Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4353
De la 07 Ianuarie 2003
111179681

Domnule preşedinte,

Puneţi-i să scoată panoul, că vă fac de râs!

  • 15 November 2006, 23:00

Reportajul nostru despre risipa de fonduri pe drumul judeţean Mihălăşeni – Sarata – Borolea n-a rămas fără ecou. La redacţie ne-au parvenit informaţii cum că prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Judeţean Botoşani si-a manifestat interesul faţă de cum s-a lucrat la modernizarea acestui drum. Îi urăm succes şi suntem convinşi că dreptatea va triumfa. Până când se va face lumină şi în acest caz, am dorit să cunoaştem cum se stă cu reabilitarea drumului şi pe porţiunea ce aparţine comunei Hăneşti. Marţi, 14 noiembrie, ne-am înfăţişat la Primăria Hăneşti, o clădire veche şi sordidă, pitită în spatele şcolii, greu de găsit pentru un străin de părţile locului. Chiar din holul primăriei ne-am dat seama că prezenţa noastră nu-i de bun augur. Câteva femei ne-au privit cu curiozitate şi nu s-au sfiit să rostească cu voce ridicată „Alţi fii de chiaburi veniţi după avere. Ăştia ce-or mai vrea: pământ sau bucata de pădure?!” Am întrebat unde poate fi găsit primarul. Au dat din umeri şi ne-au întors spatele.

În căutarea drumului reabilitat
Reacţia femeilor ne-a blocat în mijlocul holului. Dintr-un birou se auzeau voci. Acolo am bătut şi noi la uşă. După hârtiile împrăştiate pe masă părea a fi biroul contabilităţii. Am salutat politicos cele două doamne cam trecute şi ţâfnoase şi am întrebat de primar. „Îi la Botoşani, chemat la şedinţă” a fost răspunsul lor la unison. Nu ne-am descurajat şi am întrebat unde-l putem găsi pe viceprimarul Creţu. „E cu primarul, la Botoşani” - a fost răspunsul corului de voci. Măi, să fie, ne-am zis noi, marţi, marţi dar nici chiar aşa ghinion! Insistăm să aflăm dacă măcar secretarul primăriei poate fi găsit. „Domnul secretar este pozaeste în biroul său” – rosti vocea uneia dintre doamne. „Care-i biroul său?” am încercat să ne edificăm. „Scrie pe uşă!” – îngăimă vocea celeilalte doamne. Am ieşit din biroul contabilităţii pentru a-l descoperi, după scrisul pe uşă, pe cel al secretarului. L-am găsit, în spatele unei uşi a cărei clanţe ne-a rămas în mână. Secretarul Costel Pătrăuţanu ne-a tăiat elanul documentării declarând „Nu ne interesează acest drum, este treaba celor din Mihălăşeni. Iar dacă s-a furat ceva piatră, nu-i mare pagubă. Se obişnuieşte” . Iar ca să fie mai convingător, ne-a oferit o informaţie trăsnet: „Lăsaţi drumul Saratei. Vedeţi-l pe cel proaspăt reparat de către Consiliul Judeţean Botoşani. Şi-au bătut joc. Au pus piatră, dar a cărat-o apa la vale. S-au creat şanţuri adânci. Nu ştiu dacă veţi putea ajunge la Borolea cu Dacia. Doar dacă o să încălecaţi şanţurile” După astfel de dezvăluiri, discuţia a prins a lâncezi. Simţindu-ne în plus, am părăsit biroul secretarului, rămânându-ne iar clanţa uşii în mână. „Nu vă faceţi probleme. De-o săptămână s-a defectat” – ne-a explicat secretarul prin crăpătura uşii.

Panoul care râde de… preşedintele Conţac
După ce-am trecut podul Başeului, spre Borolea, un panou vopsit ochios ne anunţa că avem în faţă „Drum judeţean – aflat în administrarea Consiliului Judeţean Botoşani” . Scris mare, negru pe galben. Imediat după pod, drumul se bifurca pe două cărări, având pe mijloc, ca un fel de scuar, tăieturi adânci ale roţilor de tractor. Mai sus, în panta dealului ce urcă spre Borolea, existau urme evidente de pietruire cu balast. Dacă pe unele porţiuni piatra a fost bine împrăştiată şi tasată, pe altele, apa n-a iertat superficialitatea lucrărilor şi a tăiat pozaşanţuri adânci. Un fel de „brazdă îngustă şi adâncă” , cum cerea ţăranilor arendaşul grec din romanul unui scriitor clasic. Dacă arendaşul respectiv a fost pedepsit de ţărani, când s-au răsculat, pe drumarii aflaţi în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani nu i-a pedepsit nimeni că au lucrat prost, risipind bani publici. Nu ştiu a cui a fost iniţiativa de a posta panoul la care am făcut referire, chiar la intrarea pe drumul judeţean spre Borolea, dar bun lucru a făcut. Toţi care circulă pe acel drum, dar absolut toţi, află încă de la bun început cine este gospodarul întreţinător şi cât de serioasă-i firma. Cred că singurul lucru bun care se mai poate face, este ca preşedintele Conţac să-i pună pe năstruşnicii cu ideea panoului să-l dea jos. Până în primăvară, când se va putea reface lucrarea la parametrii normali. A încerca să cârpeşti acum ce nu s-a făcut trainic de la bun început, ar fi o nouă risipă de bani publici. Totodată, este de datoria preşedintelui Conţac să-i scarmene pe drumarii care şi-au bătut joc de lucrare şi de imaginea sa de om public.

Altă risipă de bani publici
Satul Sarata Basarab este capăt de drum modernizat. Numai 2,5 km de drum se află pe raza comunei Hăneşti. Intraţi în sat, ne-a atras atenţia un grup de oameni care se sprijineau în coada lopeţii. I-am întrebat care le este rostul. Ca din pământ a apărut un tip pirpiriu care ne-a chestionat cine suntem. Tipul se numeşte Gelu Alexa şi era uns şef de echipă de către Primăria Hăneşti. Şef de echipă peste toţi angajaţii la Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, vreo 30 pozala număr. „Culegem piatra din şanţ şi o repunem în mijlocul drumului” ne-a explicat şeful Alexa. Întrebat de ce angajaţii la Legea 76 sunt folosiţi la muncă în interesul unei firme private, căci firma gălăţeană ARCADIA SA, executantul drumului este de ordin privat, Alexa nu ne-a oferit nici o explicaţie. Pe drum, în jos, am dat peste construcţia unei biserici. Constructorii erau tot angajaţi la Legea 76. A încercat şeful Alexa să ne prostească, cum că accidental dau o mână de ajutor. L-au contrazis muncitorii, care au declarat că zilnic participă la lucrările de ridicare a bisericii. Aşadar, alte fonduri publice risipite pe munci care n-au nimic în comun cu scopul pentru care au fost angajaţi cei 30 de localnici.

Avem şi un epilog
Suntem pentru descentralizarea puterii administrative, dar nu suntem pentru încurajarea ilegalităţilor care se comit la nivel de primării, tocmai în numele acestei descentralizări. Angajările la Legea 76 nu se fac după capul primarului. Există un control de la nivel de judeţ, de la instituţia de specialitate, în cazul de faţă AJOFM. Poate că anumiţi inspectori din cadrul instituţiei ar trebui să vadă şi ce se întâmplă prin judeţ, pe la primării. Mai sunt şi inspectorii Inspecţiei Teritoriale de Muncă. Chiar dacă în comune sărace precum Hăneşti, Dângeni, Mihălăşeni sau Dobârceni nu sunt patroni care să poată face faţă unor activităţi de protocol, demne de faţa unor inspectori de la oraş, aceştia să-şi mute fundul şi prin astfel de locuri, că şi aceste comune vor intra în UE odată cu România. Ştim că domnul prefect ne citeşte dimineaţă de dimineaţă. Luând act şi de asemenea neajunsuri, poate va ordona înlăturarea lor şi preveni apariţia altora. (Ioan Rotundu)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariu la comentarii (CCVIII)
(Ioan Rotundu)
Românul şi BABA-OARBA
Ţiprigan redă speranţe de viaţă unui tânăr cu handicap
Lăsaţi fără salarii, profesorii de la şcolile speciale vor să iasă în stradă
Interferenţe culturale în arta plastică franceză
Sindicaliştii ameninţă cu un nou miting
Şcolile nu vor avea probleme cu încălzirea
Cursuri pentru cadrele medicale
Poliţistul la examenul de fizică
Pui pe mere
Horoscop
Priveşte, analizează şi decide!
Rectificare buclucaşă
Tăriceanu îşi trimite oamenii la Botoşani
PNG atrage tinerii cu teste la biologie
Ciuştea se apără acuzând caracterul lui Codreanu
Prefectura zice că s-a pricopsit cu un chiriaş mofturos
Alexandru vrea să fie un bun părinte pentru copiii asistaţi
Furtună îşi face bagajele
Primăria Dorohoi a fost luată la puricat
Tinerii liberali se pregătesc pentru 2007
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă