În cadrul efectuării unor verificări în judeţ pentru identificarea şi scoaterea taxelor ilegale, prefectul Cristian Roman a avut o foarte mare surpriză, descoperind un aspect mult mai grav. La vama Stânca primul reprezentant al Guvernului în teritoriu a descoperit stupefiat că judeţul Botoşani este condamnat la gripă aviară pentru următorii cel puţin 15 ani.
Am descoperit existenţa unui contract de concesiune încheiat între Direcţia Sanitar Veterinară şi un investitor străin. Serviciul de dezinfecţie a mijloacelor de transport rutiere de la punctele de control trecere din judeţul Botoşani este concesionat pentru următorii 15 ani cu posibilitatea de prelungire cu încă jumătate din perioadă, a precizat primul reprezentant al Guvernului în teritoriu. Judeţul Botoşani a fost astfel condamnat la gripă aviară şi pestă porcină pentru urmării 22 de ani şi jumătate. Firma care a semnat contractul cu DSV este SC Best Companz SRL, reprezentată de Saleh Ali Ahmed (foto 2). Contractul este semnat de directorul Vladimir Rizac (foto 1) şi reprezentantul acelei firme. Prefectul a luat imediat măsuri, adresându-se preşedintelui Autorităţii Naţionale Marian Avram, aflat în momentul respectiv la Bruxelles. Deşi plecat din ţară, acesta a răspuns prompt.
Avram anunţă că a fost dispusă încetarea aplicării măsurilor de detecţie a mijloacelor de transport rutiere la punctele de trecere a frontierei de pe teritoriul României. Acea firmă încă bântuie prin vama Stânca Costeşti în speranţa că îşi va recupera investiţiile, susţine primul reprezentant al Guvernului în teritoriu. Prefectul a solicitat preşedintelui ANSVSA trimiterea la Botoşani a unui control din partea Autorităţii. Primul reprezentat al Guvernului în teritoriu a lăsat să se înţeleagă că această situaţie nu este singura problemă identificată în acest domeniu
domeniu de activitate. Cristian Roman a solicitat de semeni aplicarea în conformitate cu Legea 340 a celor mai drastice măsuri, mergând până la demiterea directorului Rizac, în cazul în care acesta nu va fi primul care face pasul de a-şi depune demisia. Se pare că prefectul a fost minţit de Rizac, ştiind că activitatea firmei a fost întreruptă de pe data de 1 ianuarie.
Am spus şi în şedinţele de Colegiului Prefectural că nu mai vreau abureală. Unul din subprefecţi s-a deplasat acolo unde nişte oameni au înţeles să rezolve o problemă de natură europeană, iar un director ne-a condamnat la gripă aviară pentru 15 ani, în condiţiile în care judeţul nostru nu a avut nici cea mai mică problemă, afirmă Cristian Roman. Acesta susţine că investitorul străin ameninţă prin vamă că nu se respectă acel contract. Există posibilitatea ca Rizac să fi tras unele foloase personale dat fiind faptul că o astfel de expunere ar fi lipsită de logică. În ce-l priveşte pe acel investitor străin, îl informăm pe prefectul Roman că el este egiptean, este căsătorit în Botoşani, soţia sa fiind avocată. Ahmed şi-a început afacerile prin Botoşani în urmă cu vreo zece ani, înfiinţând o societate de dezinsecţie, dezinfecţie şi deparazitare. Despre afacerile lui Ahmed la vama Stânca, noi am scria anul trecut. Tot atunci am semnalat faptul că directorul Rizac este omul din umbră al acestei afaceri. Numai că atunci nu ne-a luat nimeni în seamă. Este bine că măcar în al 12-lea cea prefectul Roman s-a sesizat cam ce afaceri se învârt prin biroul directorului Rizac şi a luat măsuri de intrare în legalitate. (Bianca ALBU)