Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3749
De la 07 Ianuarie 2003
123154997

pnl

Botoşani: Autorităţile neputincioase în faţa iernii

  • dramele dintre zăpezi
  • 16 December 2012, 23:00

Din nou autorităţile botoşănene s-au arătat a fi depăşite de situaţie după ce în urmă cu două nopţi, iar, zeci de persoane au rămas captivi ore bune între nămeţi, pe diferite drumuri din judeţ. Printre cei rămaşi blocaţi în zăpadă au fost şi prefectul judeţului ar fi directorul DJDP Botoşani.
Duminică seară aproape toate drumurile din judeţ erau închise, ninsoarea şi viscolul făcând ca judeţul Botoşani să fie din nou rupt de lume. Deşi autorităţile au avut tentative lipsite de succes de a curăţa drumurile viscolul a zădărnicit orice efort.
Sâmbătă mai multe autoturisme au rămas înzăpezite pe DN 29 A, între localităţile Conceşti – Darabani, Darabani – Păltiniş, Păltiniş – Horodiştea, dar şi pe DN 29 între Ungureni – Săveni şi Săveni - Avrămeni. Blocaje în trafic au fost semnalate şi între localităţile Vorniceni – Dorobanţi şi Călăraşi – Răuseni. În zonele unde au fost semnalate blocaje în trafic au intervinit utilaje de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, Secţia Drumuri Naţionale, Consilii Locale.
Pentru deszăpezirea drumului de la Săveni la Avrămeni acţionează, pe lângă utilajele de la SDN, opt pompieri de la Gardă de Intervenţie Săveni. Cea mai dramatică intervenţie a avut scop salvarea unui băieţel, în vârstă de 9 luni, din comună Mitoc, care a suferit arsuri de gradul II pe faţă şi picioare. Copilul a ajuns la spital după o operațiune de salvare extrem de dificilă în care au fost implicați pompieri, drumari, medici de pe amulanță și un elicopter SMURD și care a durat aproape 24 de ore.
Întreaga acțiune a fost coordonată de către prefectul județului, Costică Macaleți, și inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel Radu Anton. Intervenția pentru salvarea bebelușului a început vineri, 14 decembrie, la prânz, când părinții s-au prezentat cu copilul la Dispensarul medical din comună, deoarece acesta suferise arsuri pe faţă şi picioare în urma unui accident casnic.
Medicul din comună i-a acordat primul ajutor, după care a cerut sprijin unui echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani pentru a-l transporta la spital. Întrucât toate drumurile de acces în localitatea Mitoc, situată în N-E judeţului Botoşani, erau impracticabile, s-a solicitat intervenția unui elicopter SMURD de la Iași, care nu s-a putut ridica de la sol din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
Deoarece exista riscul de infectare a plăgilor și de agravare a stării generale a pacientului, s-a luat decizia să se intervină cu patru utilaje de la Direcția Județeană de Drumuri Județene (DJDP) și Secția Drumuri Naționale (SDN) și un echipaj de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al Județului Botoșani pentru degajarea zăpezii de pe aproximativ 30 de kilometri (de la Săveni la Mitoc).
Cele patru utilaje de la DJDP și SDN au înaintat cu greu prin zăpada înghețată, care măsura peste un metru și jumătate, pentru a-i face ambulanței drum prin nămeți. În această dimineață, salvatorii au ajuns la bebeluș. Întrucât copilul trebuia să ajungă urgent la spital, s-a solicitat din nou intervenția unui pozaunui elicopter SMURD, care a decolat din Punctul Aeromedical Iași puțin după ora 09.00. Copilul a fost preluat de la domiciliu de către
echipajele SMURD și SJA Botoșani și transportat la elicopterul medical, care a aterizat pe terenul de sport al comunei. În jurul orei 12.00 elicopterul a decolat de la Mitoc. În tot acest timp, sugarul a fost supravegheat medical la domiciliu de medicul din localitate. Ulterior copilul a ajuns la Bucureşti unde a fost internat într-o clinică de specialitate.
Numai că intervenţia aceasta a avut şi victime colaterale. Ambulanţa care a plecat la Mitoc pentru a salva copilul de nouă luni a rămas blocată în nămeţi. Atât cadrul medical cât şi şoferul ambulanţei au petrecut o noapte în ger fără provizii. De asemenea, în zona respectivă a rămas blocat şi directorul Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Botoşani precum şi un echipaj al ISU Botoşani.
Tot duminică din cauza drumului greu accesibil, cauzat de viscol şi ninsoare, s-a cerut ajutorul soldaţilor pentru salvarea unei gravide din Săveni. Astfel o autospecială dintr-o unitate militară din Botoşani a plecat spre Săveni pentru a aduce la spital femeia. Şi de această dată intervenţia era contracronometru starea femeii fiind foarte gravă.
Duminică pompierii au intervenit şi pe raza localităţii Nicşeni după ce mai multe maşini au rămas blocate în zăpadă. La eforturile de salvare a celor prinşi între nămeţi au participat şi poliţişti de frontieră ce au intervenit pentru deblocare a două autoturisme cu patru persoane la Româneşti şi şapte autoturisme cu 15 persoane la Darabani.
În total pe parcursul a 24 de ore, peste 60 de persoane au sunat la dispeceratul integrat pentru situaţii de urgenţă sesizând că au rămas înzăpeziţi pe drumurile naţionale, judeţene sau comunale. Apelurile au fost redirecţionate către autorităţile locale, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri şi Secţia Drumuri Naţionale. 55 de persoane, proprietari de autoturisme sau pasageri în mijloace de transport în comun rămase blocate în nămeţi, între Păltiniş şi Horodiştea, au fost cazate în noapte a de 15 spre 16 decembrie la şcolile din cele două localităţi ( 15 persoane la Horodiştea, 25 Păltiniş), dar şi la persoane particulare din zonă (15 persoane), unde, prin grija autorităţilor locale, li s-au asigurat condiţii optime de cazare (căldură, hrană, ceai cald).
Duminică seară zăpada antrenată de vântul care suflă cu putere, atingând la rafală şi 70 de km/h, a blocat parţial sau total majoritatea drumurilor judeţene şi naţionale din Botoşani. „Având în vedere prognoza meteo pentru următoarele ore, recomandăm populaţiei să evite orice călătorie pe timp de viscol şi ninsoare puternică.
Dacă, totuşi, deplasarea este necesară, informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate la numerele de telefon 0231/ 508.012 sau 0231/ 510.792 – pentru drumuri judeţene, şi 0231/ 508.012 şi 0231/516.524 – pentru drumuri naţionale. Asiguraţi-vă că sistemul de încălzire al autoturismului dumneavoastră funcţionează eficient şi echipaţi-vă corespunzător autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă” au menţionat reprezentanţii ISU Botoşani. (Adrian Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Pedeapsă pentru soţ
România trebuie să îşi respecte promisiunile pentru a evita o nouă criză
Asociaţiile româneşti din SUA şi Canada să semneze petiţia pentru ridicarea vizelor
Ţiganii din România ar trebui să se organizeze politic precum negrii din SUA
Gastronomie: Cighiri din organe de porc
E drept? Nu-i drept!
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Pomana porcului
Hillary Clinton a suferit o comoţie cerebrală, după ce a leşinat
Paturi suplimentate în spitale pentru „situaţii deosebite”
IŞJ: Încă o zi cu şcoli închise în tot judeţul
Mofturi locale împlinite pe bani publici
Ioan Rotundu
Nămeţii şi viscolul au izolat judeţul Botoşani de restul ţării
Botoşani: Codul galben este valabil şi azi
Traiul în gunoaie mai atractiv decât la Azilul de noapte
Ambasadorul Armeniei, însoţit de o puternică delegaţie, a vizitat oraşul Botoşani
Guvernul pregăteşte conducătorilor auto o nouă taxă de mediu
Botoşani: Localităţi lăsate de viscol în beznă
Concertul de sărbători susţinut de Clubul Copiilor Dorohoi şi Palatul copiilor Botoşani
Doi bărbaţi rămaşi înzăpeziţi la Dorobanţi, salvaţi cu ATV- ul pe şenile
Ministrul Duşa către prefectul Macaleţi: V-aţi trezit cam târziu!
Negocieri şi tensiuni pentru nominalizarea miniştrilor
Finanţele, Apărarea şi Fondurile Europene cele mai disputate portofolii problema UDMR divizează USL
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog