Din punctul său de vedere, administraţia locală trebuie să rezolve problema, ajutată în virtutea acestei legi. „Legea este bună, dar s-a creat o suprastructură inexistentă. Administraţia locală trebuie practic să contacteze asociaţiile pentru protecţia animalelor, ori la Botoşani există doar una singură. Să îi ajute financiar pe aceşti oameni care nu şi-au făcut asociaţii pentru a se îmbogăţi, aşa cum se consideră. Trebuie mai mult decât atât abordată o relaţionare foarte strictă cu organele sanitar veterinare”, susţine Guraliuc.
Consilierul atrage atenţia că a contactat personal conducerea de la Inspecţia Sanitar Veterinară, pe doctoriţa Minodora Vasiliu, care i-a spus că nimeni nu a discutat cu dumneaei vizavi de modul în care ar trebui rezolvată problema câinilor fără stăpân. „Este o falsă problemă că prin castrare, aceşti câini ar deveni mai violenţi. Nu este adevărat, dimpotrivă. Nu doar că se liniştesc, ci ar fi blocată şi înmulţirea. Ar trebui făcute padocuri de mari dimensiuni, un loc unde aceşti câini să fie sterilizaţi. Legea spune foarte clar. Câinii care sunt bolnavi trebuie consultaţi medical, iar dacă nu mai pot fi recuperaţi, există posibilitatea eutanasierii”, a mai adăugat Val Guraliuc.
Zone interzise pentru câini fără stăpân
Pe de altă parte, consilierul Florin Egner (foto 2) crede că o soluţie ar fi ca anumite zone din oraş să fie declarate interzise câinilor comunitari. „Cred că trebuie să fie un interes mai mare din partea Primăriei pentru această problemă. Câteva iniţiative pe perioade scurte au dus la rezolvări, dar au fost cu un final ciudat. Sunt zone în oraş care ar putea fi zone interzise pentru câinii fără stăpân. Să nu li se dea surse de hrană, să fie o activitate de ridicare a lor şi să fie duşi în altă parte”, a punctat Florin Egner.
Propunerea sa e oarecum discutabilă, dacă se ţine cont pe ce criterii ar putea fi alese acele zone interzise. Adică cei de la periferii să rămână cu câinii fără stăpân? Ori cei din zona centrală? Şi dacă ar fi aşa, să spunem, cine îi opreşte să nu treacă în zona interzisă? Poliţiştii comunitari le dezumflă roţile la biciclişti când îi prind pe Pietonal. Cu câinii cum vor proceda? O să le taie unghiile sau le dă amendă? Cât despre cheltuiala pe care unii o propun să se facă pentru aceşti „câini ai străzii” nu este corect ca banii contribuabililor să o susţină. Pe Animal Planet, într-adevăr apar emisiuni cu fel de fel de cazuri cu animale tratate, cocoloşite, spre a fi date în final spre adopţie.
Numai că la Botoşani, asociaţiile iubitoare de animale se mulţumesc să îşi manifeste grija doar la nivel declarativ. Apoi, se ştie că nivelul de viaţă al locuitorilor din Miami este mult mai ridicat decât al românilor. Aşa încât se pune lesne întrebarea: de ce să se cheltuiască atâţia bani pe câini, când atâţia copiii necăjiţi, mai ales în mediul rural botoşănean nu au ce pune pe masă? „Trebuie să iubeşti de la elefant până la păianjen” , spunea consilierul Guraliuc. Dar, oamenii, unde se regăsesc? (Eliza Sofian)