Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10277
De la 07 Ianuarie 2003
110930747

Botoşani: Sârba Dorului cu Georgiana Spînu va împlini magia Crăciunului

  • 16 December 2015, 23:00

Ajunul Crăciunului va aduce pentru iubitorii folclorului și nu numai lansarea unui videoclip realizat de același maestru al sunetului și aceași titani ai culiselor video care au realizat clipul Dorul Basarabiei cu Ion Paladi. Protagonista melodiei și videoclipului care vor umple golurile nedefinite din sufletele românilor este o tânără din Botoșani. Lansarea va avea loc la postul de televiziune Kanal D. Informatorul pentru toți românii publică asăzi povestea Georgianei, imagini de la filmări și o melodie înregistrată cu Lăutarii de la Chișinău.
S-a născut în satul Dumbrăvița, couna Ibănești din Botoșani. A fost crescută de bunici și a locuit cu ei până în clasa a opta. Când a plecat la liceu, bunica i-a spus că atunci când îi va fi dor de ea să cânte. Și așa a început dragostea și legământul Georgianei Spînu cu cîntecul. Dar tânăra care va doborî cu siguranță topul preferințelor, a început să cânte muzică ușoară, în clasa a cincea, la Clubul Copiilor din Dorohoi.
”Așa am intrat în familia domnului Paul Mihai Ciprian, profesorul meu de atunci. Patru ani am stat sub aripa lui. Ne-a învățat să cântăm și… să fim oameni, în primul rând. Și cred că asta îi datorez lui. Cred că el a fost piatra de temelie a tot ceea ce sunt eu astăzi”, își amintește Georgiana de începuturile lungului drum spre consacrare.
Îi este foarte drag să vorbească despre cei care a ajutat-o și au contribuit la formarea ei. Atunci când vorbește despre oamenii care au modelat-o, în ochii ei se vede aceași dragoste ca atunci când vorbește despre cântec.
Prima dată, la1Dorohoi, a înregistrat un album cu Grupul ”Voces”. Al doilea album a fost cu colinde. Liceul l-a urmat la Colegiul Național A.T.Laurian. În prima lună, tinerei de la Dumbrăvița i s-a făcut dor de bunica, de locurile copilăriei. Și și-a amintit de îndemnul bunicii. A început să cânte.
”Aveam prea mult timp liber. Am mers la Casa de Cultură din Botoșani. Aveam foarte multă energie și am zis să încep cu dansurile. La Mărgineanca. Domnul Valentin Rău m-a primit. Așa am cunoscut-o pe doamna Mariana Honceru. Pe atunci avea grupul ”Steluța”. Și mergeam la dansuri și la doamna Mariana Honceru și la liceu. Și la Școala Populară de Artă, unde eram înscrisă din clasa a șaptea. La un momentdat, doamna Mariana mi-a spus că trebuie să renunț la ceva, pentru că deja era foarte mult. Am renunțat la dans”, a povesit Georgiana.
Cu Mariana Honceru a mers la un festival din Brașov, iar momentul lor de glorie, ca și grup, a fost lansarea lui Ion Paladi. Marianei Honceru, fiind cea care i-a compus versurile lui Ion Paladi, i s-a propus să meagă cu grupul de la Botoșani, să cânte în spectacolul de lansare a revelației muzicii populare de peste Prut, Ion Paladi.
”Atunci l-am cunoscut pe Ion Paladi, pe Adriana Ochișanu, atunci am cunoscut renumita orchestră Lăutarii din Chișinău, pe domnul Botgros. Și, mă gândeam eu, oare cum ar fi să ajung să cânt și eu cu Lăutarii din Chișinău?! A fost un gând. În liceu am avut o profesoară de muzică… ca un fel de mamă, pot să zic, cu care am pozaam fost la festivaluri și concursuri”, a continuat Georgiana
șirul mărturisirilor despre trecerea de la stadiul de boboc al folclorului la floare rară. Timpul a trecut. A promovat Bacalaureatul și a fost admisă la facultate. Dar muzica populară nu a fost uitată. Nu avea cum. Pe perioada verii mergea să facă programe la nunți sau evenimente mai restrânse. Primele angajamente, nescrise în forma unor contracte, au fost în timpul facultății.
Toate colegele i-au promis că o vor chema să le cânte la nuntă. În București a studiat trei ani la Facultatea de Științe Politice, specializarea Studii de Securitate, un domeniu total paralel cu muzica. Până acum. A luat licența și … timpul… iar a trecut. Anul trecut a fost anul care cu siguranță și-a pus apostila pe viitorul Georgianei. A fost chemată să cânte într-un restaurant. De probă. Și de atunci cântă constant.
Acolo a început să cunoască oameni, persoane care au dorit-o la petrecerile lor, persoane care au recomandat-o altora. La restaurantele la care cântă Georgiana afluxul de clienți a crescut. Aceștia merg să asculte bătutele moldovenești ale Georgianei.
Tot anul trecut l-a cunoscut și pe Marian Istrate, cel cu care a decis să-și împartă viața. Dar ceea ce este cel mai important este că Marian a fost contaminat de folclor și nu este gelos pe prima dragoste a Georgianei. Ba dimpotrivă, iubește și el muzica populară și o susține pe logodnica sa în toate demersurile ei. Ba chiar și filmările realizate pentru primul videoclip al Georgianei le-au făcut împreună.
”Am vrut să fac ceva în semn de mulțumire pentru toți cei care au avut încredere în mine, pentru cei care m-au aplaudat și pentru cei care au contribuit la formarea mea. Am zis că ar fi frumos să îmi scot primele mele piese. Și mi-am amintit de vechea mea dorință, Lăutarii dn Chișinău. Am contactat-o pe doamna Mariana Honceru, ea fiind liantul între mine și maeștrii din Chișinău. Dumneaei ne-a recomandat pe cel care mi-a făcut linia melodică, Gheorghe Banariuc, din Republica Moldova, iar textele pieselor aparțin doamnei Mariana Honceru. Domnul Gheorghe ne-a pus în legătură cu domnul Corneliu Botgros. Cunoscându-mă de mică, doamna Mariana mi-a făcut niște versuri de care m-am îndrăgostit la prima vedere. Și am decis să bucurăm și văzul, nu doar auzul. Am luat legătura cu Oleg Butnaru, cel care a făcut videoclipul Dorul Basarabiei”, s-a destăinuit Georgiana Spînu.
Și filmările au început. În videoclipul ei, nu se putea altfel, celălalt actor principal este nimeni altul decât Marian, prietenul Georgianei. Piesele au fost înregistrate la Chișinău. Apoi au urmat filmările, după un scenariu de dragoste, din timpul războiului. Piesa se numeșteLightBand”Sârba Dorului”. Filmările au fost făcute la Orheiul Vechi. În urmă cu circa trei săptămâni au terminat această muncă menită să încânte publicul larg de oriunde.
Curând, videoclipul va fi lansat la Kanal D, într-o emisiune moderată de Teo Trandafir. Această alegere este cauzată de faptul că bunica Georgianei nu ratează nicio emisiune a vedetei Teo Trandafir. Cu siguranță, vdeoclipul va fi și pe placul celor care nu sunt neapărat fani muzică populară. Iar despre Georgiana … anii ce vor urma o vor duce în casele și sufletele fiecărui român.
Sursa: www.plaidaravanean.ro

