De ceva timp am acordat mai multă atenţie tezei lansate de către preşedintele României, Traian Băsescu, în ce priveşte necesitarea unei reforme administrative în România. Am discutat cu mai mulţi politicieni, am monitorizat informaţiile apărute în presa scrisă şi televiziunile naţionale şi am ajuns la nişte concluzii. Teza lansată de preşedintele Băsescu că se impune o regionalizare a României, spre o mai bună aşezare a capacităţilor de producţie, a realizării unei infrastructuri moderne, asigurarea echilibrată a fondurilor pentru dezvoltarea locală, accesarea mai operativă a fondurilor europene sunt poveşti de adormit copiii. România are trista experienţă a regionalizării din perioada comunistă.
Botoşănenii ştiu cum s-au dezvoltat sucevenii pe seama lor şi câte nedreptăţi ni s-au făcut.
O nouă regionalizare va asigura o nouă formă de suprastructură, cu o capitală prea departe de nevoile reale ale localităţilor, cu nişte conducători necunoscuţi în colţurile îndepărtate ale regiunii şi fără vreo legătură sentimentală de partea locurilor. Va fi o nouă formă de jumulire a bugetului public, mai bine controlată de cei aflaţi la putere, nimic altceva spre avantajul localităţilor şi ale cetăţenilor de rând. Doar că vom fi puşi în situaţia de a vota nişte nume necunoscute, care să preia prerogativele de şefi în fruntea regiunii.
Cum va arăta viitoarea Românie?
Cei care pun la cale reforma administrativă au în vedere ca întreg teritoriul României să fie împărţit în 12 regiuni. Spre exemplu, zona Moldovei este pregătită a fi împărţită în două. Moldova de Sus, care va cuprinde judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi, Bacău şi Neamţ, capitala urmând a fi la Bacău.
Practic, este vorba de comasarea celor trei foste regiuni: Iaşi, Suceava şi Bacău. Ştim cum s-a dezvoltat România în perioada celor 16 regiuni comuniste. Suceava s-a dezvoltat în defavoarea Botoşanilor, Iaşul pe seama Vasluiului şi Bacăul pe seama zonei Neamţ.
Dacă se va ajunge la forma de regionalizare gândită, atunci forţele economice şi politice se vor concentra în zona Bacăului, celelalte zone fiind la mila celor care vor fi la putere. Chiar şi Iaşul, mândreţea Moldovei şi capitala istorică a principatului va juca un rol secundar, ceea ce n-ar fi drept.
Cine râvneşte în fruntea viitoarei regiuni?
Doi sunt cei care vor să-şi împartă puterea în viitoarea regiune Moldova de Sus. Este vorba de Gheorghe Nechita, primarul Iaşilor şi Viorel Hrebeniuc, băcăoanul care face şi desface jocurile prin PSD. Sunt însă şi cunoscători care susţin că Nechita a fost cooptat de Hrebenciuc pentru a-i facilita controlul politic al zonei, după care va fi abandonat.
Gheorghe Nechita este vicepreşedintele PSD pe întreaga Moldovă. Dorohoianul nostru a prins gustul puterii şi face jocuri periculoase, nedemne pentru un botoşănean, mai ales că aceste jocuri pot afecta grav unitatea României.
În ce privesc judeţele Iaşi, Vaslui şi Bacău, cei doi social-democraţi şi-au rezolvat susţinerea politică. Probleme au în judeţele Botoşani, Suceava şi Neamţ, unde preşedinţiei filialelor judeţene PSD nu agreează şi nu susţin teza regionalizării. Aşa că vicepreşedintele Nechita a început să acţioneze în forţă şi să treacă de la ameninţări la fapte.
În acest sfârşit de săptămână a dat o raită pe la Botoşani, în încercarea de-al convinge pe preşedintele Conţac, cu vorbă bună, să nu se opună regionalizării şi să-i jure credinţă politică în a-l susţine să ajungă în fruntea regiunii. N-a reuşit, aşa că l-a pârât la preşedintele Geoană cum că s-a răsculat împotriva partidului şi că nu-i mai execută ordinele. Geoană a avut o discuţie telefonică cu Conţac, dar n-a reuşit să-l convingă să-şi dea mâna cu Nechita.
În această săptămână, vicepreşedintele PSD Gheorghe Nechita va acţiona asupra preşedinţilor de filială de la Suceava şi Neamţ, de unde putem trage lesne concluzia că în laboratorul Guvernului Boc înfiinţarea regiunilor a devenit o problemă prioritară.
Probabil că preşedintele Băsescu o să vrea înfiinţarea regiunilor lână la alegerile prezidenţiale, pentru a-şi plasa în fruntea acestora oameni credincioşi fiinţei sale şi care să-i faciliteze un nou mandat.
Conţac conjurat de către oamenii lui Nechita
La Botoşani, ca şi în celelalte filiale judeţene PSD din ţară, în luna martie vor avea loc conferinţe judeţene de dare de seamă şi alegeri. Este un prilej minunat ca Geoană şi susţinătorii săi să încerce să curăţă partidul de incomozi, adică de cei care s-au alăturat grupării Iliescu Mitrea Năstase, grupare la care îl putem alătura, fără îndoieli, şi pe Liviu Dragnea, cel ce-a renunţat la funcţia de ministru al Internelor, nu din motive financiare cum s-a spus, ci din motivul că Geoană i-a blocat de la bun început orice încercare de descentralizare a activităţilor ministerului şi, în special, a trecerii poliţiei sub controlul consiliilor locale.
Nechita are la Botoşani ca vârf de lance împotriva lui Conţşac pe deputatul dorohoian Andrei Doileneaschi, polonez la origine. Acesta este cumătru cu senatorul Gheorghe Marcu, alt duşman al lui Conţac. Cei doi parlamentari, împreună cu al treilea, este vorba de deputatul Costică Macaleţi, orchestraţi de Nechita, poartă o susţinută campanie de denigrare a lui Conţac în faţa preşedintelui Geoană. Iar Geoană nu-l mai are la inimă pe Conţac din moment ce acesta nu s-a sfiit să declare că Geoană a vândut PSD-ul lui Băsescu
.
Anihilarea lui Conţac prin împiedicarea de a mai fi ales preşedinte al PSD Botoşani, îi va da garanţii lui Nechita că judeţul îl va susţine în demersul său de a fi şef la Regiunea Moldova de Sus, chiar dacă va fi vioara a doua, după Viorel Hrebenciuc. Iar aceste garanţii vin de la convingerea sa că viitorul preşedinte al PSD Botoşani va fi deputatul Costică Macaleţi. Până la alegerile din 25 martie, tabăra susţinută de Nechita va folosi toate mijloacele de discreditare, pentru a bloca posibilitatea ca preşedintele Conţac să mai poată candida. Însă nici Conţac nu-i un copil pe care să-l manipuleze oamenii lui Nechita, respectiv să-i adoarmă Macaleţi vigilenţa, dându-i o bomboană.
Mai trebui Conţac să fie cu ochii şi pe Gheorghe Văzdoagă care, oricând este dispus să joace scena biblică în care Sf. Petru l-a vândut pe Iisus Hristos la al treilea cântat de cocoş. Însă loviturile cele mai puternice Conţac riscă să le primească chiar de la Geoană şi susţinătorii săi, care vor încerca să-i ia din puteri, dacă nu pe toate.
Concluzii
Lăsând deoparte luptele viscerale pentru putere, care se duc în interiorul PSD, să revenim asupra problemei regionalizării. Această reformă administrativă nu se potriveşte unui stat unitar, cum stă consfinţit în Constituţia României. Deja avem probleme cu autonomia locală revendicată de maghiari în zona judeţelor Harghita şi Covasna.
Preşedintele Băsescu n-a fost deloc diplomat, şi nici nu va fi vreodată, declarând chiar acasă la unguri că autonomia nu va fi realizată niciodată. Apoi a mai lansat şi teza epurării etnice a românilor din zona celor două judeţe, ceea ce a însemnat altă benzină pusă pe foc. Noi nu avem mentalitate nemţească, să împărţim ţara în provincii (landuri) sau regiuni fără să-i afectăm unitatea teritorială. Cu ungurii nu-i de joacă. Ei sunt şovini, uniţi, violenţi în a-şi apăra interesele în faţa organismelor internaţionale, au în genă predispoziţia spre crimă (vezi atrocităţile comise în Ardeal de trupele hortyste, de armata ungară în perioada cât au dominat Ardealul).
Când preşedintele Băsescu a afirmat că ungurii nu vor avea niciodată autonomie teritorială în România şi că aceştia procedează la o epurare etnică, nu şi-a luat măsuri de eventualele atacuri în plan internaţional. N-a făcut decât să pună din nou România într-o lumină proastă la UE, deşi ştia că ungurii au mare putere de influenţă în faţa organismele europene.
Noi n-avem o strategie militară în caz de un conflict armat cu Ungaria, n-avem o doctrină militară în caz de desfiinţare a NATO, n-avem un plan propriu de apărare în caz de agresiune militară asupra României. Consiliul Superior al Apărării Tării este un organism mort, iar Marele Stat Major al Armatei n-are fonduri să organizeze apărarea ţării. Iată de ce trebuie să blocăm orice încercare de regionalizare a ţării, chiar dacă ordinul ar veni de la Uniunea Europeană. Nu tot ce vor cei de la UE este în interesul României. UE poate fi oricând pentru România un Brutus. (Ioan Rotundu)