Staţia are menirea de a prelua, gestiona şi selecta gunoiul menajer din cele patru comune şi a oraşului Flămânzi, urmând a deservi peste 300 agenţi economici şi 30 mii persoane fizice. Investiţia a fost realizată cu finanţare europeană în cadrul Programului Phare şi s-a ridicat la suma totală,. Fără TVA, de 1,193 milioane euro, finanţarea locală fiind în proporţie de 14%, adică cu suma de 200 mii eruro.
Pentru că oraşul Flămânzi n-ar fiu avut resursa necesară să acopere cota sa de participare, Consiliul Judeţean Botoşani a repartizat suma de 5 miliarde lei vechi.
Staţia este una modernă şi este deservită de 12 persoane, având în dotare şi maşinile necesare colectării gunoiului selectiv şi prelucrării acestuia. Deja la inaugurarea oficială s-a putut vedea mormane întregi de deşeuri din plastic ce aşteaptau să fie prelucrate.
Staţia, aşa cum au accentuat în cuvântul lor şi autorităţile prezente, are şi rolul de a preveni infestarea pânzei de apă freatice cu nitriţi şi nitraţi, gunoaiele nemaifiind aruncate la întâmplare ca şi până acum.
Investiţia de la Flămânzi se înscrie într-un proiect mai larg la nivel de judeţ şi are menirea de a valorifica gunoiul menajer în condiţii de protejare a naturii, importanţa cea mai mare fiind acordată recuperării şi revalorificării deşeurilor din plastic, ştiut fiind că aceste deşeuri ajunse în natură au o durată foarte mare de viaţă până se descompun, de sute şi chiar mii de ani.
De remarcat faptul că primarul oraşului Flămânzi a iniţiat şi materializat mai multe proiecte menite să schimbe modul de viaţă al oorăşenilor într-unul civilizat, european, obiectivul de faţă urmând a fi completat şi de alte investiţii de ordin edilitar.
Avem un exemplu viu că acolo unde primarul are capacitatea managerială de a iniţia şi implementa proiecte cu finanţare europeană şi modul de viaţă al localnicilor suferă transformări pozitive sub aspectul unei vieţi civilizate. Din păcate nu toţi primarii în funcţie au priceperea necesară să acceseze astfel de proiecte.
Ioan Rotundu