Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5616
De la 07 Ianuarie 2003
112795842

Ieri, ministrul Sănătăţii a vizitat unităţile spitaliceşti din Botoşani

  • 16 February 2007, 23:00

După lungi aşteptări, într-un final ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a sosit în cursul zilei de ieri, 16 februarie, la Botoşani. Vizita ministrului Eugen Nicolăescu a avut loc la insistenţele deputaţilor liberali Liviu Câmpanu şi Mihai Mălaimare. Ministrul a vizitat o parte din Spitalul Judeţean „Mavromati” Botoşani. În opinia sa, unitatea sanitară de la Botoşani începe să fie bine administrată şi capătă un contur de viitoare unitate cu un manager profesionist în conducere. Totodată ministrul sănătăţii este de părere că „Mai e un drum până la a atinge acei parametri de management pe care eu îi aştept şi care să dea certitudinea că un spital este condus aşa cum trebuie”. Spitalul Judeţean Botoşani este o unitate sanitară care are suficient de mult probleme. Acestea rezultă din faptul că el este construit demult timp, nu mai respectă multe circuite funcţionale, are probleme din cauza faptului că nu s-au investit bani. Ministrul sănătăţii este de părere că multe dintre problemele cu care se confruntă Spitalul Judeţean nu ţin de management, ci ţin de vechimea clădirii şi de faptul că nu s-au făcut reparaţii la timp. În acelaşi timp ministrul crede că există cadre medicale bine pregătite, iar pacienţii sunt mulţumiţi de modul în care sunt trataţi şi în care medicii îşi desfăşoară activitatea.

Sancţiuni aplicate şefilor de secţii
Împreună cu ministrul sănătăţii, la Spitalul Judeţean Botoşani a fost prezentă şi o echipă de opt specialişti, care s-au ocupat de verificarea curăţeniei şi condiţiilor pe care le oferă unitatea spitalicească pacienţilor săi. Astfel, în urma controlului realizat inspectorii de la Inspecţia Sanitară de Stat au aplicat şapte amenzi în valoare totală de 6.100 lei şi alte patru avertismente. „La sterilizare nu se respectau normele igienico-sanitare. Acelaşi lucru s-a descoperit şi la blocurile alimentare, la depozitarea deşeurilor. La spălătorie, în ceea ce priveşte instalaţiile, dacă ar fi existat mai multă preocupare situaţia lor nu ar fi fost atât de gravă”, a precizat ministrul Eugen Nicolăescu. Acesta a adăugat faptul că, din păcate, la secţia de cardiologie sunt şi câte doi bolnavi într-un pat. În acest context, ministrul sănătăţii consideră că cei din conducerea spitalului nu au luat cele mai potrivite măsuri, ca cel puţin în week-end să poată fi redistribuiţi pacienţii către alte secţii. Avânt în vedere faptul că s-au aplicat sancţiuni, Eugen Nicolăescu şi-a manifestat speranţa că măcar o parte din problemele constatate în timpul vizitei vor fi remediate în următoarea perioadă de timp. Prin aplicarea sancţiunilor, ministrul speră să îi conştientizeze pe medicii botoşăneni că „au găuri” în activitate şi la a doua sau a treia abatere sancţiunile pot fi şi mai grave. Ca atare, ministrul sănătăţii susţine că sancţiunile aplicate au rolul de a îndrepta lucrurile. „Autoritatea publică locală va avea sarcină de la mine să verifice modul de îndeplinire a planurilor de conformare şi a lucrurilor pe care noi le-am lăsat ca măsuri”, a adăugat ministrul Nicolăescu.

Cantina şi spălătoria riscă să fie închise
Ministrul sănătăţii s-a declarat nemulţumit de felul în care arată cantina şi spălătoria Spitalului Judeţean Botoşani. Astfel, acesta susţine că cele două servicii vor mai putea rezista până la reabilitarea spitalului, doar dacă se vor respecta planurile de conformare ce le-au fost trasate în cursul zilei de ieri. „Dacă nu vor reuşi să se încadreze în planul de conformare, probabil vom da somaţie ca acestea să fie închise”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu. Acesta susţine că există posibilitatea externalizării celor două servicii. În acest fel, managerul Spitalului Judeţean Botoşani trebuie să ia o decizie, dar nu înainte de a face o analiză de rentabilitate economică. În opinia ministrului externalizarea serviciilor este o măsură de eficientizare a activităţii şi de creştere a calităţii. Prin externalizare, ministrul consideră că se ajunge la competiţie. Însă problema care rămâne, se referă la existenţa sau nu în judeţul Botoşani a unor firme pregătite care să fie capabile să facă mâncare în regim de catering, în condiţii în care să respecte structura meniurilor pe tipuri de boli.

Noi dotări în Spitalul Judeţean
În acest an va intra în Spitalul Judeţean Botoşani prin intermediul Băncii Mondiale tot ceea ce înseamnă aparatură şi echipamente pentru uzare şi primire urgenţe. Ministrul sănătăţii a vizitat şi Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului. Acesta a apreciat faptul că în cadrul unităţii toate lucrurile erau la locul lor, iar Unitatea de Primire Urgenţe trebuie să primească numai aparatura. „Din contractul pe care îl avem semnat cu furnizorii aparatura ar trebui să vină în luna martie. Deci începând cu luna aprilie ar trebui ca ea să fie aşezată şi pusă în funcţiune”, a declarat Eugen Nicolăescu. În opinia sa, acest lucru înseamnă că pacienţii care vor avea nevoie de intervenţii de urgenţă vor găsi aparatură adecvată, o aparatură performantă. Cu noile instrumente de muncă medicii vor putea să îşi desfăşoare activitatea în condiţii mai bune.

Întâlnire cu sindicatele, colegiului medicilor, farmaciştilor şi stomatologilor
Tot în cadrul vizitei sale ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu s-a întâlnit în cabinetul directorului spitalului, Ovidiu Mimor cu reprezentanţii sindicatelor. Discuţia purtată cu sindicaliştii a fost una interesantă, care în opinia sa va avea ca efect îmbunătăţirea dialogului cu autorităţile locale. Ulterior, ministrul s-a întâlnit şi cu reprezentanţii Colegiului Medicilor, Colegiul Farmaciştilor şi Colegiul Medicilor Dentişti. Ministrul ştia deja de o serie din problemele care i-au fost prezentate în timpul discuţiilor. „Sunt o serie de probleme pentru care ne-au solicitat sprijinul şi unele dintre ele chiar fac parte şi din preocupările mele”, a precizat Eugen Nicolăescu. Acesta i-a asigurat pe medici şi pe farmacişti că cea mai mare parte a problemelor pe care le ridică vor putea să fie soluţionate prin modificările la contractul cadru, ce vor avea loc în cursul lunii următoare. Totodată, ministrul i-a asigurat pe medici că le va susţine punctele de vedere în momentul negocierilor cu reprezentanţii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate. „Din punctul meu de vedere, în cea mai mare parte medicii au dreptate”, a precizat ministrul sănătăţii. El este de părere că se va găsi soluţia cea mai potrivită ca lucrurile să îşi urmeze făgaşul normal. De asemenea, la Instituţia Prefectului, ministrul sănătăţii a avut o întâlnire cu directorul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Botoşani, Rodica Huţuleac, a Autorităţii de Sănătate Publică, Rodica Bontaş. În cadrul acestei întâlniri au fost trecute în revistă o serie de probleme ale judeţului. Din punctul de vedere al ministrului sănătăţii la nivelul judeţului există o colaborare foarte bună între CJAS, ASP şi Instituţia Prefectului Botoşani. Ministrul Eugen Nicolăescu este de părere că în următorii doi ani de zile Spitalul Judeţean Botoşani va trebui să se ridice la standardele unui spital nou. Totodată, ministrul sănătăţii a lăsat să se înţeleagă faptul că actuala conducere a Spitalului Judeţean „Mavromati” Botoşani are probleme în ceea ce priveşte modalitatea de atribuire a fondurilor în cadrul unităţii, contrazicându-şi opinia exprimată la început, când a apreciat activitatea unităţii spitaliceşti ca fiind pozitivă. (Margareta NICHIFOR)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Votul uninominal - o decizie politică necesară
Ioan Rotundu
Horoscop
Musaca de cartofi şi antricot
Comentariu la comentarii (XXXII)
(Ioan Rotundu)
Irlanda
Dublul înţeles al vorbelor soţiei
Românul şi trufandalele
S-a declanşat bătălia pentru scaunul lui Sârbu
Străinătatea agreează românce pentru munca în agricultură
DVD-uri şi CD-uri pirat confiscate
Prins cu aragazul şi butelia în spate
Reţinut pentru furt calificat
Lăsat fără unelte în valoare de 150 lei
Se apropie termenul de depunere al proiectelor de vecinătate
Măsurile drastice ale Primăriei trezeşte la realitate E.ON-ul
Flutur a scăpat de corvoada achiziţionării tomografului
Condiţii mai bune pentru locatarii din Parcul Tineretului
Se aşteaptă la majorări substanţiale a punctului de pensie
Se duc tratative de înfrăţire a Botoşanilor cu alte oraşe de peste hotare
Ministrul Nicolăescu vede în Câmpanu un fel de geniu politic liberal
Primarul are promisiuni pentru un cartier ANL
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă