Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1977
De la 07 Ianuarie 2003
111177305

Editorial

Sărbătoarea omagierii naşterii poetului Eminescu tot mai politizată

  • Ioan Rotundu
  • 15 January 2017, 23:00

De la un an la altul, sărbătoarea omagierii naşterii poetului Mihai Eminescu a devenit o acţiune tot mai politizată prin prezenţa liderilor politici şi a parlamentarilor care au folosit fel de fel de tertipuri pentru a-şi face remarcată prezenţa. În acest an, sărbătoarea a fost monopolizată de politicienii PSD-ului.
Dacă o parte dintre ei s-au mulţumit doar să-şi facă vizibilă prezenţa, alţii au ţinut să se remarce şi prin cuvântări cu cuvinte nu tocmai potrivite statutului lor social şi nivelului de cultură ce-i caracterizează. Exemplific aici cu cuvintele, chipurile „de duh”, parlamentarului PSD Costel Lupaşcu „aven nevoie de o strategie de promovare a valorilor naţionale”.
Adâncă cugetare şi remarcabil sfat ieşit din gura unui fost brancardier luat de la coarnele tărgii şi scos la lumină de PSD. Nu ştiu ce înţelege Lupaşcu prin „valori naţionale” dar îl întreb ce ştie el de valorile culturii botoşănene care sunt de rang naţional.

Unde era acest Lupaşcu când a fost desfiinţară Secţia de artă a Muzeului Judeţean Botoşani şi tablourile marilor pictori botoşăneni cunoscuţi în întreaga lume: Piliuţă, Luchian, Achiţenie, Octav Băncilă au fost aruncate în subsolul unei anexe a muzeului şi asta când judeţul era condus de oamenii PSD? Unde era acest Lupaşcu când la Memorialul Ipoteşti liberalul Mihai Ţâbuleac l-a umilit pe omul de cultură Valentin Coşereanu şi a pus director un fost funcţionar în industria lui Ceauşescu? De câte ori a fost acest Lupaşcu la muzeul Luchian din Ştefăneşti, muzeul George Enescu din Liveni şi Dorohoi, casa mamei muzicianului din Mihăileni pentru a vedea cum colegii lui de partid ajunşi şefi în fruntea judeţului şiu-au bătut joc de aceste valori de rang naţional şi internaţional?
M-am săturat de politicieni ipocriţi şi inculţi care ţin cuvântări în public despre cultura botoşăneană fără ca habar să aibă în ce constă valorile umane şi creative ale acesteia.
Mai remarc aluzia ironică a academicianului critic literar şi preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, cu care i-a tratat la Ipoteşti pe cei 6 parlamentari ai PSD întrebându-i cum fac că niciodată în Camera Deputaţilor votul electronic nu funcţionează.
Tinerii liberali botoşăneni au considerat că omagierea poetului poate fi un prilej de a-şi lega numele de o asemenea personalitate aşa că s-au dus la Flămânzi să împartă ţăranilor de acolo ecusoane cu fragmente din poeziile poetului. După care, Raluca Dobinciuc, preşedinte al tinerilor liberali din Flămânzi şi consilier local, susţinută de liderul de la judeţ Radu Lăbuşcă, au anunţat presa de isprava lor.

O întreb pe această Dobinciuc, în calitatea ei de consilier local, ce a făcut ca să-l determine pe primarul liberal Dan Oloeru să redea cetăţenilor din oraş Casa de cultură pe care o ţine în reperaţii de 5 ani de zile? Unde era când primarul a desfiinţat tradiţia populară „Dansul celor trei generaţii” a mândrie a flămânzenilor? Acest Lăbuşcă de la judeţ ce ştie despre tradiţiile culturale de la Flămânzi?
Oare nu lei este ruşine să mai iasă public în astfel de împrejurări, dând dovadă de oportunism şi ipocrizie şi pângărind memoria poetului?
De condamnat şi atitudinea primarului Cătălin Flutur care şi-a programat concediu în aceste zile. Importanţa evenimentelor din 15 ianuarie şi 15 iunie impun prezenţa primarului şi nimic nu poate fi scuzabil în faţa lor. Îi recomand primarului Flutur să frunzărească Monografia oraşului Botoşani scrisă la 1923 de către Artur Gorovei şi să ia act de cum respectau şi promovau primarii secolului al XVIII-lea şi al XIX-lea cultura urbei şi cât de multă atenţie acordau prin susţinerea financiară şi prezenţa fizică.
Am mai spus-o şi o repet: Eminescu este mană cerească pentru judeţul nostru ca pe seama personalităţii sale să promovăm în plan naţional cultura noastră. Dar pentru asta avem nevoie ca în fruntea instituţiilor de cultură să avem oameni cunoscători a valorilor noastre şi pricepuţi în arta de le promova.
Totul trebuie început chiar cu Eminescu pe care trebuie să-l scoatem din şabloanele „Luceafărul poeziei româneşti”, „poetul nepereche” „poetul nemuritor” şi mai ştiu ce alte sintagme şi să-i punem în valoare întreaga sa creaţie printre care şi scrierile publicistice care sunt tot atât de valoroase ca şi poeziile sale.
Să ieşim din tipicul după care organizăm în fiecare an omagierea şi comemorarea şi să ne orientăm spre festivităţi care să atragă atenţia televiziunilor naţionale, cel puţin a celei de stat, pentru as profita de mediatizare incluzând şi popularizarea locurilor eminesciene precum Durneşti, unde a locuit aproape doi an copil fiind, Joldeştiul mamei sale, un loc extrem de pitoresc şi un conac ce merită vizitat. Iar lui Eminescu să-i alăturăm pe ceilalţi titani ai culturii şi ştiinţei botoşănene.
Suntem la o oră, o oră şi jumătate de drum de bisericile medievale din Bucovina şi-i putem atrage pe turişti spre noi iar revitalizarea Secţiei de artă a muzeului ar fi o atracţie deosebită pentru iubitorii de cultură.
Străinul intră în Botoşani dinspre Iaşi sau Suceava şi nimic nu-i atenţionează că intră în oraşul unde s-a născut şi a fost botezat cel mai iubit poet al României. Prin oraş nimic nu-i spune trecătorului că cei mai mari pictori ai României s-aut din această zonă. Câţi mai ştiu cine a fost Iorga, Onicescu etc.?
Anual vin puzderii de străini să viziteze mănăstirile din Bucovina, ctitorii ale lui Ştefan cel Mare, dar nimeni nu le spune că o astfel de mănăstire se află şi la Botoşani. O mănăstire istorică confiscată de o mână de călugări pentru că în fruntea Direcţiei Judeţene de Cultură Botoşani avem un molâu numit Dan Huţu, pus acolo politic de liberali şi lăsat să ruginească în scaunul incompetenţei.
Avem multe oportunităţi de a ne pune în valoare zestrea culturală a judeţului dar n-avem oameni pricepuţi, sau dacă-i avem nu sunt lăsaţi să-şi facă meseria. Avem în schimb politicieni oportunişti, ipocriţi şi cu un nivel cultural redus care ne ţin, culmea, cuvântări despre cultură.
Dau dreptate aici prefectului Dan Nechifor precum că „lipsa de cultură ne transformă într-o masă de manevră” Dar asta au vrut şi vor politicienii! Părerea mea!


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Donald Trump vrea sa se intalneasca cu Vladimir Putin in cadrul unui summit desfasurat in Islanda
6Horoscopul zilei de 16.01.2017
Theresa May va anunta saptamana viitoare planul pentru Brexit.
The Telegraph: Premierul va semnala ca este pregatit sa scoata tara din piata unica
Bancul zilei: Răzbunarea lui Ion
Patronii de restaurante la mare ananghie
Nicusor Dan: Sper la proteste de strada daca apare Legea amnistiei
Consilierul guvernatorului BNR: Nu este nicio gaura in buget
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 13.01.2017
Directorul CIA il avertizeaza pe Trump "sa aiba grija" ce declaratii va face ca presedinte
si "sa fie atent" la Rusia: Spontaneitatea nu protejeaza interesele de securitate nationala
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă