Conflictul are la bază două cauze majore: lupta politică pentru controlul asupra sistemului de învăţământ şi comportamentul violent al profesoarei ajunsă director tot datorită politicului. Aceste două cauze se răsfrâng adânc în actul educaţional al elevilor dar şi în sânul comunităţii. La români, învăţătorul a fost model de comportament social încă de când s-a înrădăcinat această nobilă profesie. Cel puţin în mediul rural învăţătorul, alături de preot, erau ascultaţi cu sfinţenie iar sfaturile şi îndemnurile lor respectate.
Numai că în rândul acestei profesii atât de respectată în popor au apărut şi modele nu tocmai demne de urmat. Literatura română a consemnat prin „Domnul Trandafir” şi „Domnul Vucea” aceste două categorii de dascăli punându-le în antiteză. Regimul comunist n-a subminat autoritatea dascălilor. Dimpotrivă, s-a folosit din plin de prestigiul social al acestei categorii, punând-o să trudească pentru implementarea ideologiei socialiste în rândul copiilor, începând cu „şoimii patriei”.
Problemele au început să apară după anul 1990 când în România s-a deschis cutia Pandorei cu beneficiile democraţiei. Spun cutia Pandorei pentru că beneficiile democraţiei nu puteau înlocui peste noapte regulile cazone ale sistemul educaţional socialist. În schimb s-a generat un întreg haos. Elevii au început să poarte tot mai puţin respect dascălilor iar dascălii să-şi impună autoritatea folosindu-se de violenţă. Peste această degradare a relaţiei dascăl-elev s-a suprapus politizarea sistemului care a adus în fruntea şcolilor directori incompetenţi profesional şi managerial dar care se fac ascultaţi de cadrele didactice şi părinţi folosindu-se de puterea politică care li s-a conferit.
În acest ultim context al violenţei din sistemul de învăţământ românesc trebuie privit şi scandalul de la Tudora. Chiar dacă directorul Cornelia Vatavu neagă că ar fi membru PSD, susţinând că a ajuns în funcţie prin concurs, ştie o ţară întreagă că PSD-ul a avut tot timpul sub control sistemul de învăţământ, fie că era la putere sau în opoziţie.
Apoi, concursul este o caricatură ruşinoasă, o parodie, pentru că la aceste concursuri n-au reuşit decât cei desemnaţi de PSD, nu profesori cu gândire liberală sau apolitici. În schimb, cel puţin la Botoşani, au ajuns directori de şcoală şi cei care n-au luat concursul, cum este cazul de la Drăguşeni, Todireni sau au fost menţinuţi cei incompetenţi şi înnărăviţi la abuzuri precum pensionarul directorul Huţanu de la Liceul economic Botoşani.
La Tudora, primarul Mihai Petria este membru PSD şi se află la al doilea mandat. Nu se ştie dacă-şi va duce mandatul până la capăt pentru că este în proces la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie pentru stare de incompatibilitate pe funcţie. A pierdut procesul la Curtea de Apel Suceava şi nu sunt semne să-l câştige la ÎCCJ Bucureşti, cum n-au câştigat nici alţi primarii aflaţi în situaţie similară.
În campania de alegeri locale şi parlamentare Cornelia Vatavu s-a implicat activ pentru candidaţii PSD-ului. Nu au lipsit şi manifestările violente, ea transferând violenţa practicată în şcoală în mediul politic. Ceri care au avut alte opţiuni politice decât ale PSD-ului şi au copii la şcoală, Vatavu s-a răzbunat pe aceşti copii prin bătăi şi note proaste
Firesc ar fi ca Vatavu să colaboreze cu primarul, fiind din acelaşi partid. N-o face pentru că are caracterul femeii violente în limbaj dar mai ales fizic. Chiar dacă în reportaj primarul n-a recunoscut explicit că nu colaborează cu şcoala, din declaraţia sa referitoare la modul în care este utilizat microbuzul şcolar se poate pricepe lesne că s-a spălat pe mâni aruncând vina pe Vatavu dar şi pe Constantin Cocoreanu, fost membru în Consiliul de administraţie al şcolii şi ofiţer de Stare civilă la Primărie, perceput de primar ca liberal.
Şi când l-am întrebat pe primar a cui va fi răspunderea în cazul în care vreunui elev i se poate întâmpla ceva rău în drum spre sau dinspre şcoală, primarul a lăsat să se înţeleagă că vinovatul ar fi directorul şcolii. Numai că primarul Petria plăteşte anual peste 500 mii lei din bugetul primăriei pentru paza şcolilor, o pază inutilă, şi nu are bani pentru combustibil la microbuzul şcolar.
Nu are bani pentru că n-are comunicare cu directorul şcolii. În schimb are comunicare foarte bună cu fostul miliţian Silistra, patronul societăţii de pază a cărui oamenii fac paza la poarta şcolii. Pericolul pentru elevi nu-i la şcoală, cin în drum spre şi dinspre şcoală.
Referitor la comportamentul directorului Cornelia Vatavu faţă de elevi şi părinţi, Protecţia Copilului Botoşani,, deşi sesizată în mai multe rânduri, n-a declanşat anchete tocmai pentru că Vatavu este membru PSD. La Inspectoratul şcolar Botoşani se cunoaşte violenţa în limbaj şi fizică a directorului dar, incredibil, un inspector s-a exprimat „este nebună, mincinoasă, n-avem ce-i face” Profesorul Alexandru Boatcă de la Şcoala Gimnazială nr. 7 Botoşani, renumit bătăuş al elevilor, a fost declarat „inapt” pentru catedră după un consult medical. Aceeaşi procedură se poate aplica şi Corneliei Vatavu, dar nu se vrea.
La şcoala din Tudora şirul abuzurilor şi actelor de violenţă ale directorului Cornelia Vatavu este lung şi pare interminabil. Sunt mari şanse ca totul să se sfârşească cu o dramă din partea unui elev abuzat. Copilul Crinei Covrig a vrut de două ori să se spânzure. Oare asta se vrea de către cei de la Protecţia Copilului şi IŞJ Botoşani? Eu parcă n-aş crede.