Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12851
De la 07 Ianuarie 2003
120837317

Curteşti: Scandal iscat pe seama găinăriei firmei S.C. FEREMAM Orăşeni Deal

  • Ioan Rotundu
  • 15 September 2016, 23:00

Ieri, am primit mia multe telefoane de la cetăţeni din comuna Curteşti fiind solicitat să vin cu Lumea lu’ Rotundu în localitatea Orăşeni Deal pentru a filma situaţia creată de o firmă botoşăneană crescătoare de păsări. Susţineau cei care m-au sunat că mirosul emanat de la grajdurile în care se cresc pui este insuportabil iar sesizările depuse la diferite instituţii precum Agenţia de Mediu, Garda de Mediu au rămas fără efect. Mai mult, susţineau reclamanţii, patronul firmei pare a fi protejat de către instituţiile unde l-au reclamat din motive necunoscute lor.
Întrucât printre cei care m-au sunat s-a aflat şi consilierul local social-democrat Narcis Lupancu, am considerat că problema este una serioasă aşa că m-am deplasat la faţa locului.
Grajdurile reclamate ca fiind crescătorie de păsări le-am găsit în zona grajdurilor fostului CAP. Poarta fermei era deschisă (foto 1), am intrat şi m-am uitat peste tot fără a găsi vreun suflet de om dar nici păsări în ciclu de îngrăşare. Totul era gol şi pustiu. În aer plutea un vag miros specific găinaţului de pasăre dar totul era estompat de un miros înţepător mult mai puternic.
Eram intrigat pentru că mirosul nu putea veni din ferma de păsări. Până la urmă am descoperit nu departe de poarta fermei de păsări un alt grajd destinat adăpostului de vite. În capătul grajdului am dat peste un o movilă de câteva zeci de tone de bălegar de vacă (foto 2). De aici venea mirosul care domina zona. De la prima vedere mi-am dat seama că bălegarul era rezultatul curăţării grajdului în decursul mai multor săptămâni.
Lămurit de cele văzute, am încercat să dialoghez şi cu reclamanţii. Am bătut în poarta mai multor locatari vecini cu grajdurile dar n-a ieşit nimeni. Doar o doamnă pe nume Anişoara Ştefan, care m-a şi sunat, m-a observat şi m-a abordat spunându-i că din cauza mirosului emanat de la ferma de păsări ei nu mai au o viaţă normală. Mi s-a părut ciudată afirmaţia întrucât locuinţa sa era cea mai departe de fermă iar mirosul de găinaţ na-r fi putut ajunge decât numai la bătaia vântului şi destul de vag. Punând cap la cap cele văzute la fermă şi explicaţiile doamnei, încet dar sigur a început să mi se înfiripe ideea că am dat peste o răfuială a cuiva cu patronul fermei iar cetăţenii sunt masa de manevră.
Pentru a mă convinge dacă este aşa sau sunt eu prea suspicios, m-am deplasat la Hudum, satul unde l-am găsit pe consilierul local Narcis Lupancu ce are o mică afacere în zonă, un depozit de cherestea.
Lupancu mi-a rezumat cam următoarea situaţie. La Primărie s-au primit pozaprimit mai multe reclamaţii de la cetăţeni că din cauza mirosului de la păsări nu pot să mai stea prin curte, mirosul pătrunzând şi în locuinţe. Cetăţenii au încercat să rezolve problema cu patronul Claudiu Gaschler, dar acesta s-a dovedit a fi necooperant şi chiar recalcitrant.
La nivel de Consiliu Local Curteşti s-a decis în 31 august 2016 formarea unei comisii din 5 consilieri locali, Lupancu preşedinte, care să se deplaseze la faţa locului. În acest scop l-au anunţat pe patron să fie prezent la fermă pentru ziua de 6 septembrie. În adresă s-a scris că se vine pentru a se verifica respectarea regulilor de igienă sanitară. Patronul, chiar în ziua anunţată pentru control a depus la Primărie o adresă prin care a solicitat lămuriri în ce bază legală consilierii locali îl verifică la respectarea regulilor de igienă sanitar-veterinară. Cum Legea 215/2001 nu atribuie competenţe Consiliului Local de a controla societăţile comerciale cu personalitate juridică decât numai în limita respectării legilor de urbanism şi a impozitelor şi taxelor locale ce trebuie plătite la Primărie, patronul fermei şi-a văzut de treabă în ziua de 6 septembrie iar comisia venită la faţa locului s-a plimbat în jurul gardului fără a putea pătrunde în fermă.
Consilierul Lupancu a recunoscut că motivul controlului scris în adresă nu era şi cel de competenţa comisiei dar că ei ar fi vrut să verifice dacă noile construcţii realizate de patron au autorizaţie de construcţie pentru că de la Primărie nu se eliberase aşa ceva.
