Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26935
De la 07 Ianuarie 2003
110947405

Botoşani/Ştiubieni: Încăierare pe banii subvenţiei europene sau când ţăranul dă şi primarul primeşte

  • Ioan Rotundu
  • 15 May 2013, 23:00

Mafia care s-a format pe seama subvenţiei europene acordată pentru imaşul public pe care au acces crescătorii de animale are dimensiuni greu de evaluat. Am filmat multe reportaje despre conflictele iscate între crescătorii de animale, „băieţii deştepţi” care au pus mâna pe banii din subvenţia europeană şi ce implicaţii au primarii în toate aceste afaceri organizate în stil mafiot.
Ieri, am filmat la Ştriubieni un scandal asemănător. Am fost solicitat să vin în comună de către un grup de crescători de animale care s-au adresat Trele’M Botoşani şi au cerut ca „Lumea lu’ Rotundu” să vină şi în comuna lor că au mari probleme cu primarul care le-a confiscat imaşul în favoarea unui protejat al său.
În faţa Primăriei Ştiubieni m-au aşteptat vreo zece crescători de animale în frunte cu Radu Cantaraciuc (foto 1) care s-a prezentat ca fiind preşedintele Cooperativei Agricole Ştiubieni. Aşa cum am mai scris, din anul 2010, conform unor Norme europene, subvenţia pentru imaşul public acordată de către Comisia Europeană prin unităţile APIA n-a mai putut fi acordată primăriilor.
Normele cer ca crescătorii de animale să fie organizaţi în asociaţii profesionale sau cooperative şi să participe la licitaţiile organizate de primării pentru a concesiona imaşul public, Odată concesionarul stabilit, aceste va primi şi subvenţia anuală care, în raport de suprafaţa imaşului poate fi până în suma de o sută mii de euro anual sau peste.
La Ştiubieni, Radu Cantaraciuc a înfiinţat în anul 2010 o cooperativă a crescătorilor de animale, Fiind singura organizaţie de acest fel, a primit în concesiune imaşul comunal şi odată cu8 el subvenţia europeană de aproximativ 80 mii euro.
Primarul Sebastian Merticaru (foto 2), fost primar liberal în mandatul 1996 – 2000 ca fiind cel mai tânăr primar pozaprimar din ţară şi primar perpetuu din 2004 încoace, se pare că n-a privit cu prea multă bunăvoinţă cum Radu Cantaraciuc se înfruptă din subvenţie, mai ales că acesta face în comună politica PDL.
Cu ajutorul lui Gheorghe Dănilă, un specialist din cadrul Consultanţei agricole Botoşani cunoscut ca fiind „băiat deştept”, primarul l-a pus pe consilierul său personal, un anume Mihai V. Ilie, un tânăr de vreo 37 bde ani care nu s-a prea omorât cu cartea la viaţa sa (mi s-a spus că are absolvite 10 clase) şi şi-a înfiinţat o asociaţie a crescătorilor de animale.
Aşa că pentru acest an imaşul nu s-a mai concesionat prin încredinţare directă lui Cantaraciuc ci s-a organizat licitaţie la care a participat şi asociaţia condusă de consilierul personal al primarului. În urma licitaţiei, Cantaraciuc susţine că i s-a comunicat de primar că a câştigat concesiunea, el oferind o primă de 330 lei/ha iar Mihai Ilie numai 175 lei. Surprinzător, la o săptămână după încheierea licitaţiei, Cantaraciuc primeşte de la primarul Merticaru înştiinţare că licitaţia a fost câştigată de Mihai Ilie. De aici u8n întreg scandal între crescătorii de animale.
Cantaraciuc s-a adresat Tribunalului Botoşani cu o contestaţie asupra licitaţiei şi a câştigat procesul, dar sentinţa este recurabilă.
Primarul Sebastian Merticaru are varianta sa. El susţine că Mihai V. Ilie i-a fost consilier în mandatul 2004 - 2008 dar că acum nu-i mai este. Ilie a înfiinţat o asociaţie a crescătorilor de animale (oamenii spun că el nu are nici un animal pe care să-l crească, cu excepţia a două capre) ceea ce i-a dat dreptul să participe la licitaţie.
Cum de a şi câştigat oferind un preţ mai mic primarul nu ne-a explicat. Mai spune poza primarul că va ataca cu recurs sentinţa Tribunalului Botoşani la Curtea de Apel Suceava. Procesul poate dura până la toamnă, că intervine vacanţa judecătorească. Până atunci, în opinia lui Merticaru, Mihai Ilie deţine legal imaş şi va putea încasa subvenţia din banii europeni.
Altfel spus, fostul consi9lier al primarului i-a suflat lui Cantaraciuc caimacul subvenţiei, mărul discordiei care i-a împărţit în două tabere pe crescătorii de animale din Ştiubieni.
Deşi am insistat, iar oamenii aşteptau în faţa primăriei, primarul n-a acceptat să poarte un dialog cu aceştia, care să fie filmat.
Din dialogul purtat cu mai mulţi crescători de animale, lumea din Ştriubieni nu prea este mulţumită de primar. Ei spun că acesta a pus la cale mai multe mişmaşuri pe seama banilor publici. Mai mult, primarul nu-i iartă pe cei care nu sunt din tabăra liberalilor şi când aceştia ajung la el, la primărie, le provoacă fel de fel de şicane. Moşul Toader (foto 3), un crescător cunoscut de animale şi cu tradiţie în domeniu, a declarat pe cameră că primarului dacă-i dai, îţi rezolvă problemele. Dacă nu-i mai dai, âţi trânteşte uşa-n nas.
Despre mânăriile primarulioi cu banii publici voi reveni în comună, aşa cum le-am promis celor prezenţi la întâlnirea mea de ieri. Acum m-am axat numai pe problema concesionării imaşului. La Ştiubieni este ceva putred în Danemarca, precum putred este şi la primăriile Botoşani, Răchiţi, Drăguşeni etc.
Mă întreb ce mai aşteaptă cei de la DNA, că le-am oferit suficiente probe despre cum se împart subvenţiile din banii europeni iar cei de la APIA nu sunt cheie de biserică Dovadă că unul din foştii directori se află deja în ancheta procurorilor DNA tot pentru banii de la subvenţii.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Potenţa furnicuţei
Barroso: Franţa trebuie să prezinte un program credibil de reformă
Hollande admite că situaţia economică este grava
Zona euro: recesiunea continuă în primul trimestru
Franţa a intrat oficial in recesiune
Investiţiile "Bio" înseamnă mii de joburi şi o reducere de 30% la factura de energie termică
Guvernul va adopta ordonanţa privind ajutoarele pentru consumatorii vulnerabili de energie
Care sunt milionarii români care şi-au salvat banii din băncile din Cipru
Criza economică din Europa se întinde spre est
După Oltchim, Guvernul Ponta ratează şi privatizarea CFR Marfa
Deputatul Tamara Ciofu vrea puteri juridice pentru cei de la Poliția de frontieră
Leac pentru puturoşii satelor şi ţigani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă