Starea de tensiune continuă să persiste la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani (DGASPC). Liderul de sindicat, Marius Orăşanu susţine că acţiunea de protest va avea loc la data stabilită, de 17 octombrie. Pe de cealaltă parte, vicepreşedintele CJ, Florin Ţurcanu spune că nu are nimic de spus în plus faţă de ce le-a spus oamenilor până acum. „Nu este vina noastră şi nu am construit noi bugetul. Ne-am trezit în faţa faptului împlinit că nu aveam bani prinşi”, a spus Florin Ţurcanu, subliniind încă o dată că trebuie răbdare fiindcă numai o rectificare de buget, care se preconizează a avea loc peste două săptămâni, ar putea scoate instituţia din impas.
Fiindcă i se pune în cârcă faptul că Direcţia a rămas fără bani din cauză că bugetul a fost prost construit, actualul vicepreşedinte şi fost preşedinte al CJ Botoşani, Constantin Conţac ţine să sublinieze că bani au fost prevăzuţi pe îndestulate, însă cineva i-a irosit. Anul 2008 a fost singurul care a avut din start, încă din decembrie 2007 asigurate sume pentru absolut toate necesităţile la Protecţia Copilului.
„Pentru ca să completez bugetul am luat bani de la drumuri, vreo 5.500.000 lei numai ca să fie linişte la DGASPC. Banii au fost jefuiţi de cei care conduc astăzi CJ şi cu direcţia de buget finanţe. Nu ştiu în ce formulă şi cum au distrus acest buget. Pentru mine nu este ceva clar de ce nu mai sunt bani acum. Dacă în alţi ani intram în anul nou cu restanţe la plăţi, în 2007 am achitat tot ce a fost posibil de achitat, am spus să se facă aprovizionări anticipate pentru luna ianuarie. A fost cel mai bun an, cu cel mai mare buget pregătit pentru 2008”, a specificat Constantin Conţac.
Acesta atrage atenţia că încă de la instalarea noului preşedinte Mihai Ţâbuleac, a vrut să discute cu acesta pe acest buget, cu cifrele în faţă, cu cheltuiala pe asistat, copil, bătrân şi persoană cu handicap, dar nu s-a dorit acest lucru. „Bănuiesc că intenţionat nu au vrut să discute. Vinovată e doamna Bordaş, care nu îmi inspiră nici un fel de încredere. E posibil şi ca banii să fie împinşi mai încolo, pe trimestrul patru pentru a crea o stare artificială, menită să stârnească scandal şi gargară. Nu s-a vrut să se facă această analiză, ca să se vadă care au fost banii, sumele pe trimestru. Să se vadă cine a cheltuit în plus şi de ce nu mai sunt bani. Pentru mine e un semn al întrebării, iar preşedintele nu vrea să discute cu mine”, a mai adăugat Constantin Conţac. (Eliza Sofian)