În timp ce dialogam cu consilierul a venit la discuţie şi un vecin cu ferma pe nume Victor Apetrăchiese (foto 3). Omul mi-a explicat că este vecin cu ferma din anul 2008, când şi-a ridicat casa, că a avut o bună înţelegere cu patronul dar că de când şi-a schimbat obiectul de activitate din a confecţiona termopane în a creşte păsări, mirosul îl deranjează. El, împreună cu mai mulţi vecini., a reclamat situaţia la Agenţia de Mediu şi Garda de Mediu pentru că, susţinea el, patronul nu ar avea autorizaţii legale de creştere a păsărilor.
Mai mult, Apetrăchiese susţine că patronul Gaschler ar face evaziune fiscală. Miercuri seară de la fermă s-au încărcat miile de pui într-o maşină mare şi le-a expediat, aşa că el a sunat la 112 anunţând că are loc un transport ilegal de păsări. Poliţia a verificat maşina în trafic dar n-a constata nimic în neregulă. Şi la ANAF susţine Apetrăchiese că a sunat dar că cel cu care a stat de vorbă i-ar fi spus c㠄Gaschler este uns cu toate alifiile”.
Înarmat cu astfel de informaţii l-am căutat pe pozapatron. Aşa am aflat că societatea numită FEREMAN SRL are CUI 17233680, este înregistrată la Reg. Com. sub nr. J/07/107/3005 şi că are Cod CAEN pentru construcţii case şi tâmplărie din PVC, are sediul în Botoşani pe str. Primăverii nr. 25 parter şi I.C. Brăteanu nr. 1, asociat unic şi administrator Claudiu Gaschler.
L-am găsit şi pe patron şi ne-am dat întâlnire la OMV zona gării. Gaschler mi-a explicat că are toate autorizaţiile necesare creşterii păsărilor şi că a fost controlat în mai multe rânduri de DSV. Agenţia de Mediu, Garda de Mediu, Oficiul de Gospodăria Apelor. Sanepid şi că n-a fost găsit cu ceva în neregulă.
Mai susţine patronul că având pe ciclu biologic un număr de păsări sub 10 mii nu este obligat să aibă autorizaţie de Mediu. Abia acum a depus documentaţie pentru a obţine bilanţ şi autorizaţie de Mediu de la Agenţia de Mediu pentru că vrea să crească numărul păsărilor pe ciclu biologic la peste 10 mii întrucât şi-a extins spaţiile de producţie. La producţia de termopane a renunţat pentru că nu mai era o activitate eficientă. Inginer mecanic de profesie, Gaschler susţine că se ocupă de creşterea păsărilor din anul 2006 şi n-a avut probleme cu vecinii.
Problemele au apărut de curând, mai exact de când el a reclamat la Primărie şi la Consiliul Judeţean că s-au eliberat autorizaţie de construcţie case într-o zonă care nu era cuprinsă în PUG, ceea ce îi afectează activitatea zootehnică pentru că el a fost primul în zonă şi nu casele cetăţenilor construite mai târziu şi în zonă interzisă. Păsările crescute le livrează la firme de prestigiu precum Agricola Internaţional SA Bacău şi totul se tranzacţionează pe factură pentru că aceste societăţi nu se fac de râs prin a face „găinării” fiscale.
Aşadar, cheia conflictului este că patronul i-a reclamat pe localnici iar localnicii s-au solidarizat împotriva patronului, instigatorii fiind funcţionari din Primăria Curteşti aflaşi cu musca pe căciulă pentru că au eliberat autorizaţii de construcţie pe teren necuprins în PUG..
Sunt convins că acest scandal nu se va stinge prea repede. Interesant va fi să aflu cine va reuşi primul să omoare capra vecinului: localnicii afacerea patronului sau patronul să cadă la pace cu vecinii că de demolat casele acestora nu le va mai demola nimeni chiar dacă s-au construit în zonă interzisă.
Închei cu o observaţie care spune multe despre acest scandal. Cum spuneam, mirosul de găinaţ era unul vag iar ferma este dotată cu ventilatoare. În schimb mirosul de bălegar de la vacile medicului veterinar Simona Niţură este mult mai puternic. Nimeni nu zice nimic. Oare de ce?

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Acuzațiile grave pe care Vântu i le aduce lui Călin Popescu Tăriceanu
“Apa înseamnă viaț㔠sau lacrimile din ochii populației afectate de secetă, în Botoșani!
Comunicat de presă Penitenciarul Botoşani
Cele 4 mari proteste sindicale in desfasurare cu care se confrunta Guvernul Ciolos
Ameninţare fără precedent din partea lui Putin: ”Vă dăm Republica Moldova înapoi!”
Resturi umane a mii de prizonieri, inclusiv romani, gasite intr-o groapa comuna din Rusia
Horoscopul zilei de 16.09.2016
Bancul zilei: Destăinuiri sentimentale
Mihaela Huncă vrea să se lepede de Satana mitei
Mita primită mită de la Suceveanu este scoasă la vânzare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă