Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7792
De la 07 Ianuarie 2003
120642421

Jaf asupra domeniului public al municipiului Dorohoi

Cum consilierii PNL s-au girat jaful abil regizat (II)

  • Ioan Rotundu
  • 16 November 2018, 13:49

Afirmam în prima parte al acestei anchete că firul jafului patrimoniului public al municipiului Dorohoi duce la şeful PNL Valerian Andrieş, medic de profesie, fost director al Spitalului Municipal Dorohoi.
Consiliul Local Municipal Dorohoi este format din 19 consilieri. Dintre aceştia 6 sunt consilieri liberali. Legea administraţiei publice locale a statuat că modificările aduse patrimoniului public al unei entităţi administrative se poate realiza prin hotărâri ale consiliului local luate cu aprobarea a două treimi din numărul total de consilieri. La Dorohoi, din cei 19 consilieri 6 sunt ai PNL şi cu Stelian Gherasim independent se fac 7, număr suficient ca să fi blocat iniţiativa primarului Dorin Alexandrescu susţinută de cei 12 consilieri ai grupării ALDE – PSD.
Din investigaţiile mele a reieşit că preşedintele Valerian Andrieş i-a contactat pe consilierii partidului şi le-a cerut să voteze schimbul de imobile propus de primar. Mai mult, această dubioasă afacere consumată pe seama patrimoniului public al municipiului Dorohoi este cunoscută la nivelul conducerii PNL Botoşani. Cristian Roman, fost prefect de Botoşani, răspunde din partea conducerii judeţene de organizaţia PNL Dorohoi. Nicio reacţie din partea acestuia.
Este cunoscut faptul că preşedintele PNL Botoşani, senatorul Costel Şoptică, este de fapt omul de încredere al PSD în PNL, amiciţia lui cu Doina Federovici, senator şi preşedinte al PSD Botoşani fiind de notorietate, cum de notorietate sunt şi afacerile firmelor lui Şoptică cu primarii PSD din judeţ.
În acest context trebuie privită atitudinea consilierilor liberali de la Dorohoi şi solidarizarea lor cu colegii ALDE – PSD la votul asupra devalizării patrimoniului public al oraşului.
Spuneam în prima parte a anchetei că toată documentaţia de scoatere a terenului şi construcţiei destinate Centrului Cultural „George Enescu” Dorohoi din patrimoniul public şi trecerea în cel privat al Primăriei Dorohoi pentru a se realiza un schimb imobiliar cu firma ERAM SRL patronată de Radu Tudose s-a realizat în doar câteva zile, spre deosebire de alte nevoi municipale care sunt blocate de birocraţia ce domină instituţia administrativă.

Pe surse mi s-a spus că evaluarea patrimoniului format din cei 5.000 m.p. teren ultracentral şi construcţia începută cu destinaţie de Centru cultural s-a făcut la sume diminuate substanţial. Terenul a fost preţuit la 83 euro/mp pentru suma de 2.198.293 lei iar investiţia la suma de 362.000 lei.
În schimb, mult mai generos s-a dovedit evaluatorul cu patrimoniul societăţii ERAM SRL. Aflat peste stradă de Centrul cultural, patrimoniul societăţii ERAM format din 1.117 mp, suprafaţă construită 385 mp fost sediu de bancă P+ Subsol, zid de cărămidă şi acoperiş de tablă, garaj 62 mp a fost evaluat la suma de 1.487.000 lei. Să mai adăugăm că imobilul este vechi, din generaţia centrului istoric al Dorohoiului, clădire stil evreiesc şi cu un subsol îndoielnic ca rezistenţă.
În ce priveşte utilitatea schimbului imobiliar pentru Primăria Dorohoi, rămâne în suspensie, nefiind clar ce destinaţie va avea în final, cea declarată fiind considerată formală şi doar pentru a se justifica tranzacţia.
Acum apar şi alte aspecte extrem de suspicioase. Patronul Radu Tudose a cumpărat imobilul prin Contractul mde vânzare-cumpărare nr. 3641/11.06.2018, schimbul fiind votat de consilierii dorohoieni în 7 noiembrie 2018. Grabă mare şi cu multe necunoscute pentru că sunt voci care susţin că patronul Tudose a cumpărat un imobil care avea un regim juridic incert şi ca să scape de eventualele consecinţe juridice ulterioare a aranjat schimbul cu primărie. De altfel în contractul de cumpărare al lui Tudose nu se face nicio referire la evicţiune, referire care nu se face nici în documentele de schimb imobiliar ale Primăriei Dorohoi. Mă refer la viciile juridice ascunse de vânzător faţă de cum,părător.
În ceaţă rămân şi alte aspecte legate de forma juridică a schimbului imobiliar. În HCL286/7.11.2018 se consemnează că firma ERAM va construi un restaurant şi un hotel, în caz contrar schimbul imobiliar devenind nul. Apă de ploaie, pentru că este o condiţie formală. În schimb, nu se stabileşte condiţiile în care se consideră finalizat schimbul imobiliar de vreme ce patronul Radu Tudose ar trebui să achite primăriei diferenţa de preţ rezultată din evaluarea celor două imobile, respectiv suma de 811.193 lei.
Concluzia, nu numai a mea ci şi a multor dorohoieni cu care am discutat, este că tranzacţia a fost una interesată, părţile implicate din partea Primăriei Dorohoi fiind „stimulate” să acţioneze în interesul firmei ERAM SRL Dorohoi, neţinându-se cont de interesul comunitar şi mai ales de crearea unei infrastructuri necesare culturii oraşului care suferă din acest punct de vedere.
Dacă am mai fi avut DNA, probabil că procurorii instituţiei sucevene ar fi ciulit urechile şi ar fi acţionat. Cu deplină satisfacţie, Florin Iordache, corupt de frunte al PSD aflat în conducerea Camerei Deputaţilor, a informat plenul că DNA-ul nu mai controlează clasa politică, având grijă PSD-ul s-o cuminţească. După care a făcut un gest obscen către parlamentarii din opoziţie.
Jaful patrimoniului public consumat la Dorohoi este un nou început pentru înflorirea corupţiei în România. Susţinătorii PSD-ului să aplaude îndelung victoria partidului iubit!
Ca să înţelegeţi mai bine care era pentru municipiul Dorohoi rolul şi rostul acelei investiţii numită Centrul Cultural „George Enescu” vă ofer spre vizionare partea a II-a a reportajului realizat în vara anului 2013, când viceprimarul oraşului era liberalul Constantin Bursuc (foto).


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Catrenul săptămânii
Horoscopul săptămânii 12 – 18.11.2018
Bancul săptămânii: Lecţie despre sex
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 2.11.2018
Lumea lu' Rotundu:Centemarul Unirii - Conrec SA bOTOŞANI
Lumea întreagă marchează 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial.
70 de lideri politici s-au reunit la Paris
Președintele Franței critică naționalismul, în fața lui Trump, Putin și Erdogan:
Este o trădare a patriotismului
De ce Conrec SA?!
Ioan Rotundu
Liviu Dragnea, despre votul la cererea de începere a urmăririi penale pentru Tăriceanu:
Eu sunt mama Omida? Senatorii PSD au personalitate
Dragnea nu va mai putea să conducă nicio ședință a Camerei Deputaților
Avarierea singurului portavion rusesc, Amiralul Kuznețov, nu este singura veste proastă pentru marina rusă.
Scufundarea docului plutitor ar putea crea probleme și mai mari
Iohannis: Necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democrației românești care e guvernul Dragnea-Dăncilă
Nu suntem pregătiți de preluarea președinției Consiliului UE
Comisia Europeană, reacție după ce autoritățile române au cerut ca Rise Project să-și dezvăluie sursele:
A folosi GDPR împotriva dreptului la informare ar reprezenta un abuz clar
Infractorul se vede preşedintele potrivit României. Aşa va fi?
Ioan Rotundu
Raportul MCV. Cele 8 recomandări suplimentare ale Comisiei Europene pentru România
PSD, somat să renunțe la controversatele modificări din legile justiției și codurile penale
PSD și ALDE, părăsite de colegii lor europeni la votul din Parlamentul UE
care a condamnat „intervenția violentă și disproporționată” a jandarmilor la protestele din august
Bloomberg relatează despre gestul obscen al lui Iordache:
Raportul UE privind corupția primește degetul mijlociu în România
Jaf asupra domeniului public al municipiului Dorohoi
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 11.16.2018
LLumea lu' Rotundu: Centenarul Unirii - Dângeni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă