Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24697
De la 07 Ianuarie 2003
118529478

Editorial

Jocuri politice pentru preşedinţia CJ Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 15 September 2019, 21:24

Pe măsură ce ne apropiem de alegerile locale, în interiorul partidelor mari se fac jocuri pentru candidaturi la parlamentare și la funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani.
În PSD sunt cele mai aprige lupte pentru astfel de funcții. Cu ceva timp în urmă, la președinția CJ se anunțase actualul senator Lucian Trufin. Numai că Trufin pare să aibă o mare problemă care l-a determinat să-și schimbe opțiunea. Pe surse, mi s-a spus că Trufin ar fi anchetat în două dosare aflate în lucru la Parchetul de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție. Dacă-și pierde imunitatea parlamentară, imediat dosarele ar fi transferate la Parchetul de pe Lângă Tribunalul Botoșani pentru finalizarea cercetărilor.
Nu am știința pentru ce ar fi cercetat Trufin, dar știu că se luptă în partid pe viată și pe moarte ca să mai obțină un mandat de parlamentar, timp în care s-ar prescrie faptele pentru care este urmărit penal.
Dar Trufin n-a renunțat la interesele sale privind președinția CJ. Îl va susține pentru această funcție pe amicul său Relu Târzioru, actual primar al orașului Săveni. Se pare că Târzioru a prins gustul puterii și se consideră îndreptățit la o funcție mai înaltă decât cea de primar. Așadar, pe partea Săvenilor, baronii locali ai PSD Trufin și Târzioru și-au împărțit bucățile ce li se cuvin din viitorul tort al puterii.
Și pe zona Darabanilor lucrurile s-au limpezit. S-au limpezit în ziua de 8 septembrie a.c. la întrunirea de taină a socialiștilor, ajunși la Darabani pe post de invitați la hram ai primarului de Concești, Costel Nazare (foto). Printre cei prezenți s-a aflat și ministrul Muncii Marius Budăi. Prezența sa a fost necesară pentru că pe zona Darabani erau cel puțin 5 pretendenți ai PSD la funcția de primar al orașului. Lucrurile s-au clarificat după cum a fost dorința lui Nazare.
Voiau să fie candidați la Primăria Darabani Cornel Aroșoaie și Costel Nazare, restul de 3 fiind nume nesemnificative. Un sondaj local îl indica câștigător pe Cornel Aroșoaie, dar Nazare își dorește cu orice preț primăria. Se pare că Budăi l-a convins pe Aroșoaie să renunțe la candidatură, de vreme ce la sfârșitul acestei luni se va pensiona. La schimb, lui Aroșoaie i s-a oferit un loc eligibil pe lista de consilieri județeni. Așa că Nazare va fi viitorul primar de Darabani.
Spun acest lucru pentru că nu va avea un concurent serios. Actualul primar, liberalul Liviu Hrimiuc, în urma acelui nefericit incident de vânătoare când l-a împușcat mortal pe paznicul de vânătoare din zonă, a decis să se retragă din viața publică. Actualul viceprimar Alin Gârbaci, liberal și el, a bătut palma cu Nazare., care i-a oferit în viitorul mandat tot postul de viceprimar. Gârbaci ar fi candidat la primărie din partea PNL dar nu are șanse de reușită. Tatăl său a fot milițian în zonă și n-a fost deloc iertător, servind cu credință și mult zel regimul comunist. Dărăbănenii în vârstă n-au uitat de milițianul Gârbaci, mai ales că fiul său, acum viceprimar, prin prezența sa publică le menține trează amintirea.
Ce nu știe Gârbaci este că Nazare s-ar putea să-l păcălească după alegeri. Pentru că aceeași funcție de viceprimar i-a fost promisă și lui Florea, președintele Organizației PSD Darabani.
Pe zona Dorohoi încă nu s-a declanșat lupta pentru putere. Dorin Birta, actual vicepreședinte al CJ.,mârâie să fie și el susținut la președinția instituției, intrând astfel în luptă cu Târzioru. Cert este că Doina Federovici, în calitatea sa de președinte PSD pe județ, n-a decis pe cine va susține la președinția CJ. Într-o perioadă se zvonea că însăși ea ar râvni la această funcție. Va depinde totul de cum va evolua pe PSD-ul pe scena politică românească dacă va pierde guvernarea.
Să trecem la PNL. Din acest partid vrea să fie susținut la președinția CJ actualul senator Costel Șoptică. Mai vrea și deputatul Cristian Achiței, bine cunoscut botoșănenilor din activitățile sale cât a deținut funcția de vicepreședinte al CJ. Dacă liberalii vor face prostia să anunțe că-l sprijină pe Șoptică la președinția CJ, atunci vor pierde alegerile iar președinția se va duce la PSD.
Liberalii să nu uite că la alegerile parlamentare din 2016, Șoptică a candidat primul la Senat și abia a reușit să fie validat la resturi. Iar faptul că numele său a apărut pe lista de vot a avut drept consecință dezastrul, pentru că PNL a obținut numai un post de senator și deputat la resturi, nereușind vreun mandat întreg.
Fac precizarea că starea actuală nu va fi și cea cu care se va intra în alegeri. Personal, nu cred că PSD îl va sprijini pe Târzioru la președinția CJ. Dar nici pe dorohoianul Dorin Birta. În schimb, tare mă tem că la liberali Achiței nu va reuși să se impună în fața lui Șoptică. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul săptămânii: Femeile sunt destepte, nu te pune cu ele !
Catrenul săptămânii
Presa`n gura lu` Rotundu - Emisiunea din 13.09.2019
Horoscopul săptămânii 16 – 22.09.2019
Irlandezul machitor, primarul mafiot şi procesul verbal cu damf de samahoancă
Ioan Rotundu
Truşeştenii îşi numesc localitatea Caracal II
Ioan Rotundu
MFP continuă și în luna septembrie emisiunile de titluri de stat pentru populație
Un judecător respiră aerul dreptăţii într-o atmosferă bântuită de corupţie
Ioan Rotundu
Biserica monument istoric din Ştefăneşti va fi în primăvară o ruină
Ioan Rotundu
Presa`n gura lu` Rotundu Emisiunea din 20.09.2019
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă