Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Important
Caricaturi
Economic
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5008
De la 07 Ianuarie 2003
113097816

Dezvăluiri despre activitatea celor mai tari firme de construcţii din judeţ

  • 15 September 2008, 23:00

Un top al primelor 25 de firme din construcţii, întocmit la nivel de judeţ Botoşani, scoate în evidenţă o serie de aspecte interesante. De departe cea mai puternică firmă în construcţii este Victor Construc SRL, patronată de către omul de afaceri Victor Mihalachi. Potrivit bilanţului contabil întocmit la 30 iunie 2008 şi depus la Ministerul Finanţelor, în prima jumătate a anului firma a realizat o cifră de afaceri de 36,1 milioane RON, adică 360,1 miliarde lei vechi. Este urmată de către societatea Tehnic-Asist SRL, patronată de un tânăr inginer Mirel Vlas, cu un volum de activitate de 32,7 milioane RON.
Surprinzător, deşi este frecvent criticată pentru lucrările sale de proastă calitate, firma dorohoiană Codin SA, patronată de către subinginerul Corneliu Tomescu, ocupă locul III cu 24,4 milioane RON. Deşi firmă cu pretenţii, Conrec SA (foto 2 - staţia de betoane), patronată de către inginerul Mihai Vrăjitoru, ocupă abia locul VI, cu o cifră de afaceri în sumă de 21,5 milioane RON. Nici Condacia SA nu se poate lăuda, ea ocupând locul VII, cu numai 18,1 milioane RON, iar vechea sa concurentă, Ascon SA stă şi mai la coadă, adică pe locul XI, cu 8,4 milioane RON.
S-a ridicat puternic, deşi abia în acest an a intrat mai semnificativ pe piaţa construcţiilor, firma MBB Construct SRL (foto 1 - lucrări la mall), patronată de familia Bidaşcă. Firma ocupă locul IX cu o cifră de afaceri pozaafaceri în sumă de 11 milioane RON. Pamfil Rotaru, cu firma sa Rotconi SRL înfiinţată printre primele firme de construcţii din judeţ, ocupă locul XIX cu numai 3,1 milioane RON. Nici societatea Veritas, patronată de soţii Odae, nu-i prea sus cotată. S-a aşezat pe locul XII, cu 7,3 milioane RON. Topul, aşa cum a rezultat după cifra de afaceri realizată, poate fi consultat integral accesând meniul „Important” – Topul firmelor din construcţii.
Dacă e să facem un clasament al acestor firme în raport de numărul de salariaţi raportaţi ca angajaţi cu forme legale, atunci locurile se schimbă. Pe primul loc urcă societatea Euro Business SRL, cu 226 de angajaţi, la o cifră de afaceri de 22,3 milioane RON. O urmează Codin SA cu 230 de salariaţi şi Conrec SA cu 231. Ciudat, societatea Victor Construct SRL, deşi are cea mai mare cifră de afaceri, numărul angajaţilor este doar de 137. Şi Tehnic-Asist, care ocupă locul II în top, n-are decât 143 de angajaţi. Cifrele fiind raportate la Ministerul Finanţelor, nu pot fi puse la îndoială, ele fiind cifre oficiale. Este greu de crezut că o firmă ca Victor Construct SRL, care are angajate cele mai importante lucrări de construcţii din judeţ, dar şi la Suceava, să poată face faţă frontului de lucru cu numai 137 de angajaţi. Întrucât nu deţinem informaţii că situaţia ar sta altfel, trebuie să credem în aceste cifre.
Analizând activitatea pozaacestor firme de construcţii prin prisma volumului de profit realizat, iarăşi avem o situaţie diferită. Cel mai mare profit l-a realizat Victor Construct, respectiv 3,5 milioane RON, rata profitului apropiindu-se de 10%. Urmează Tehnic-Asist cu 2,8 milioane RON profit, rata fiind de 9%. Societatea Codin SA, deşi ocupă locul II după cifra de afaceri, profitul este mic, chiar foarte mic, de numai 581 mii RON, cu o rată de 2,37%. Cel mai mare profit îl înregistrează societatea MBB, cu o rată de 11,5%, semn că cei care conduc destinele firmei ştiu exact cum să-şi dimensioneze forţa de muncă necesară, cât de important este gradul de automatizare a procesului de producţie şi cum să strângă şurubul la supapa cheltuielilor.
Sunt şi firme care abia se târâie de azi pe mâine. De exemplu, firma lui Pamfil Rotaru, Rotconi, are un profit simbolic, de numai 16 mii RON la un volum de activitate de 3,1 milioane RON, dar se poate lăuda că are 117 salariaţi, cu doar 20 mai puţini ca Victor Construct.
Cifrele prezentate mai sus reprezintă activitatea economico-financiară aşa cum a fost ea consemnată în bilanţurile contabile întocmite la 30 iunie 2008 şi depuse la Ministerul Finanţelor. Până la sfârşitul anului clasamentul poate suferi modificări importante, pentru că multe din lucrările executate n-au fost recepţionate, iar volumul cel mai mare de lucrări se realizează, în construcţii, în a doua jumătate a anului.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariul comentariilor (CLXLI)
(Ioan Rotundu)
Captivi în Metro, unde clienţii sunt ameninţaţi cu pistoalele
A uitat de credinţă
Ungurii cer independenţa şi pentru ceangăii din estul ţării
Transnistria - în pat cu Vasilii Şova
Clopoţel voios, capricios, la început de an şcolar ploios
Elevă de clasa VII-a filmată dezbrăcată în WC
Program Tele'M Botoşani marţi, 16 septembrie
Păţania vânzătorului de aspiratoare
Horoscop
Preferinţele Elenei Udrea
Vi se oferă şansa de a fi cineva
Cel mai european Abator din judeţ a ajuns de râsul curcilor
Mediul i-a retras autorizaţia prefectul nu se mulţumeşte cu atât, el vrea sancţiuni mai drastice
Prefectul Sorescu le recomandă elevilor să fie mai serioşi
Târgul meşterilor populari la Săveni
Alcoolul ocupă locul fruntaş între viciile botoşănenilor
6.000 de botoşăneni şi-au măsurat gratuit tensiunea arterială şi nivelul glicemiei
Surprizele din Centrul Vechi se cer lămurite de arheologi
Subprefectul Şalgău şi-a suflecat mânecile în proporţie de… 40%
Topul firmelor din construcţii
după cifra de afaceri înregistrată la 30.06.2008
Pacient recuperat mort de la spitalul de Recuperare
Meningita virală face primele victime
Noi posibilităţi de calificare profesională
Controale care nu constată nimic
Directorul Munteanu toacă banii spitalului pe un audit inutil
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă