Noul an a început aducând o serie de plăgi sociale care vor seca drastic buzunarul cetăţeanului de rând. Printre aceste plăgi, cea a gunoiului se anunţă a fi şi cea mai severă. Setul de reglementări menit să protejeze mediul a impus, odată cu aplicarea lui, şi plata unor taxe.
De mii de ani cetăţeanul român a fost obişnuit să-şi arunce gunoiul pe grădină sau ogor iar cel format din resturile din gospodărie nesupuse descompunerii naturale, gunoiul din resturi industriale, era dus la marginea localităţii unde timpul îl acoperea cu pământ şi buruiene.
Nu am ştiinţă ca vreo aşezare umană să fi fost îngropată în gunoaiele comunităţii, nu numai în România, ci şi în lume.
Pătrunderea civilizaţiei la sate a adus cu ea şi o modificare radicală a modului de viaţă. Din locuinţa ţăranului au dispărut patul din scânduri aşezat pe patru pari bătuţi în lutul ce forma pardoseala, blidarul, dulapul de haine şi lada de zestre. Locul lor a fost luat de dormeze, canapele, fotolii, şifoniere, mobilă de bucătărie, etc. la care s-au alăturat aparatele de uz casnic precum maşina de spălat, frigiderul, roboţi de bucătărie etc. Iar locul ceramicii şi a veselei din lemn a fost luat de plastic, inclusiv ambalajul alimentelor din celuloză.
Aşa s-a revoluţionat şi gunoiul apărut în gospodărie, Au apărut pungile de plastic devenite inutilizabile, bucăţi de plastic, resturi metalice care s-au alăturat gunoiului de grajd şi resturilor vegetale din grădina şi curtea casei. Un astfel de gunoi nu mai poate fi dus la marginea satului pentru că el nu se mai descompune natural. Este un gunoi care trebuie procesat, iar o astfel de operaţiune costă bani.
Aproape peste noapte s-a trezit ţăranul că are de plătit pentru gunoiul din curte. Şi-a ridicat căciula de pe frunte, a luat-o de pe cap cu stânga şi s-a scărpinat cu dreapta pentru că nu-i venea la socoteală şi nici pricepere nu avea de ce trebuie să plătească el bani pentru gunoi, de ce trebuie să ducă gunoiul la un loc amenajat şi să nu-l mai arunce pe grădină sau la margine de sat cum făceau şi părinţii, bunicii şi străbunicii săi.
Până la urmă a înţeles că n-are încotro şi că trebuie să se supună legii. A strâns din dinţi şi a scos banul din buzunar. Numai că dintr-o treabă cinstită şi nevoia de a proteja mediul de gunoiul format din resturi industriale, băieţii deştepţi, susţinuţi de politicieni, au transformat o nevoie socială într-o sursă de îmbogăţire.
Dacă în urmă cu ceva ani plata pentru colectatul gunoiului era o taxă acceptabilă, acum taxa a deveni înrobitoare iar pe seama colectării gunoiului s-au creat firme care, în dorinţa patronilor de îmbogăţire imediată, au majorat taxa că în momentul de faţă este insuportabilă.
Iar Guvernul, prin Ministerul Mediului, adaugă anual noi taxe care sunt incluse în preţul de colectare al gunoiului, preţ care în final se închide în buzunarul cetăţeanului.
De exemplu, la Flămânzi a luat fiinţă Societatea comercială Local Servicii SRL care procesează gunoiul adus din mai multe comune: Prăjeni, Frumuşica, Copălău, Coşula, Băluşeni. Până acum primăriile plăteau societăţii 300 lei/tona de gunoi, bani pe care îi recuperează de la cetăţeni. La începutul lunii ianuarie societatea a înştiinţat primăriile că vor plăti 400 lei /tonă pentru că Mediul a introdus o taxă de 80 lei/tonă pe motiv de selectare a gunoaielor. Ciudată această taxă a Mediului pentru că societăţile colectoare şi până acum selectau gunoaiele, nefiind nevoie de o taxă suplimentară.
Dar banii din noua taxă nu rămân la societăţile colectoare ci merg la minister. Aşadar, politica guvernării PSD a fost una în campania electorală şi alta după ce partidul a ajuns la guvernare. Această creştere de 25% generată de taxa ministerială se va închide tot în buzunarul cetăţeanului.
La Stăuceni s-a făcut o groapă modernă de gunoi. O societate căreia iau trebuit ani de zile să devină funcţională din cauza luptelor politice din Consiliul Judeţean Botoşani. Când s-a proiectat această groapă s-a stabilit de specialişti că se va plăti taxă de colectat gunoiul 2,40 lei lunar de persoană în mediul rural şi 8,50 lei lunar de persoană în mediul urban. Aiurea! La nivel de Botoşani taxa a urcat la 10,50 lei lunar de persoană dar nu se încasează pentru că se aşteaptă votul consilierilor municipali s-o majoreze la 13 lei lunar de persoană.
Nu ne explică nimeni de ce în loc taxa să scadă în urma investiţiei de la Stăuceni creşte. Preşedintele Consiliului judeţean, social-democratul Costică Macaleţi tace chitic vinovat. Se întrebau mulţi botoşăneni de unde vor scoate bani .social-democraţii să acopere majorările de salarii. Din gunoaiele noastre!