Consiliul Local Municipal Dorohoi este format din 19 consilieri. Dintre aceştia 6 sunt consilieri liberali. Legea administraţiei publice locale a statuat că modificările aduse patrimoniului public al unei entităţi administrative se poate realiza prin hotărâri ale consiliului local luate cu aprobarea a două treimi din numărul total de consilieri. La Dorohoi, din cei 19 consilieri 6 sunt ai PNL şi cu Stelian Gherasim independent se fac 7, număr suficient ca să fi blocat iniţiativa primarului Dorin Alexandrescu susţinută de cei 12 consilieri ai grupării ALDE – PSD.
Din investigaţiile mele a reieşit că preşedintele Valerian Andrieş i-a contactat pe consilierii partidului şi le-a cerut să voteze schimbul de imobile propus de primar. Mai mult, această dubioasă afacere consumată pe seama patrimoniului public al municipiului Dorohoi este cunoscută la nivelul conducerii PNL Botoşani. Cristian Roman, fost prefect de Botoşani, răspunde din partea conducerii judeţene de organizaţia PNL Dorohoi. Nicio reacţie din partea acestuia.
Este cunoscut faptul că preşedintele PNL Botoşani, senatorul Costel Şoptică, este de fapt omul de încredere al PSD în PNL, amiciţia lui cu Doina Federovici, senator şi preşedinte al PSD Botoşani fiind de notorietate, cum de notorietate sunt şi afacerile firmelor lui Şoptică cu primarii PSD din judeţ.
În acest context trebuie privită atitudinea consilierilor liberali de la Dorohoi şi solidarizarea lor cu colegii ALDE – PSD la votul asupra devalizării patrimoniului public al oraşului.
Spuneam în prima parte a anchetei că toată documentaţia de scoatere a terenului şi construcţiei destinate Centrului Cultural „George Enescu” Dorohoi din patrimoniul public şi trecerea în cel privat al Primăriei Dorohoi pentru a se realiza un schimb imobiliar cu firma ERAM SRL patronată de Radu Tudose s-a realizat în doar câteva zile, spre deosebire de alte nevoi municipale care sunt blocate de birocraţia ce domină instituţia administrativă.
Pe surse mi s-a spus că evaluarea patrimoniului format din cei 5.000 m.p. teren ultracentral şi construcţia începută cu destinaţie de Centru cultural s-a făcut la sume diminuate substanţial. Terenul a fost preţuit la 83 euro/mp pentru suma de 2.198.293 lei iar investiţia la suma de 362.000 lei.
În schimb, mult mai generos s-a dovedit evaluatorul cu patrimoniul societăţii ERAM SRL. Aflat peste stradă de Centrul cultural, patrimoniul societăţii ERAM format din 1.117 mp, suprafaţă construită 385 mp fost sediu de bancă P+ Subsol, zid de cărămidă şi acoperiş de tablă, garaj 62 mp a fost evaluat la suma de 1.487.000 lei. Să mai adăugăm că imobilul este vechi, din generaţia centrului istoric al Dorohoiului, clădire stil evreiesc şi cu un subsol îndoielnic ca rezistenţă.
În ce priveşte utilitatea schimbului imobiliar pentru Primăria Dorohoi, rămâne în suspensie, nefiind clar ce destinaţie va avea în final, cea declarată fiind considerată formală şi doar pentru a se justifica tranzacţia.
Acum apar şi alte aspecte extrem de suspicioase. Patronul Radu Tudose a cumpărat imobilul prin Contractul mde vânzare-cumpărare nr. 3641/11.06.2018, schimbul fiind votat de consilierii dorohoieni în 7 noiembrie 2018. Grabă mare şi cu multe necunoscute pentru că sunt voci care susţin că patronul Tudose a cumpărat un imobil care avea un regim juridic incert şi ca să scape de eventualele consecinţe juridice ulterioare a aranjat schimbul cu primărie. De altfel în contractul de cumpărare al lui Tudose nu se face nicio referire la evicţiune, referire care nu se face nici în documentele de schimb imobiliar ale Primăriei Dorohoi. Mă refer la viciile juridice ascunse de vânzător faţă de cum,părător.
În ceaţă rămân şi alte aspecte legate de forma juridică a schimbului imobiliar. În HCL286/7.11.2018 se consemnează că firma ERAM va construi un restaurant şi un hotel, în caz contrar schimbul imobiliar devenind nul. Apă de ploaie, pentru că este o condiţie formală. În schimb, nu se stabileşte condiţiile în care se consideră finalizat schimbul imobiliar de vreme ce patronul Radu Tudose ar trebui să achite primăriei diferenţa de preţ rezultată din evaluarea celor două imobile, respectiv suma de 811.193 lei.
Concluzia, nu numai a mea ci şi a multor dorohoieni cu care am discutat, este că tranzacţia a fost una interesată, părţile implicate din partea Primăriei Dorohoi fiind „stimulate” să acţioneze în interesul firmei ERAM SRL Dorohoi, neţinându-se cont de interesul comunitar şi mai ales de crearea unei infrastructuri necesare culturii oraşului care suferă din acest punct de vedere.
Dacă am mai fi avut DNA, probabil că procurorii instituţiei sucevene ar fi ciulit urechile şi ar fi acţionat. Cu deplină satisfacţie, Florin Iordache, corupt de frunte al PSD aflat în conducerea Camerei Deputaţilor, a informat plenul că DNA-ul nu mai controlează clasa politică, având grijă PSD-ul s-o cuminţească. După care a făcut un gest obscen către parlamentarii din opoziţie.
Jaful patrimoniului public consumat la Dorohoi este un nou început pentru înflorirea corupţiei în România. Susţinătorii PSD-ului să aplaude îndelung victoria partidului iubit!
Ca să înţelegeţi mai bine care era pentru municipiul Dorohoi rolul şi rostul acelei investiţii numită Centrul Cultural „George Enescu” vă ofer spre vizionare partea a II-a a reportajului realizat în vara anului 2013, când viceprimarul oraşului era liberalul Constantin Bursuc (foto).