Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3681
De la 07 Ianuarie 2003
123154929

pnl

Lumea lu’ Rotundu – Procesul

  • 15 May 2011, 23:00

Maria Ciobanu (foto 1) este o femeie ajunsă la senectute dar se pare că înţelepciunea şi experienţa de viaţă dobândite n-a ajutat-o prea mult. Proprietară a unei garsoniere confort sporit amplasată în blocul turn de pe Primăverii din municipiul Botoşani, Ciobanu a rămas acum pe drumuri.
Cazul său l-am prezentat per TV SOMAX într-un reportaj intitulat „Procesul”. La viaţa sa Ciobanu a fost asistentă medicală iar soţul i-a lucrat la Autobaza de călători Botoşani. După moartea soţului s-a ocupat de taximetrie, devenind singura femeie taximetristă din Botoşani.
Ghinionul vieţii sale a fost când după moartea soţului s-a încurcat într-o relaţie de concubinaj cu Gheorghe Bobulişteanu. Concubinul, căsătorit şi cu o fată majoră, s-a mutat în garsoniera Mariei. Din acest moment, toţi membrii familiei Bobulişteanu au început a face presiuni asupra Mariei ca să treacă garsoniera pe numele fetei concubinului, adică pe numele Marilenei Bobulişteanu (foto 2).
Motivul, unul destul de neserios. Cică Marilena avea nevoie de garsonieră pe numele său pentru a putea să-şi înfiinţeze o societate de transport persoane şi să pună garsoniera gaj la bancă pentru un împrumut. Ori, dacă cei din familia Bobulişteanu voiau numai rezolvarea unei asemenea probleme, o puteau face şi fără ca garsoniera să treacă în proprietatea Marilenei. Pus şi simplu Ciobanu accepta ca garsoniera să devină sediu social, încheind un contract cu Marilena iar la bancă putea accepta o ipotecă.
Numai că cei din familia Bobulişteanu voiau garsoniera, mascându-şi intenţia sub cele două motive. Când Ciobanu a început relaţia de concubinaj cu Gheorghe Bobulişteanu, avea încheiat un contract de întreţinere cu familia Adrobotoaie. Această familie se angaja s-o întreţină pe Maria iar după moartea acesteia să devină proprietarii garsonierei.
Supusă presiunilor din partea membrilor familiei Bobulişteanu, deşi toate rudele şi cunoscuţii au sfătuit-o să nu dea garsoniera, în anul 2005 Maria Ciobanu merge la Notariatul public Puşcaşu şi încheie un contract de vânzare-cumpărare pe numele Marilenei Bobulişteanu, preţul fiind de 100 milioane lei, adică vreo trei mii de euro, deşi garsoniera valorează cel puţin 20 mii euro.
În condiţiile vânzării garsonierei Marilenei, familia Adrobotoaie a ieşit din combinaţia contractului de întreţinere şi şi-au văzut de treburile lor. În anul 2008, concubinul Gheorghe Bobulişteanu moare. Îl îngroapă nevasta legală Elvira şi cu fiică-sa Mafrilena.
După moartea concubinului, pentru Maria Ciobanu încep chinurile vieţii. Marilena o somează să părăsească garsoniera. Ciobanu , care constată că a fost trasă pe sfoară, deschide pozaun proces şi cere rezilierea contractului de vânzare-cumpărare cui Marilena Bobulişteanu.
Marilena, în replică, introduce acţiune de evacuare a Mariei din garsonieră. Judecătorii nu dispun evacuarea dar nici nu anulează contractul de vânzare-cumpărare.
Iată povestea procesului. Ciobanu aduce doi martori, pe Niculina Bunduc şi un domn Ursache. Martorii arată că familia Bobulişteanu au obligat-o pe Ciobanu să vândă garsoniera Marilenei numai pentru o perioadă limitată, cât să-şi facă societate şi să ia creditul de la bancă. La notariat a mers, în calitate de vânzători familia Adrobotoaie, care susţine că Marilena n-a înmânat Mariei suma de 100 milioane lei cum scrie în contract.
Marilena Bobulişteanu a venit şi ea cu doi martori, pe care cei aflaţi de partea Mariei Ciobanu îi nu i-a văzut pe la locuinţa Mariei şi a concubinului său şi-i consideră falşi. Două femei, care n-au fost de faţă la la notariat şi care în momentul încheierii contractului de vânzare niuci nu se aflau în ţară, au declarat judecătorului că au văzut cînd Ciobanu a primit banii.
Ciobanu n-a avut avocat, pentru că din pensia sa de 356 lei abia reuşeşte să-şi cumpere de mâncare şi medicamente. Dacă avea avocat, acesta avea să arate că acest contract de vânzare-cumpărare are o mare problemă. Vânzător apare familia Adrobotoaie, ca familie întreţinătoare a Mariei Ciobanu. Ori Adrobotoaie deveneau proprietari numai după moartea femeii. Iată un motiv puternic pentru judecător să anuleze acest contract.
Iar faptul că împrejurările încheierii contractului de vânzare-cumpărare au fost marcate de forţă şi ameninţări, dar şi de minciună, ar fi fost alte motive serioase ca judecătorul să mediteze asupra legalităţii tranzacţiei. N-a făcut-o, iar Maria Ciobanu a ajuns pe drumuri, fiind deposedată de garsonieră.
Mai are calea de recurs, dar n-are şanse de a mai schimba ceva fără a-şi tocmi avocat. În schimb Marilena Bobulişteanu este patroana unui magazin second-hand prosper tot pe strada Primăverii, nu departe de garsonieră, aşa că are bani să-şi tocmească avocat în caz de apel sau recurs.
Cine a urmărit sâmbătă şi azi la ora 100.00, în reluare, reportajul, şi-a putut da seama de crunta realitate ce-o trăieşte Maria Ciobanu. Şi totul şi-a făcut-o cu mânuţa sa. Daptul că dacă-va fi dată afară din garsonieră se va sinucide nu-i va păsa nimănui. Pe la noi dreptatea şi solidaritatea socială nu există.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Leac pentru durerea de dinţi
Caricatura zilei
Vom avea o creştere economică puţin mai mare decât cea estimată
Un american si-a cheltuit economiile de-o viaţă pentru a anunţa sfârşitul lumii pe 21 mai 2011
Nu pot să spun despre Ponta nici măcar că este "Nastase în pantaloni”
Ion Iliescu îndeamnă la răsturnarea actualei puteri politice
trebuie reanimat spiritul din decembrie 1989, declară acesta
Scutul antirachetă nu poate fi eficient pentru Europa fără participarea Rusiei
Un varan a scăpat din cuşcă
Un nou decembrie însângerat
Ioan Rotundu
creativitate prin dans şi muzică
O nouă întâlnire Basescu-Boc-Blaga pe tema premeirului
care sunt şansele ca Emil Boc să fie înlocuit
Arestarea lui Dominique Strauss-Kahn este o lovitura distrug[toare
E esenţial să evităm circul media
Să fie Obama groparul socialismului?
Ioan Rotundu
Înscrierea la liceele vocaţionale se face până la sfârşitul lunii mai
Reorganizări în structura Spitalului de Psihiatrie Botoşani
Intoxicaţiile cu etnobotanice s-au redus, dar nu în totalitate
Managerul Mimor se luptă din greu cu tomograful buclucaş
Peste 1000 de botoşăneni la Noaptea Muzeelor
Liberalii umblă după Fluturi, să-i prindă
Ţurcanu l-a salvat pe Tupiluş de nepriceperea medicilor botoşăneni
Va inaugura locuințele reconstruite după inundaţiile din 2010
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog