Consiliul Judeţean Botoşani se pregăteşte sufleteşte pentru accesarea finanţărilor oferite prin programul Operaţional Comun (POC) România-Ucraina-Republica Moldova. Proiectele ce vizează execuţia Vămii Rădăuţi Prut, reabilitarea unui drum judeţean limitrof graniţei, a Muzeului Judeţean şi întărirea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă urmează să fie depuse la sfârşitul lunii în curs.
În forma aprobată de către consilieri săptămâna aceasta, documentaţiile oferă detalii despre investiţiile pe care reprezentanţii judeţului şi le-au propus a fi realizate cu ajutorul Uniunii Europene.
Pentru vama Rădăuţi Prut Lipcani, specialiştii au planificat supraînălţarea platformei pe care urmează să se realizeze construcţia, zona fiind situată în vecinătatea Prutului .şi declarată inundabilă. Este vorba de o suprafaţă totală de 15.000 metri pătraţi ce vor trebui să fie înălţaţi la peste opt metri peste nivelul terenului.
Componentele instituţiei de graniţă vor consta în punct vamal, copertină, grup sanitar public, zonă pentru control amănunţit, zece cabine de control, post trafo-generator, rezervor de apă, staţie de pompare, hidrofor şi staţie de epurare.
Drumul judeţean vizat prin POC România-Ucraina- Republica Moldova leagă localităţile Cristineşti, Baranca, Fundu Herţii, Racovăţ, are o lungime de 10 kilometri şi se continuă dincolo de graniţă pe încă 6 kilometri.
Reabilitarea Muzeului Judeţean este propusă de un alt proiect ce vizează şi o serie de dotări, crearea unei secţii de artă şi organizarea unor activităţi în colaborare cu partenerul de peste graniţă. Întărirea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă include reabilitări, extinderi şi dotări pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, dintre acestea făcînd parte şi un sistem de avertizare şi alarmare cu sirene electronice a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac.
Fiecare proiect presupune un parteneriat cu instituţiile similare din Cernăuţi, Chişinău, Herţa sau Briceni, iar partea financiară reprezentând contribuţia Consiliului Judeţean pentru cele cinci investiţii depăşeşte 2,5 milioane de euro.
Poate speria suma, dar banii vor trebui alocaţi pe parcursul a doi sau trei ani, perioada de implementare a proiectelor. Trebuie să fim curajoşi, pentru că altă soluţie nu există. Dacă nu vom beneficia de fondurile POC, Vama de la Rădăuţi n-o vom putea realiza, aceasta fiind singura posibilitate de finanţare a adăugat sursa citată. (Lavinia Preda)