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei de 17.12.2015
Bancul zilei: Sărutul pătimaş
Reţeta zilei: Cârnaţi măcelăreşti
Microbuzul SRL Botoşani: Anunţ de interes public
Guvernul a majorat cu 40% sprijinul acordat agricultorilor la achizitionarea motorinei
Ciolos: Sustin pe deplin legea interzicerii fumatului in toate spatiile publice
Papa Francisc si-a exprimat sustinerea fata de un referendum impotriva casatoriilor gay in Slovenia
Dezamagiti de politicieni si coruptie, locuitorii unui oras din Siberia vor sa aleaga primar o pisica
Dragnea si Tariceanu s-au contrat in plenul Parlamentului
Ciobanii, vanatorii si noi
Intrarea in vigoare a legii privind insolvenţa persoanelor fizice ar putea fi amanata
Jos Miorita! 4 concluzii dupa protestul ciobanilor la Parlament
Personajul-cheie care va avea un rol decisiv in Guvernul Ciolos:
seful Cancelariei, gestionar al unui flux birocratic dezvaluit in premiera de executiv
Bugetul de stat pe anul 2016, votat de Parlament
Tariceanu: Este o mancare de carne cu varza de Bruxelles/ Ciolos: Am tinut cont de deciziile luate de Parlament, altfel structura bugetului ar fi fost alta
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă