Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25517
De la 07 Ianuarie 2003
118412060

Botoşani: Gară modernă avem, ne mai trebuie trenuri şi călători

  • 16 January 2014, 23:00

După mai bine de zece ani de la începerea lucrărilor de modernizare a gării din municipiul Botoşani, ieri s-a reuşit să se facă recepţia finală. Lucrările de modernizare au fost începute pe cheltuiala Companiei Naţionale a CFR Călători S.A. Bucureşti – Regionala CFR Iaşi, în perioada Guvernului Năstase.
Pentru că banii alocaţi continuării lucrărilor au fost tot mai puţini de la an la an, la un moment dat toate operaţiunile au fost suspendate. Lucrările au reînceput în anul 2011, când CFR Călători a obţinut o finanţare europeană pentru modernizarea mai multor gări din ţară, printre care şi cea din Botoşani.
Ce-i drept, de ieri Botoşanii au o gară modernă, cu panouri de afişaj interioare şi exterioare, cu săli de aşteptare mobilate, cu peron de aşteptare şi pasaje subterane de trecere de la o linie la alta, cu parcare auto modernă în spatele clădirii, loc unde călătorii pot fi aşteptaţi de rude sau pot lua un taxi.
Însă aceste lucrări de modernizare care au păpat multe zeci de milioane de lei nu au şi nu vor avea o utilizare la capacitate şi nici eficientă. În momentul de faţă, în gara Botoşani intră şi ies zilnic doar câteva trenuri de călători. Despre trenurile de marfă nu mai putem aduce vorba pentru că ele nu mai intră în această gară decât accidental şi la intervale mari de timp. Călătorii sunt şi ei din ce în ce mai puţin. Ca să ajungi din gara Botoşani la Bucureşti, pierzi o zi sau o noapte iar de călătoreşti iarna va fi vai de capul tău, că vei îngheţa de frig. Deşi plăteşti bilet la tren rapid, până în gara Vereşti, cale de vreo 30 km, distanţa o parcurgi într-o oră.
În condiţiile în care numai în jurul gării sunt vreo trei autogări care au autobuze moderne ce te duc prin mai toate colţurile de ţară, inclusiv la Arad şi Timişoara, orice botoşănean cu scaun la cap va lua autobuzul. Este mai ieftin, călătoreşti mai repede şi poţi beneficia de popasuri plăcute pe traseu.
Modernizarea gării din Botoşani ar fi avut eficienţă şi viitor dacă se continuau lucrările la calea ferată Hârlău – Flămânzi – Botoşani iar gara noastră nu ar mai fi fost capăt de linie şi ar fi fost inclusă drept nod de cale ferată cu plecare spre Bucureşti, Dorohoi, Iaşi, Suceava. Lucrările la această cale ferată fiind suspendate încă de dinaintea începerii lucrărilor de modernizare a gării din Botoşani, gara noastră continuă să ofere o atmosferă de tristeţe, de pustietate. Puţinele trenuri rătăcite prin gara din Botoşani intră şi pleacă cu vagoanele mai mult goale. Dacă într-o zi vom auzi că în gara noastră nu vor mai intra şi ieşi trenuri să n-avem a ne mira Important este că ieri evenimentul a fost udat cu şampanie iar autorităţile noastre judeţene şi municipale au fost prezente la festivitate.
Adrian Marcu

Foto: Aşa arăta gara la nivelul anului 2007.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Dumnezeu văzut de un peştişor
Horoscopul zilei
Botoşani: “Ancheta structurală în agricultură”
Femeie căzută în beciul casei, salvată de pompierii botoşăneni
Record de ziua lui Eminescu la Uvertura Mall
O americană de dincolo de umbrele fanariote
Ollie Rehn: Uşa Uniunii Europene este deschisă pentru investiţii din China
Administratorul şpăgii
Oana Schmidt-Haineală cere plenului CSM apărarea independenţei DNA faţă de declaraţiile lui Nicuşor Constantinescu
Cafeaua stimulează memoria pe termen lung
E posibil să luăm măsuri care pot să ajungă până la excludere
Ne menţinem poziţia, nu au existat probe in cazul Năstase, este o declaraţie asumată de întreg partidul
Judecătorul Horatiu Dumbravă a solicitat ca Inspecţia Judiciară să verifice şi declaraţiile lui Dan Şova si Cătălin Ivan privind dosarul lui Năstase
Diplomat britanic, găsit mort după ce s-ar fi aruncat de la etaj, în Baia Mare
Nicuşor Constantinescu a primit permisiunea de a merge să se trateze in SUA
după ce a depus o solicitare la DNA
Există planuri pentru preluarea unor publicaţii şi site-uri electronice
Întâlnire Traian Băsescu - Herman Van Rompuy, la Bruxelles
România a încheiat anul 2013 cu cele mai accelerate scumpiri din UE
Afirmaţiile premierului Ponta - extrem de grave
Inspecţia Judiciară: Declaraţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase afectează independenţa justiţiei şi dezinformează opinia publică
Victor Ponta este anchetat de DNA pentru încheierea unor contracte ilegale cu Turceni şi Rovinari
Vladimir Putin speră la mai multe relaţii de cooperare cu România
Ce se întâmplă cu dosarul Voiculescu când vor intra în vigoare noile Coduri
Gânduri pentru Eminescu la Școala Gimnazială Nr. 1 Albești
Primăria Manoleasa: Anunţ de Mediu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă