel puţin aşa susţine el. Nici Emil Enache, rămas orb după lovitura primită în cap, nu a fost audiat. Membrii familiei lui Emil Enache: nevasta, fiica şi fiul, ambii majori n-au fost lăsaţi de procuror să spună ce-au văzut. Declaraţiile lor au fost schimbate total şi nu s-a consemnat nimic din ce-ar fi dovedit cum fraţii Zanet i-au lovit pe fraţii Enache.
Cu o anchetă măsluită, dosarul a stat în biroul procurorului Domnica Vartolomei mult şi bine. Insistenţele nevestei lui Emil Enacvhe de a da drumul la dosar în instanţă o enervau pe procuroare, care chiar a lovit-o pe aceasta cu capul de tocul uşii, spunându-i să-şi vadă de ale sale şi să nu o mai sâcâie.
Într-un final dosarul a ajuns la judecătorii Tribunalului Botoşani. Cum concluziile anchetei au fost cu totul altele decât realitatea, iar avocaţii angajaţi sau din oficiu le-a spus familiei Enache că ei nu-şi pierd pâinea pentru dosarul lor. judecătorii au constatat că în realitate a fost o încăierare în urma căreia fraţii Enache au primit ce-au meritat, adică au fost loviţi în cap cu parul de minorul Apostol. Ori minorul nici nu era de faţă când a fost lovit Gheorghe Enache la fântână. Dar aşa au fost administrate probele de procuror şi poliţist, aşa au judecat şi judecătorii, rolul lor activ pe care ar trebui să-l aibă în aflarea adevărului fiind inhibat de ceva inexplicabil..
După judecata de fond, apel şi recurs a rămas definitiv şi irevocabil stabilit de judecători că vinovaţi sunt fraţii Zanet de încăierare şi i-a amendat cu câte o mie de lei amendă penală. Pentru lovire cu parul, minorul Apostol a fost condamnat cu suspendare la doi ani şi jumătate închisoare. Culmea, deşi invalid pe viaţă, Gheorghe Enache, care nici n-a avut vreme să-şi dea seama ce i s-a întâmplat la fântână, a fost condamnat şi el la amendă penală de o mie de lei şi vreo 2.000 lei plata cheltuielilor de judecată.
Când au aflat ce soluţie au dat judecătorii, oamenii din sat s-au crucit. Cel mai nedreptăţit este Gheorghe Ernache. Omul nici n-a ridicat mâna asupra fraţilor Zanet dar a fost amendat penal, pus să plătească cheltuielile de judecată, rămas invalid pe viaţă iar procurorul Domnica Vartolomei refuză să-i dea o copie de pe certificatul medico-legal aflat la dosar pentru ca omul să-şi poată proteja creierii cu o placă metalică cum i-au spus medicii.
În Şendreni, teroarea fraţilor Zanet este atât de mare că atunci când le rosteşti numele, oameni fug şi nu vor să vorbească. De la bătaia aplicată fraţilor Enache, fraţii Zanet au mai bătut şi alte persoane, chiar în curtea şi casa lor. Nu se tem de consecinţele legii pentru că sunt sub protecţia agentului şef cde poliţie Şerban Negru. În sat, oamenii susţin că şeful de post a primit de la fraţii Zanet suma de 10 mii euro, bani aduşi de mama Zaneţilor de la cele două surori ale lor care muncesc în Italia. Mai spun oamenii că şi poliţistul le-a vizitat în Italia pe surorile Zanet.
Se pare că între familia Zanet şi soţia poliţistului ar exista un grad de rudenie. Cert este că o soră a fraţilor Zant este vecină cu casa poliţistului, în Frumuşica.
Fără nicio urmă de îndoială că ancheta de la Şendreni a fost măsluită. O spune preotul călugăr de la Schitul Balş, părintele Isidor, care cunoaşte foarte bine situaţia fraţilor Zanet. Pentru a înţelege mai bine ce s-a întâmplat la Şendreni în 11 august 2011, vă invit să urmăriţi pe Tele’M Botoşani reportajul intitulat Anchetă măsluită (II), continuare la reportajul difuzat în martie 2013 în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu. Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Congresul femeilor
Horoscopul zilei
Imagini de la ridicarea lui Nicuşor Constantinescu de către procurorii DNA
Traian Băsescu, la întâlnirea anuală cu ambasadorii
„Eminescu – Luceafărul, eu – o mică stea”
Poetul Andrei Dósa refuză premiul ICR: donaţi banii lui Hruşcă, fanfarelor, căluşarilor
Mihai Eminescu despre Basarabia: Cu un cuvânt, de la Rusia nu primim nimic
George Osborne somează UE să se reformeze, dacă vrea ca Marea Britanie să rămână în blocul comunitar
Directorul TVR Stelian Tănase cere ministrului Finanţelor majorare a taxei TV
Noi dezvăluiri despre programul de spionaj al NSA
Banca Mondială: Creşterea economică a României va fi de 2,5% în acest an
Preşedintele CJ Constanţa este urmărit penal pentru 6 infracţiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice
prejudiciu: peste 5 milioane euro
Nicuşor Constantinescu, la ieşirea de la DNA: Am fost tratat ca un animal. DNA este o polţtie politică
Curtea Constituţională a decis că modificările aduse Codului penal în "marţea neagră" sunt neconsţitutionale - unanimitate
Alegerile europarlamentare, simultan cu referendumul pentru modificarea Constituţiei
avantaje, riscuri şi costuri * exemple din alte ţări si observaţiile OSCE
Lovituri năucitoare
Ioan Rotundu
Procurorii fac ce vor în România, nu contează ca e USL la guvernare. Ar trebui desfiinţat DNA
Cum sunt scoşi profesioniştii integri din Fisc şi Garda Financiară
Care sunt şefii de Consilii Judeţene urmăriţi penal sau judecaţi pentru corupţie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă