Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12387
De la 07 Ianuarie 2003
108313962

Botoşani/Bucecea: Primarul care tace şi face, fără ajutor de la partid

  • Ioan Rotundu
  • 16 January 2015, 23:00

Primarul PSD de Bucecea, Andron Ţâmpău (foto 1), este omul care tace şi face. Scump la vorbă, Ţâmpău se simte mai bine când este antrenat în treburile administraţiei locale, în rezolvarea problemelor orăşelului de pe malul Siretului, decât s-o facă pe-a politicianul deştept la toate dar prin mapa profesională a căruia bate vântul a pagubă. Felul său de a trece aproape neobservat la întruniri politice sau evenimente mondene este compensat de rezultatele muncii depuse, motiv pentru care bucecenii i-au încredinţat în vara lui 2012 al treilea mandat.
Ţâmpău nu s-a evidenţiat în faţa partidului prin declaraţii politice tăioase sau şicanatoare la adresa candidaţilor săi, la adresa consilierilor locali de la celelalte partide, la adresa preşedinţilor de partide aflaţi în opoziţie faţă de PSD, motiv pentru care nici liderii PSD de la Botoşani nu-l corcolesc la sân şi nici nu-i sar în ajutor atunci când ar avea nevoie cu adevărat. Nu-i combativ, nu luptă pentru cauza partidului, nu face temenele prin sediul PSD ridicând osanale şefilor.
Se descurcă cum poate de unul singur şi se descurcă bine. Anul 2014 l-a încheiat fără arierate şi fără alte datorii din achiziţii publice sau servicii. Bugetul local este drămuit în aşa fel încât să facă faţă la toate nevoilor comunităţii. La sfârşitul anului trecut, când primarii PSD care se află bine cu liderii partidului au primit de la Guvernul Ponta miliarde de lei vechi (cel de la comuna Dimăcheni, tot primar PSD, cea mai mică comună a judeţului a primit 65 miliarde lei vechi de nu ştie omul ce să facă cu ele), primarul de Bucecea a fost sărit de pe listă. Nici senatorul nevastă de şofer Doina Federovici, nici deputata Ciofu T. Tamara, neştiind cum să-i scrie numele, nu l-au trecut pe lista cu favoruri din banii guvernamentali.
Dar altceva am remarcat eu la primarul oraşului Bucecea. Chiar dacă este tăcut, nu este şi iertător cu cei care au de plătit bani la bugetul local din impozite şi taxe. N-a majorat impozitele şi taxele locale de câţiva ani, susţinând că este mai benefic să încasezi mai puţin de la toţi locuitorii decât sume mari de la câţiva. Cu ani în urmă, când politicieni de vază ai judeţului au decis să pozasă scoată fabrica de zahăr (oto 2) din localitate din peisajul economic al judeţului, o firmă bucureşteană a cumpărat pe mai nimic ce mai rămăsese din mândra fabrică construită de regimul comunist mai mult pentru cele 30 ha teren situate în chiar centrul oraşului.
La data când firma bucureşteană Flori Mob S.A. a cumpărat terenul, acesta avea un preţ de câteva milioane de euro. Lacomi, noii patroni aşteptau ca preţul să mai crească să scoată şi mai mulţi bani prin vânzare. Dar a venit criza economică, afacerile imobiliare s-au prăbuşit iar patronii de la Flori Mob S.A. Bucureşti au rămas fluierând a pagubă. De când au cumpărat afacerea, cei de la firma bucureşteană n-au plătit impozitul pe teren care în timp s-a ridicat la âteva miliarde lei vechi. Primarul i-a somat să achite datoria, după care a declanşat executarea silită. I-a executat şi le-a luat din teren, trecând în proprietatea Primăriei oraş Bucecea, 5,5 ha teren pe care l-a şi intabulat.
Pe acest teren primarul intenţionează să ridice un parc industrial format dintr-o fabrică de conserve legume şi fructe, poate una de carne şi procesare lapte, ori un laborator de preparate din carne. Ca medic veterinar, Ţâmpău ştie ce cumpărăm în momentul de faţă din magazine, cât de otrăvitoare sunt pentru om produsele alimentare, mai ales cele din carne, şi vrea să pună bazele unei industrii alimentare care să folosească materia primă din gospodăriile ţăranilor, ca produsele să fie naturale şi sănătoase. Acum, din nou firma Flori Mob nu şi-a achitat impozitul pe teren de vreo doi ani şi din nou primarul le va mai ciupi prin executare silită din terenul rămas, mărind astfel suprafaţa terenului intrat în proprietatea primăriei.
Despre realizările primarului Andron Ţâmpău în cele două mandate şi jumătate se pot scrie multe. Din păcate cuvintele înlocuiesc cu greu imaginile sau deloc, motiv pentru care i-am promis primarului că în primăvară voi reveni la Bucecea cu Lumea lu’ Rotundu să realizez un nou reportaj, total diferit de cel din 2010 intitulat „Fabrica dispărută”, un reportaj necrolog pentru fabrica de zahăr cu care bucecenii s-au mândrit zeci de ani şi de pe urma căreia au trăit şi sau hrănit geeraţie după generaţie.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Botoşani: Bilanţ fructuos al activităţii ISU pe anul 2014
Senatorul PNL Cristian Bodea ii dedica o poezie lui premierului Ponta
Ce te guduri, Victore / Fara minte, fara gand / Ca un pudel tremurand?
Decanul Baroului Bucuresti, Ion Ilie-Iordachescu, s-a inscris in PNL
Lukoil considera posibila caderea cotatiei petrolului la 25 de dolari pe baril
Eurostat: Romania a avut cele mai accelerate scumpiri din UE anul trecut
iar blocul comunitar si eurozona au fost pe scaderi de preturi
Un cersetor din Londra foloseste un cititor de carduri pentru "donatii"
Un adolescent salveaza viata politistului care il arestase
Majoritatea rusilor sustine realegerea lui Vladimir Putin in functia de presedinte, in 2018
Robert Cazanciuc: Vom avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de tara pozitiv
Revolta a producatorilor elvetieni de ceasuri fata de decizia bancii centrale care a dus la scumpirea fancului
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Cetitate fotbalistică
Reţeta zilei: Pateuri de carne
Lumea lu' Rotundu: Temelia buclucaşă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă