Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4415
De la 07 Ianuarie 2003
111179743

Turismul cultural la Botoşani. Care turism?

  • 15 June 2010, 23:00

De când cu ministrul Elena Urdrea în fruntea Turismului românesc, Guvernul Boc ne tot flutură salvarea economiei naţionale din ghearele crizei economice prin dezvoltarea turismului ecumenic, cultural sau agroturism.
Cum în fruntea Consiliului Judeţean Botoşani se află ca preşedinte tot un portocaliu de-al lui Boc, respectiv Mihai Ţubuleac, şi cum acesta s-a lăudat cu va face din turismul cultural baza economiei judeţului, am investigat jurnalistic această temă. A afirmat preşedintele Ţâbuleac că va transforma personalitatea lui George Enescu într-un brand al judeţului Botoşani care să ne umple judeţul de turişti şi pe noi de bani
Ala stând lucrurile, mi-am ales ca temă a reportajului pentru „Lumea lu’ Rotundu”, în cadrul emisiunii săptămânale de vineri de la TV SOMAX BotoşaniTurismul cultural”. Pornind de la această temă, am parcurs un posibil traseu turistic privind personalitatea marelui compozitor George Enescu.
Am pornit filmările de la Casa memorială din Liveni. Chiar vizavi de această Casă memorială, orice turist ajun s aici va vedea o casă deplorabilă, simbol al sărăciei crunte în care continuă să trăiască românii. După ce-şi va „desfăta” ochii cu cocioaba ieşită în cale, turistul va face la stânga, pentru a intra în curtea Casei memoriale. În curtea Casei se află o scenă de pe care, probabil, s-au prezentat spectacole. Acum este distrusă cam 50% (foto 2).
Prima deplasare la Casă am făcut-o sâmbătă, 12 iunie. Voiam să-mi pregătesc filmările pentru ziua de luni. N-am găsit pe nimeni, Casa fiind încuiată cu un lacăt voluminos. Doar un câine oploşit prin curte s-a gudurat la vederea noastră. Era însetat şi i-am dat să bea apă, ceea ce mi l-a făcut prieten fidel, pentru că luni, la filmări, m-a recunoscut cu bucurie.
Lunea casa este închisă oficial, custodele fiind liber. De la primăriţa comunei George Enescu am aflat că muzeograful este din comuna vecină, Ibăneşti, şi a fost angajat de către Muzeul Judeţean Botoşani ca urmare a unor pile. Luni n-a fost de găsit la telefonul afişat pe uşă. I-a răspuns primăriţei, spunându-i că-i la Botoşani.
Clădirea Casei este în proprietatea Muzeului Judeţean Botoşani iar terenul din jurul ei în proprietatea Primăriei George Enescu, aşa că este greu să stabileşti vreo vină cuiva. Nu departe de Casa memorială se află biserica unde a fost botezat compozitorul. Biserica a fost ridicată la 1833 şi în ea se află o icoană donată de Maria Enescu, soţia muzicianului. Este o icoană din secolul XVIII, valoroasă şi pozaplină de simbolism faţă de familia Enescu.
La vreo 500 metri de Casă se află o pensiune patronată de Elena Popescu. Femeia susţine că are două apartamente pentru cazare, dar deocamdată n-a avut vreun client. Doar copii care vin la muzeu, dacă opreşte autocarul, vin să bea un pahar cu apă sau suc. În astfel de condiţii nu putem vorbi de turism cultural care să revigoreze economia judeţului.
De la Liveni ne-am dus la Casa memorială din Dorohoi. Şi aici muzeograful era în ziua sa liberă. În curte se află o fântână. Cât am filmat noi am venit mai mulţi dorohoieni să ia apă. I-am întrebat de vizitatori. Au râs. Care vizitatori? Din cânt în când vine câte un grup de copii. Dar asta în timpul şcolii. În vacanţă nu prea vine nimeni.
Casa este arătoasă, curtea îngrijită, dar duce lipsă de vizitatori. Adică nu-i promovată existenţa sa. Lipseşte mediatizarea, deşi în Dorohoi sunt multe obiective turistice care merită a fi vizitate.
De la Dorohoi ne-am dus la Mihăileni, la casa bunicilor lui George Enescu şi unde este înmormântată mama sa. Casa bunicilor Cosmovici este în prag de as se prăbuşi (foto 1). N-a interesat pe nimeni existenţa sa. Localnicii o numesc „Muzeul Enescu”. Primarul Laurenţiu Barbacaru ar face ceva, dar clădirea nu-i sub autoritatea Primăriei Mihăileni. De la Direcţia de Cultură Botoşani n-a dat nimeni pe la această casă. Nu-i interesează. Casa a fost vizitată de George Enescu, pentru ultima dată, în 1954, cu un an înainte de-a muri. S-a recules la mormântul mamei sale şi a bunicilor.
Şi în Mihăileni sunt obiective care ar putea prezenta interes turistic. Mai ales dacă s-ar renova clădirea Muzeului în care a fost adăpostită valoroasa colecţie de ouă încondeiate şi ceramică lăsată moştenire comunei de către soţii Zahacinschi . Dar Primărie n-are bani să renoveze clădirea iar colecţia stă ascunsă în subsolul clădirii Muzeului Judeţean Botoşani. Aşa stau lucrurile cu turismul cultural la nivelul judeţului Botoşani. Dar preşedintele Ţâbuleac ne promite „oul de aur”, aşa cum Bucovina are „Mărul de aur” acordat de UNESCO. Ne-a promis în campania electorală că ne va umple cu bani europeni şi n-a reuşit să aducă mai nimic. Acum ne promite turism cultural, că promisiunile nu costă. Urmăriţi reportajul de pe TV SOMAX, de vineri 18 iunie, şi veţi avea ce vedea. Se poate viziona şi pe Internet, dând clik pe imaginea pe care scrie „SOMAX
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Mica publicitate
Bancul zilei: Băsescu şi groparul
Finanţele au publicat Ordinul pentru donaţii de bani la bani la bugetul de stat
donatorii pot rămâne anonimi, precizează documentul
Altercaţie între ziarişti şi ofiţerii SPP care-l păzesc pe Emil Boc
Cum stă treaba cu ajutoarele sociale
Parlamentarii au confiscat camera video unei persoane care filma sindicaliştii
Presa internaţională despre protestele de la Parlament
O să vă trimitem să bateţi coasa, să ciopliţi lemne şi să vă spargeţi ouă în cap
Circ in Parlamentul European la votul lui Laszlo Tokes ca vicepreşedinte
eurodeputatul a obţinut 334 de voturi în favoarea sa
Omagierea lui Eminescu la Istanbul
Eminescu – “drapel care înseamnă unitate naţională, dreptate şi adevăr”
Asta ne-am dorit, asta avem!
Ioan Rotundu
Unde a dispărut averea lui George Enescu?
Parlamentarii botoşăneni portocalii au ţinut cu Boc
Cei din sudul judeţului Botoşani au rămas fără apă la robinete
Elevul anului pleacă la Oxford
Învăţământul botoşănean nu scapă de disponibilizări
Mircea Geoană a pus la treabă angajaţii Inspectoratului Şcolar Botoşani
Municipalitatea Botoşani renunţă la împuşcatul ciorilor
Se dau examene pentru admiterea în seminariile Botoşani şi Dorohoi
Spitalele de Pediatrie şi Obstetrică vor trece la Consiliul Judeţean Botoşani
Rezultate proaste pentru absolvenţii de gimnaziu
Tv SOMAX - Miercuri, 16 iunie
Tv SOMAX - Miercuri, 16 iunie
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă