Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1622
De la 07 Ianuarie 2003
123125193

pnl
Păltiniş:

Manole blochează înfiinţarea unei mănăstiri în memoria Sf. Ioan Hozevitul

  • Ioan Rotundu
  • 15 May 2018, 23:00

Mitropolia Iaşi, prin Protopopiatul Darabani şi Teodosie - stareţul Mănăstirii Zosin vrea ca în pomenirea memoriei Sf. Ioan Iacob Hozevitul, născut în satul Crăiniceni – Horodiştea, comuna Păltiniş, Casa memorială a acestuia din Crăiniceni (foto 1) să fie încorporată într-o viitoare mănăstire de maici.
Casa memorială a sfântului este de fapt o reconstruire a casei părinteşti în care s-a născut şi copilărit Ioan Iacob, cel care avea să ia drumul Mănăstirii Neamţ încă din şcoala primară şi să devină călugăr în Ritul Vechi, plecând apoi să se nevoiască la mănăstirea Hozeva din Israel unde a murit şi i se păstrează moaştele.
Reconstrucţia casei s-a făcut sub supravegherea lui Alexandru Sandu, specialist în reconstituiri din cadrul Muzeului Judeţean Botoşani. În timp ce se reconstituia casa, respectându-se vechea arhitectură, în vecinătate, săteanul Marin Manole a ridicat o bisericuţă (foto 2) şi nişte anexe pe care el le-a numit chilii. La vremea când a pus temelia bisericii, protopopul de Darabani, preotul Constantin Pânzaru, a făcut o slujbă de sfinţire, Numai că Manole a pictat bisericuţa cu simboluri ale credinţei ortodoxe de Rit Vechi, aşa cum a crezut sfântul, ceea ce a stârnit mânia reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe care au refuzat sfinţirea bisericii după finalizarea construcţiei.
Mai mult, terenul pe care Manole a ridicat biserica şi originalele chilii nu era proprietatea sa ci a unei rude a sfântului. A urmat un lung şir de procese în urma căruia Manole a pierdut dreptul de proprietate asupra terenului.
Între timp, vecinii cu casa memorială a sfântului şi proprietarul legal al terenului de sub bisericuţa lui Manole au donat terenurile Mitropoliei Iaşi pentru a se înfiinţa aici o mănăstire de maici. Stareţul Teodosie de la Mănăstirea Zosin a primit de la Mitropolie însărcinarea de a se ocupa de înfiinţarea mănăstirii. Numai că Marin Manole se opune cu cerbicie ca reprezentanţii bisericii să intre pe terenul care nu mai este al său.
Am discutat cu primarul comunei Păltiniş, Costel Romanescu care mi-a declarat c㠄Manole a pierdut procesul cu dreptul de proprietate asupra acelui teren iar noul proprietar l-a donat Bisericii. Manole nu înţelege că nu mai este proprietar pe acel teren iar dacă continuă să blocheze intrarea celor care vor organiza mănăstirea, se va recurge la forţă. Este adevărat că Manole are de primit în posesie 15 ari de teren dar i l-am oferit în altă locaţie numai că el vrea neapărat să fie împroprietărit pe terenul de sub biserică. Aşa ceva nu se poate pentru că s-ar încălca o hotărâre judecătorească.”
Problema este destul de complicată. Manole nu este proprietar pe teren dar a ridicat pe cheltuiala sa biserica şi chiliile. Juridic a pierdut pozapierdut dreptul de proprietate asupra terenului dar nu şi asupra imobilelor construite.
S-a încercat o înţelegere amiabilă cu el. adică să doneze biserica viitoarei mănăstiri, el urmând a fi pomenit ca ctitor. Nici primarul, nici protopopul Pânzaru, nici soţia şi fiica sa n-au reuşit să-l convingă pe Manole să colaboreze în întemeierea mănăstirii de maici.
Deşi nu pe faţă, şi preotul paroh din Crăiniceni ar fi de partea lui Manole. Preotul se teme că prin înfiinţarea mănăstirii nu va mai avea creştini la slujbă şi-i vor scădea veniturile în favoarea celor de la mănăstire.
Este important de precizat că în zonă mai există două mănăstiri, Una de maici la Eşanca – Darabani, la vreo 5 km sud de Păltiniş şi o alta de călugări pe Rit Vechi la numai 3 km vest. Mănăstirea care va purta numele Sf. Ioan Hozevitul va atrage mulţi pelerini, mai ales că protopopul Pânzaru este un as în domeniul afacerilor de acest gen. Scoate bani şi din piatră seacă. O parte din acest câştig va fi rupt din veniturile celorlalte două mănăstiri. Călugării de Rit Vechi nu vor fi prea afectaţi pentru că ei sunt finanţaţi de Biserica Rusă. În schimb, mănăstirea de maici de la Eşanca va fi puternic afectată.
Iată că viitoarea mănăstirea închinată Sf. Ioan Iacob Hozevitul are deja piedici şi din interiorul Bisericii, nu numai din partea lui Marin Manole. Se spune că aceste piedici sunt pietre de încercare pentru cei care au iniţiat noul lăcaş de credinţă. Dacă iniţiativa lor este una curată, izvorâtă din puterea credinţei şi nu una de câştig pe seama sfântului, vor reuşi în demersul lor.
Iar sfântul îl va face prima minune prin a-l îndruma pe Manole să păşească pe calea cea dreaptă a credinţei, renunţând la ambiţiile deşarte. Dacă nu va reuşi sfântul, va reuşi protopopul Constantin Pânzaru care, când vine vorba de afaceri bisericeşti nimic şi nimeni nu-i poate sta în cale să-l împiedice în realizarea lor. Să mai adaug că o mănăstire în memoria sfântului, bine mediatizată, poate înzestrată cu ceva părticele din moaştele sfântului, va trage pelerini care vor avea nevoie de mâncare şi cazare, nevoie care vor stimula dezvoltarea localităţii care acum este una săracă.
Vă invit să vizionaţi reportajul de mai jos şi veţi afla despre sfânt lucruri inedite pentru că la realizarea lui am prins în viaţă doi colegi ai săi de clasă. Veţi putea vedea şi mormântul părinţilor sfântului din cimitirul satului dar şi pe Marin Manole explicând cum a ridicat el bisericuţa şi ce-a ieşit în final. Reportajul a fost realizat în luna iulie 2010.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

AmCham Romania solicită autorităților menținerea Pilonului II de pensii private:
Iohannis, după întâlnirea cu Dăncilă:
Este necesar ca tensiunile pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca țara noastră să rămână un actor credibil în relația cu SUA, la nivelul UE și al NATO
Arbitrul telecom deține o sumă considerabilă de bani
și nu vreau ca prin acești bani să se facă centura la Brăila, ci să se întoarcă la industrie /Sper ca în toamnă să avem o strategie națională pentru tehnologia 5G
Bloomberg: Apogeul creşterii economiei în România, Ungaria, Polonia şi Cehia s-a încheiat.
Politicile monetare se înăspresc pe fondul inflaţiei
Gelu Voican Voiculescu, audiat la Parchetul General în dosarul Revoluţiei
Statistica: Produsul intern brut în trimestrul I 2018 s-a menţinut,în termeni reali,
la acelaşi nivel cu cel înregistrat în trimestrul IV 2017
Dragoș Pătraru, audiat la Comisia de cultură din Camera Deputaților:
Controlul editorial exercitat de noua conducere a TVR este total și insuportabil pentru jurnaliști
Grațiela Gavrilescu: Am luat conceptul de anticorupție și l-am transformat în ce?
În repercutarea dezvoltării!
DNA cere pedepse cu executare pentru Liviu Dragnea:
7 ani și 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu și 2 ani și 6 luni pentru fals
Horoscop zinic 16.05.2018
Bancul zilei: Tipic scotian
A murit Cristian Țopescu
Liviu Dragnea, speriat de "Ok Google".
Ce i-a apărut de fapt liderului PSD pe telefon
Forumul Judecătorilor anunță că se retrage de la lucrările Comisiei Iordache:
Sunt amendamente care plasează judecătorii și procurorii pe același nivel cu proxeneții și traficanții de carne vie, cu cămătarii și contrabandiștii
CSM: Nu am propus instituirea unui prag valoric în cazul vreunei infracţiuni,
cu atât mai puţin pentru abuz în serviciu în cazul funcţionarilor publici sau pentru
Răzvane, nu mai prosti lumea cu goangele lui Dragnea!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog