Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12971
De la 07 Ianuarie 2003
120749612

Ovidiu Portariuc aduce la Botoşani fermieri japonezi

  • care vor să îmbunătăţească mămăliga
  • 15 June 2011, 23:00

*Ovidiu Portariuc, şeful Departamentului Economic al PSD, s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute cu doi importanţi oameni de afaceri din Germania interesaţi să ofere expertiză tehnică fermierilor din Botoşani şi să asigure contracte ferme de export pentru producţia agricolă realizată de agricultorii botoşăneni.
Robert Brandes şi Christine Menzel, au făcut o vizită la Botoşani, în perioada 10-12 iunie, unde au apreciat potenţialul de dezvoltare al sectorului agricol şi, în mod special, calitatea solului din nordul Moldovei.
Fermierii nemţi dezvoltă afaceri de succes de milioane de euro în domeniul agriculturii ecologice, a cultivării şi a comercializării cerealelor bio în Europa Occidentală şi de Est şi sunt interesaţi de o colaborare cu fermierii botoşăneni în domeniul culturilor de soia, porumb, floarea soarelui sau grâu.
Economistul Ovidiu Portariuc, care conduce de mai mulţi ani o fermă ecologică în Botoşani, a subliniat efortul pe care trebuie să îl depună fermierii români pentru a trece testul german de exigenţă în ceea ce priveşte calitatea produselor.
„Mă bucur că prin ceea ce am realizat în ultimii ani am reuşit să câştigăm încrederea partenerilor germani. Am învăţat mult de la ei şi acum ştiu că succesul depinde de respectarea la milimetru a procedurilor. Calitatea muncii va da, negreşit, calitatea produselor”, a declarat Ovidiu Portariuc.
Acesta în schimb a criticat politicile haotice din sectorul agricol ce îi determină pe mulţi fermieri români să îşi vândă terenurile şi să plece la muncă pe culturile din străinătate:
„Principala problemă este lipsa banilor şi haosul existent pe piaţa agricolă românească. Oamenii preferă să-şi vândă pământul unor aşa- zişi investitori străini care speculează conjunctura actuală şi cumpără pământul românesc pe bani de nimic”. Liderul PSD Botoşani apreciază că parteneriatele externe sunt o soluţie pentru agricultura românească şi că acestea pot opri fenomenul înstrăinării pământurilor:
„Parteneriatele cu fermierii din Occident îi vor ajuta foarte mult pe fermierii botoşăneni. Vreau să cred că există şi soluţii pentru dezvoltarea agriculturii fără a ne înstrăina suprafeţele agricole. Cu astfel de parteneri fair-play voi colabora oricând cu plăcere!”, a declarat responsabilul cu probleme economice, din PSD Botoşani.
În luna iulie, Ovidiu Portariuc va găzdui o delegaţie a unor oameni de afaceri din Japonia interesaţi de asemenea de anumite culturi ecologice care pot fi adaptate climatului românesc. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Lecţie de sinceritate
Comunicat întrerupere alimentare cu apă
Muniţie neexplodată, distrusă în poligonul din Copălău
Caricatura zilei
Fiţi pregătiţi cu toţii pentru un eventual dezastru!
O profesoară de matematică din Mehedinţi apare într-un filmuleţ cu tentă sexuală
China se alatură Rusiei şi critică scutul american antirachetă din Europa
Ce i-ar trebui inimii pentru a se “repara” singură?
Ultimele descoperiri din cardiologia regenerativă
Emil Boc despre reorganizarea administrativă
UE se uită şi spune 'Sunteţi fraieri'. Denumirile judeţelor ar putea fi stabilite la nivel local
Purtătoarea de cuvânt a instanţei supreme, audiată în dosarul "grupării Mironescu"
Premierul Greciei a anunţat că va demisiona
pentru a facilita un guvern de uniune naţională
Directorii de şcoli numiţi cu delegaţie rămân în funcţie
Cadrele didactice vor fi instruite să folosească Internetul
Farmaciştii nu divorţează de CAS
Medicul de familie va taxa consultaţia neprogramată
Cine a văzut-o pe Ecaterina?
Tabăra “Codrii de Aram㔠este tot mai căutată de copii
Anunţ angajare Serconf
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă