Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9917
De la 07 Ianuarie 2003
110930387

Botoşani: Şefii spitalelor publice se bucură, bolnavii au de plâns

  • 16 January 2013, 23:00

După ce ministrul sănătăţii a anunţat că taie finanţarea spitalelor private, unii directori de spitale publice nu şi-au ascuns bucuria. „Este nemaipomenit. O decizie înţeleaptă pentru că la aşa o finanţare mureau spitalele de stat”, spune Gheorghe Damian, managerul Spitalului Judeţean „Mavromati”.
Directorii spitalelor de stat susţin că fonduri importante au fost dirijate către spitalele private, că pe caz ponderat se plătea mai bine spital privat decât cel de stat. În plus, pe lângă fondurile de la Casa de Asigurări de Sănătate, spitalele private mai luau o sumă şi de la pacienţi.
„Cei de la privat iau bani şi de la stat şi de la om. La aşa finanţare, şi spitalul public ar oferi condiţii mai decente. Care vrea să facă spital privat, să îşi dezvolte afacerea pe banii lui, să facă un plan de afaceri, cu tarife de la pacienţi, că acolo se duc cei cu bani, şi nu cu bani de la sistemul asigurărilor de sănătate sociale.
Eu am numai pe luna noiembrie 2012 peste contract cu casa 1300 de internari. Pentru că am depăşit contractul nu-mi dau banii de la casă. Este normal? Oamenii aceia nu au venit la spital de plăcere, sunt bolnavi, toţi au fost internaţi prin UPU”
, mai susţine economistul Gheorghe Damian.
Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri, printr-un comunicat, că va susţine în continuare financiar cabinetele medicilor de familie, care lucrează în sistem privat, cabinetele private din ambulatoriu, dar în privinţa spitalelor se vor aloca fonduri spre unităţi private numai dacă acestea acoperă domenii în care asistenţa spitalicească publică este temporar sau permanent deficitară. În plus, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că sunt îngrijoraţi de perspectiva prăbuşirii sistemului spitalicesc public.
„Sunt tot mai mulţi cei care nu mai apelează la serviciile medicale din sistemul public de sănătate, care îl abandonează. Abandonul sistemului public de sănătate de către tot mai mulţi cetăţeni este un prim pas. Pasul următor este restrângerea finanţării sistemului public datorită imposibilităţii de achitare a obligaţiilor de plată.
De aici urmează un scenariu catastrofic, care poate duce în final la prăbuşirea şi destructurarea sistemului public de sănătate. Experienţa internaţională arată că ţările cu sistemele publice de sănătate puternice sunt şi cele care asigură o foarte bună sănătate populaţiei, în timp ce statele care se bazează în principal pe sistemul privat (cazul SUA este definitoriu) cheltuiesc enorm şi au rezultate dezamăgitoare pentru sănătatea populaţiei”
, se arată în comunicatul MS. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Mărinimia lui Gigi
Gastronomie: Bucăţele de carne şi Cârnaţi cu mămăligă şi bânză
Petru Grozavu: Povara călcatului pe greblă
Dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu a fost repartizat la ICCJ
Teama unei decuplări economice a Franţei prinde rădăcini în Germania
Accidente în lanţ la Manoleşti Vale
cap de accident a fost un poliţist
Din Cuba, Flutur află că ca fi bunic
Taximetriştii au de ales între a da bon şi a nu încasa nimic
Azi, consilierii municipali vor decide ce fac cu Sârbu de la Filarmonică
Senatorii botoşăneni au ales să stea la hotel
Hoţi din bancomate trimişi în judecată
Ministrul Sănătăţii a început răfuiala cu medicii din privat
Inspectoratul Şcolar Judeţean a mai demis un director
Liderii de sindicat din învăţământ traşi per sfoară de ministrul Educaţiei
„Judeţeanul”, chemat la bară pentru reangajarea fostului şef de la RU
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă