Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16051
De la 07 Ianuarie 2003
112993486

Botoşani: La Primăria Flămânzi jefuirea banului public continuă nestingherit

  • Ioan Rotundu
  • 15 March 2017, 23:00

Constantin Pitorac a fost consilier local PSD în cadrul Consiliului Orăşenesc Flămânzi până la începutul lunii februarie a acestui an când a demisionat din partid şi din funcţia de consilier. Pitorac şi-a motivat demisia ca refuz în a fi părtaşul acestui partid la modul complice la care consilierii locali PSD tolerează jefuirea banilor publici practicată de primarul liberal Dan Oloeru.
După mai multe încercări de a obţine informaţii de interes public de la primarul Dan Oloeru, inclusiv prin chemarea în judecată a acestuia pentru refuzul de a-i pune la dispoziţie aceste informaţii, în sfârşit, Pitorac a reuşit să se edifice asupra mai multor bănuieli ale sale despre cum primarul Oloeru ar fi risipit banii publici în complicitate cu o firmă suceveană.
Întrucât deţine suficiente probe împotriva primarului, Pitorac va depune la DNA Suceava un denunţ împotriva acestuia la care va anexa probele cu care, în opinia sa, speră să-i convingă pe procurori că prin modul în care primarul Oloeru a gestionat banii publici a produs importante pagube.
Iată şi două exemple concret de gestionare a banilor publici de către primarul Dan Oloeru operaţiuni în urma cărora o parte din aceşti bani nu se regăsesc în lucrările efectuatei.
Anul trecut, Primăria Flămânzi a primit de la guvern suma de 1,6 milioane lei cu titlu de despăgubiri pentru pagubele suferite în urma inundaţiilor. Pitorac susţine că în oraşul Flămânzi şi satele care aparţin de acesta n-au avut loc inundaţii şi cu atât mai puţin pagube şi se miră că funcţionarii din Prefectura Botoşani care au evaluat astfel de situaţii de pe urma inundaţiilor au întocmit o astfel de documentaţie şi pentru oraşul Flămânzi.
Primind aceşti bani, primarul Oloeru a decis să-i folosească la întreţinerea străzilor din oraş. În acest scop, la data de 26 septembrie 2016 a încheiat cu firma suceveană Test Prima SRL contractul nr. 75 în valoare de 1,6 milioane lei. Firma urma să pietruiască o serie de străzi, să refacă podeţe şi şanţurile. În documentaţia tehnică stă scris cu detaliu ce operaţiuni urmau a fi executate.
Pitorac, care a fost primarul oraşului în mandatul 2008 – 2012, a luat documentaţia tehnică şi a confruntat-o cu lucrările în teren, ajungând la concluzia că doar jumătate din aceste lucrări au fost executate efectiv, restul nefiind prestate dar plătite. De exemplu, faţă de numărul de podeţe din documentaţia tehnică s-au executat cu 10 mai puţin, dar plata s-a făcut integral.
Cum de s-au plătit aceste lucrări neexecutate? La data de 16.12.2016, firma suceveană, despre care se spune că ar fi patronată de un fost ofiţer de securitate pe nume Juravle, a emis factura nr. 5.540 pentru valoarea de 1.602.602 lei, adică pentru valoarea integrală a contractului dar fără ca lucrările să fie executate integral. Cu toate că mai erau lucrări de efectuat, primarul Oloeru, cu OP nr. 944(16.12.2016 plăteşte suma de 1.575.691 lei şi cu OP nr. 945/16.12.2016 restul sumei de 26.710 lei.
Observăm că atât factura cât şi plata poartă data aceleaşi zile. Coincidenţă sau nu, după efectuarea şi efectuarea plătii, primarul Dan Oloeru şi-a cumpărat un autoturism Wolkswagen Trigrum evaluat la 40 mii de euro. Cum leafa de primar i-ar fi fost insuficient㒠pentru a întreţine familia şi să facă economii să cumpere o maşină atât de scumpă apar multe semne de întrebare cu privire la sursa financiară a acestei achiziţii
Nici dacă primarul Oloeru n-şa fi cheltuit nici un ban din leafa sa pe mandatul celor patru ani tot nu ar fi strâns suficienţi bani să cumpere o astfel de maşină. Pitorac a mai descoperit că acest mod de lucru al primarului este de fapt o repetare la scară mai mare a unei astfel de „inginerii financiare” practicată tot în luna decembrie, dar 2015. Deşi Primăria Flămânzi are înfiinţată o societate dotată cu toate utilajele necesare întreţinerii străzilor, la data de 7 decembrie 2015 primarul semnează cu Întreprinderea individuală Călin Ioan contractul nr. 64 în valoare de 37.682 lei având ca obiect de activitate întreţinere străzi.
La data de 14 decembrie, la numai 7 zile, plata este efectuată pe motiv că lucrările au fost executate. Ciudăţenia acestui contract constă în faptul că, deşi primăria avea condiţii să execute aceste lucrări prin societatea proprie, primarul a preferat o persoană fizică care, susţine Pitorac, nici nu avea la acea dată toate utilajele necesare efectuării lucrărilor stabilite prin contract. Cât despre executarea lucrărilor în numai 7 zile, în plină lună de iarnă, specialiştii în domeniu pe care i-am consultat susţin că aşa ceva este imposibil din punct de vedere tehnic chiar dacă s-ar fi lucrat şi noaptea.
O altă situaţie de sifonare a banilor publici a constatat-o Pitorac la sala de sport a primăriei. La această sală, amatorii de sport plătesc cu ora închirierea aparatelor sportive sau a sălii. Încasator era un anume Morcov iar încasările frumoase. Primarul Dan Oloeru l-a înlocuit pe Morcov cu Mihai Ştefănucă, soţul profesoarei Maria Ştefănucă de la Grupul Şcolar din oraş, veche colegă de afaceri cu primarul. De când Ştefănucă a preluat sala de sport, încasările au scăzut la jumătate. Imediat ce Pitorac a început să se intereseze de aceste încasări, volumul acestora a început să crească.
O să revin asupra acestor situaţii ciudate imediat ce Pitorac va depune denunţul la DNA Suceava. „Voi depune acest denunţ pe care mi-ş asum. Nu vreau ca pe perioada cât am fost consilier local să fiu făcut părtaş la toace aceste nereguli” – consideră Constantin Pitorac.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei de 16.03.2017
Bancul zilei: Limbaj codificat ginere - socru
Ministerul de Externe le-a cerut diplomatilor romani sa participe la receptiile de Ziua Ungariei
Bild, editorial virulent impotriva lui Recep Tayyip Erdogan:
Micul om din Bosfor isi distruge tara
15 martie sa fie declarata sarbatoare a comunitatii maghiare din Romania
Erdogan, o noua declaratie violenta impotriva Olandei:
Au masacrat peste 8.000 de bosniaci musulmani la Srebrenica
Ponta: Nu poti sa fii presedinte de partid si sa te duci in fiecare luna la Inalta Curte
Corina Cretu: Este nevoie de proiecte daca vrem cele 400 mil. euro alocate de UE
pentru sistemul sanitar romanesc
Liderii UE, atacuri la adresa Turciei dupa ce Ankara a acuzat Olanda de acte "naziste"
Corina Cretu: Rata de absorbtie a fondurilor europene pentru 2007-2013 va depasi 90%;
pierderile vor fi de 2 miliarde de euro
Guvernul este pregatit sa ia masuri de reducere a cheltuielilor
in cazul in care va constata depasirea tintei de deficit bugetar
PNL solicita publicarea deciziilor de finantare a proiectelor Programul National de Dezvoltare Locala.
Turcan: "Exista temerea ca acesti bani ii vor transforma pe primari in pioni manevrati politic"
Turcan: Radulescu reprezinta un pericol la securitatea cetateanului
Schimbari la varful Directiei Antifrauda din ANAF.
Au fost inlocuiti seful directiei si inspectorul general
Sebastian Ghita a fost localizat in Serbia
Avertisment: nu scoateti Romania din UE
Anunt intrerupere alimentare cu aoa
Bijuteria arhitectonică din centrul oraşului Ştefăneşti
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă