Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
44480
De la 07 Ianuarie 2003
111219808

Înghesuială de oficialităţi la inaugurarea Secţiei UPU de la „Mavromati”

  • 16 December 2010, 23:00

Începând de ieri, botoşănenii beneficiază de o secţie de primire a urgenţelor la Spitalul „Mavromati” de ultimă generaţie. Inaugurarea noului sediu a avut parte de un număr mare de oficialităţi din Botoşani şi din judeţele Moldovei.
Cei care au supervizat însă evenimentul au fost Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi a secretarului de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor Mihai Capră. Au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, prefectul Cristian Roman, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, directori de instituţii, cadre medicale.
Pe lângă inaugurarea secţiei UPU, s-a dat dat în folosinţă şi Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).
Acesta funcţionează în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă cu 11 paramedici şi patru conducători auto paramedici. ISU a fost dotat cu două ambulanţe speciale deservite de personal care a absolvit cursuri şi care este pregătit să acorde primul ajutor calificat conform legii.
Investiţia se ridică la circa 900.000 de lei. Un aport în concretizarea acesttor două servicii de importanţă vitală pentru Botoşani l-a avut şi şi senatorul Liviu Câmpanu, după cum a menţionat în cuvântul său şeful ISU, colonelul Radu Anton. „Ce am văzut la UPU, în care s-au implicat şi autorităţile locale şi Ministerul Sănătăţii, pot să spun că arată cum ar arăta un UPU dintr-o ţară care are un sistem de urgenţă foarte avansat. Deci este un UPU bine dotat, este un UPU care are toate circuitele, respectă foarte clar standardele prevăzute de Ministerul Sănătăţii. Este un ordin 1706 care prevede exact cum trebuie să fie organizată şi structurată o Unitate de Primire Urgenţă, iar această unitate respectă în totalitate ordinul respectiv cu ceea ce am văzut aici”, a afirmat Raed Arafat.
Cei prezenţi la eveniment au dat o raită prin secţiile UPU , trecând în revistă aparatura de ultimă oră existentă în acest moment, ministrul Arafat delarându-se foarte încântat de ceea s-a reuşit pe această linie la Botoşani.
„Normal, trebuie să fie o colaborare strânsă cu Serviciul de Ambulanţă. În momentul în care vom ajunge la un număr suficient de medici de urgenţă la nivelul UPU putem să ne gîndim şi la înfiinţarea unui echipaj de terapie intensivă mobilă la SMURD.
Va fi şi o colaborare strânsă cu Iaşul din punct de vedere al elicopterului pentru că dumneavoastră la Botoşani, beneficiaţi pe zona de intervenţie de elicopterul care este amplasat la Iaşi în colaborare cu Ministerul de Interne şi normal aceste echipaje vor colabora inclusiv pe această linie. În plus, echipamentele din maşini permit transmisia telemedicală care poate să ajungă la Iaşi să se ia decizii, indicaţii, să colaboreze cu paramedicii, aşa că nu am nici un dubiu că ei vor face activitatea lor aşa cum trebuie, aşa cum se face şi în restul ţării”
, a mai pozaspus Raed Arafat. Actul medical,
coordonat de şeful UPU. Un sobor de preoţi a sfinţit sediul, după care cei prezenţi au fost invitaţi al sediul ISU pentru un exerciţiu de intervenţie şi descarcerare.
Gama intervenţiilor la care este solicitat SMURD include toate urgenţele ce pun viaţa unei persoane sau a mai multora în pericol imediat. Acestea includ accidentele rutiere, exploziile, accidentele de muncă sau casnice, cum ar fi căderea de la înălţime sau electrocutarea, stările de inconştienţă, inclusiv stopurile cardiorespiratorii, suspiciunile de infarct, insuficienţele respiratorii acute şi accidentele cu multiple victime.
SMURD va avea două puncte de lucru, la Botoşani şi Dorohoi. Conducerea actului medical pentru echipajele SMURD este asigurată de dr.Petre Rădăuceanu, şef UPU Botoşani.

Acreditarea Secţiei UPU de la Spitalul de Copii, un vis mult prea îndepărtat
Secretarul de stat Raed Arafat nu a dat prea mari speranţe Spitalului de Copii din Botoşani privind acreditarea Secţiei UPU, dată în folosinţă la începutul acestui an, secţie ce nu primeşte în acest moment finanţare din sursa care trebuie. Potrivit oficialului de la minister, situaţia de la Botoşani nu este una singulară, mai multe secţii UPU din ţară aşteptând în acest moment finanţare de la Ministerul Sănătăţii.
„ Am trecut până să vin aici pe la Secţia de Urgenţă de la Spitalul de Copii care am înţeles că funcţionează deja din ianuarie. Nu putem spune încă dacă la anul viitor va primi finanţare de la Minister. Practic sunt două surse de finanţare posibile, una este de la minister şi una prin decontarea servicilor medicale la CAS. Eu zic aşa că atâta vreme cât există finanţare contează mai puţin din ce parte vine” a spus Raed Arafat, spulberând cel puţin pentru moment speranţele conducerii Spitalului de Copii care aşteaptă de doi ani ca ministerul să înţeleagă că secţia UPU de la Botoşani merită finanţare din sursa corectă.

Protest spontan trecut sub tăcere
La câţiva metri de toată vânzoleala creată de tăierea panglicii şi de discursurile celor prezenţi, un grup de vreo douăzeci de angajate ale spitalului încercau să-şi facă curaj să îl abordeze pe secretarul de stat Raed Arafat. Nervii femeilor au dat pe dinafară la vederea jurnaliştilor faţă de care şi-au vărsat năduful.
„ Ce v-a spus acolo, măi copii? De ce nu vine să vorbească cu noi? Am avea multe să-i spunem domnului Arafat. De salarii, dar hai că de salarii nu e vinovat el, dar de condiţiile noastre, de cum lucrăm, că nu avem cu ce. De ce nu vrea să vorbească cu noi. Era lidera noastră de sindicat, dar în afară de să se plimbe cu ei pe acolo ce a spus altceva? Avem probleme şi nu ne ascultă”, s-a plâns un grup de femei care au preferat să nu îşi decline identitatea. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Pensionare imposibilă
Horoscop
Poşta Română, amendată cu peste 24 mil. euro
pentru abuz de poziţie dominantă
Deputaţii care fac zid in jurul Monicăi Iacob Ridzi sunt iresponsabili
Bugetul Ministerului Sănătăţii, majorat in 2011 de la 3,9 la 5% din PIB
Traian Băsescu a coordonat votul din Parlament de protecţie a Monicai Iacob Ridz.
voi propune conducerii PSD încetarea relaţiilor instituţionale cu şeful statului
CIA este principalul câştigător al scandalului Wikileaks
Răzvan Nicolescu a fost suspendat din funcţia de director al TVR 2
pentru dosarul prostituatelor de lux
Viktor Ianukovici a avertizat România
Tanar decedat scos dupa 4 ore dintr-o fantana
Drept la replică - Primăria Manoleasa (P)
Supărarea lui Ţâbu pe... secretară
Prefectul Cristian Roman va avea ajutor
Partidul Conservator se luptă să găsească un sediu adecvat
Expoziţie inedită la Galeriile de artă
Studenţii botoşăneni pot lucra la vară în Gdermania, dar…
Noi cursuri pentru şomeri
Listă pentru aprobarea de tratament sau aşteptarea morţii?
Birocraţia continuă să sufece medicina de familie
Reducere drastică de paturi în spitale începând cu 2011
Eroul dat uitării şi şarlatanii
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă