Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Publicitate
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15230
De la 07 Ianuarie 2003
112765581

Ce nu văd sau nu vor să vadă ochii celor de la Mediu

  • 15 November 2007, 23:00

Ziua de marţi a fost una dedicată terenului, adică cunoaşterii stării de fapt a lucrurilor care se petrec prin judeţ. Una dintre problemele cu care se confruntă cei de la Mediu este slaba activitate a primarilor în a decide măsuri locale care să asigure respectarea normelor europene de mediu. Nu puţine au fost ştirile noastre, având ca sursă declaraţii ale comisarilor de Mediu, prin care aduceam la cunoştinţa publicului amenzile drastice aplicate unor primari. Spun unor, pentru că alţi primari dorm liniştiţi, fără a-şi pune seara sub cap legislaţia europeană privind protecţia mediului înconjurător şi fără a-şi face griji că pot fi amendaţi de către comisarii Gărzii de Mediu.
Nu ştiu dacă vreun comisar de Mediu a circulat pe drumul judeţean Săveni – Dângeni – Truşeşti. Înclin să cred că nu, de vreme ce întreg traseul este marcat de mormane de gunoaie. În fieful primarului de Vlăsâneşti, Ionel Oniciuc, gunoiul stă la rang de cinste. La ieşirea din localitate, spre Hăneşti, drumul este străjuit, cam pe lungimea unei jumătăţi de kilometru, de mormane de gunoaie (foto). O bucată bună de păşune a fost infectată cu scursurile din gunoiul de grajd, iar în vânt flutură bucăţi de pungi de plastic, ca un stindard al calităţilor gospodăreşti cu care viaţa nu l-a înzestrat pe primar.
Tot în preajma locaţiei de depozitare a gunoiului de grajd şi menajer, cunoscătorul locurilor poate vedea o altă mostră de „gândire capitalist㔠a primarului. În urmă cu vreo doi ani a amenajat din banii publici o melcărie, pentru care a cheltuit peste jumătate de miliard de lei vechi. N-a recuperat nici un bănuţ. Acum melcăria produce varză. Sătenii, care la alegerile din 2004 l-au preferat pe Oniciuc, în defavoarea celorlalţi candidaţi, pentru că le-a dat „o felie de saleam şi o cinzeacă”, spun acum despre primarul ales că-i un şmecheraş care te cumpără şi te vinde de două ori într-o zi. De şmecher, este şmecher de vreme ce gunoaiele au înconjurat Vlăsâneştii fără ca celor de la Mediu să le miroase pestilenţial.
La Hăneşti, sâmbătă, s-a inaugurat un pozaun drum nou. Calea spre Moara Jorii, un drum comunal pe care din toamnă până în primăvară nu se mai putea circula, a fost asfaltată. La inaugurare a fost şi prefectul. A tăiat panglica, probabil a ciocnit cupa de şampanie, dar n-a observat că la ieşirea din Hăneşti spre Moara Jorii s-a format o groapă ad-hoc de gunoi. N-a observat nici faptul că pe drumurile laterale trebuia turnat asfalt pe o adâncime de 25 m, lucru ce constructorul nu l-a realizat.
Marţi, după ploaie, asfaltul era acoperit în întregime cu noroiul cărat de faetoane de pe drumurile laterale, făcând drumul asfaltat un fel de săniuş. Primarul comunei, liberalul Costel Matei, n-are a se teme. Partidul său este pe coama valului, iar cei de la Mediu preferă să nu calce prin comunele cu primari liberali.
Tot pe Başeu, în aval, dincolo de Moara Jorii, se află comuna Mihălăşeni. De vrei să intri în localitatea păstorită de către primarul democrat Radu Avădănei, mai întâi vei suporta mirosul emanat de gunoaiele depozitate pe malul râului, în apropierea podului care permite accesul în sat.
Peste deal, la Dângeni, primarul social-democrat Stelică Trofin, despre care se spune c-ar fi trecut la liberali, se simte la adăpost faţă de puterea legii. Aşa că poate admira în linişte movilele de gunoi care s-au înşiruit de-a lungul părăului Banu, la ieşire din Dângeni spre Truşeşti.
Şirul exemplelor ar putea fi continuat. Ceea ce noi am surprins prin judeţ, nu sunt gropi de gunoi autorizate şi amenajate. Sunt pur şi simplu tăpşane pe care sătenii au aruncat gunoiul de grajd sau menajer pentru că nimeni nu i-a atenţionat, sancţionat sau obligat să care gunoiul în locul special amenajat.
Pentru că este încă toamnă, poate că cei de la Mediu vor schimba încălţămintea de oraş cu cea specifică mediului rural, adică vor da pantofii pe cizme, vor circula prin judeţ şi pe căile lăturalnice aplicând legea fără discriminare politică. Adică să-i amendeze pe toţi primarii care încalcă legislaţia mediului, nu numai pe cei oropsiţi să stea în opoziţie. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Un nou program cu finanţare europeană între Botoşani şi Herţa
Petre Roman si iubita lui, Silvia Chifiriuc la “Dansez pentru tine”
Guraliuc dă deşteptarea colegilor consilieri
Suntem atractivi pentru că avem vânat
Conţac n-are încredere în chinezi, ci în ucraineni
Secretarii de comune sunt pe drumul bun
Conţac susţine că PSD-ul va lua spuma la Europarlamentarelor
Bogdan Olteanu şi Renate Weber vor fi prezenţi la Botoşani
Furtună se crede discriminat în faţa ţiganilor
Muzicianul Ciprian Ion se întoarce la Botoşani
Eurocontainere noi în cartierele botoşănene
În Botoşani se construieşte mult... dar se dau şi multe amenzi
Activitatea inspectorilor pentru protecţia consumatorilor analizată la Botoşani
Comercianţii botoşăneni luaţi cu asalt de inspectori din alte judeţe
Angajatorii primesc şomeri, dacă beneficiază de subvenţii
Deţinuţii nu vor simţi frigul iernii
Rectificare
Oameni ai nimănui
Ioan Rotundu
Sondaj Naţional ATLE, noiembrie 2007
Horoscop
Preotul microbist
Program TELE'M Botoşani, vineri, 16 noiembrie
V-au majorat pensiile, le daţi votul!
Preţuri competitive pentru soluţii mobile
Doi ofiţeri de poliţie au spart şi brăcuit maşina patronului Diaconiţa
patronul Diaconiţa a fost ameninţat că va fi împuşcatmaiorul Dragoş Holca şi lt. Mitică Aioanei s-au ales cu o plângere penală la Parchetul Militar Iaşi
Românul şi propuşii săi (europarlamentari)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă