Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5818
De la 07 Ianuarie 2003
112796044

Plaga gunoaielor

  • Ioan Rotundu
  • 16 January 2017, 23:00

Noul an a început aducând o serie de plăgi sociale care vor seca drastic buzunarul cetăţeanului de rând. Printre aceste plăgi, cea a gunoiului se anunţă a fi şi cea mai severă. Setul de reglementări menit să protejeze mediul a impus, odată cu aplicarea lui, şi plata unor taxe.
De mii de ani cetăţeanul român a fost obişnuit să-şi arunce gunoiul pe grădină sau ogor iar cel format din resturile din gospodărie nesupuse descompunerii naturale, gunoiul din resturi industriale, era dus la marginea localităţii unde timpul îl acoperea cu pământ şi buruiene.
Nu am ştiinţă ca vreo aşezare umană să fi fost îngropată în gunoaiele comunităţii, nu numai în România, ci şi în lume.
Pătrunderea civilizaţiei la sate a adus cu ea şi o modificare radicală a modului de viaţă. Din locuinţa ţăranului au dispărut patul din scânduri aşezat pe patru pari bătuţi în lutul ce forma pardoseala, blidarul, dulapul de haine şi lada de zestre. Locul lor a fost luat de dormeze, canapele, fotolii, şifoniere, mobilă de bucătărie, etc. la care s-au alăturat aparatele de uz casnic precum maşina de spălat, frigiderul, roboţi de bucătărie etc. Iar locul ceramicii şi a veselei din lemn a fost luat de plastic, inclusiv ambalajul alimentelor din celuloză.
Aşa s-a revoluţionat şi gunoiul apărut în gospodărie, Au apărut pungile de plastic devenite inutilizabile, bucăţi de plastic, resturi metalice care s-au alăturat gunoiului de grajd şi resturilor vegetale din grădina şi curtea casei. Un astfel de gunoi nu mai poate fi dus la marginea satului pentru că el nu se mai descompune natural. Este un gunoi care trebuie procesat, iar o astfel de operaţiune costă bani.
Aproape peste noapte s-a trezit ţăranul că are de plătit pentru gunoiul din curte. Şi-a ridicat căciula de pe frunte, a luat-o de pe cap cu stânga şi s-a scărpinat cu dreapta pentru că nu-i venea la socoteală şi nici pricepere nu avea de ce trebuie să plătească el bani pentru gunoi, de ce trebuie să ducă gunoiul la un loc amenajat şi să nu-l mai arunce pe grădină sau la margine de sat cum făceau şi părinţii, bunicii şi străbunicii săi.
Până la urmă a înţeles că n-are încotro şi că trebuie să se supună legii. A strâns din dinţi şi a scos banul din buzunar. Numai că dintr-o treabă cinstită şi nevoia de a proteja mediul de gunoiul format din resturi industriale, băieţii deştepţi, susţinuţi de politicieni, au transformat o nevoie socială într-o sursă de îmbogăţire.
Dacă în urmă cu ceva ani plata pentru colectatul gunoiului era o taxă acceptabilă, acum taxa a deveni înrobitoare iar pe seama colectării gunoiului s-au creat firme care, în dorinţa patronilor de îmbogăţire imediată, au majorat taxa că în momentul de faţă este insuportabilă.
Iar Guvernul, prin Ministerul Mediului, adaugă anual noi taxe care sunt incluse în preţul de colectare al gunoiului, preţ care în final se închide în buzunarul cetăţeanului.
De exemplu, la Flămânzi a luat fiinţă Societatea comercială Local Servicii SRL care procesează gunoiul adus din mai multe comune: Prăjeni, Frumuşica, Copălău, Coşula, Băluşeni. Până acum primăriile plăteau societăţii 300 lei/tona de gunoi, bani pe care îi recuperează de la cetăţeni. La începutul lunii ianuarie societatea a înştiinţat primăriile că vor plăti 400 lei /tonă pentru că Mediul a introdus o taxă de 80 lei/tonă pe motiv de selectare a gunoaielor. Ciudată această taxă a Mediului pentru că societăţile colectoare şi până acum selectau gunoaiele, nefiind nevoie de o taxă suplimentară.
Dar banii din noua taxă nu rămân la societăţile colectoare ci merg la minister. Aşadar, politica guvernării PSD a fost una în campania electorală şi alta după ce partidul a ajuns la guvernare. Această creştere de 25% generată de taxa ministerială se va închide tot în buzunarul cetăţeanului.
La Stăuceni s-a făcut o groapă modernă de gunoi. O societate căreia iau trebuit ani de zile să devină funcţională din cauza luptelor politice din Consiliul Judeţean Botoşani. Când s-a proiectat această groapă s-a stabilit de specialişti că se va plăti taxă de colectat gunoiul 2,40 lei lunar de persoană în mediul rural şi 8,50 lei lunar de persoană în mediul urban. Aiurea! La nivel de Botoşani taxa a urcat la 10,50 lei lunar de persoană dar nu se încasează pentru că se aşteaptă votul consilierilor municipali s-o majoreze la 13 lei lunar de persoană.
Nu ne explică nimeni de ce în loc taxa să scadă în urma investiţiei de la Stăuceni creşte. Preşedintele Consiliului judeţean, social-democratul Costică Macaleţi tace chitic vinovat. Se întrebau mulţi botoşăneni de unde vor scoate bani .social-democraţii să acopere majorările de salarii. Din gunoaiele noastre!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Şarlatanie avocăţească
Horoscopul zilei de 17.01.2017
Politia londoneza vede altfel lucrurile decat sotia lui Adamescu Jr.,
care sustine ca a fost tinta unei "tentative de rapire": O "tentativa de jaf" similara altora din acea perioada
Ordonanta lui Oprea privind cresterea salariilor demnitarilor, din 2015, respinsa de comisiile din Camera Deputatilor
Urmeaza votul final in plen
Ion Iliescu, audiat la Parchetul General in Dosarul Mineriadei
Donald Trump: Merkel a facut "o greseala catastrofala" privind migrantii
Investitorii se tem de un "hard Brexit": Lira sterlina a cazut pana la minimul ultimelor trei luni
Evolutie slaba a dolarului, pietele asteapta sa vada ce se alege din promisiunile lui Trump
Salariul minim 2017: Ce trebuie sa faca patronii - proceduri in REVISAL
Rusia, pregatita sa reia legaturile cu SUA in timpul mandatului lui Donald Trump
Romania versus Ungaria la exporturi. Cu cat "ne bat" ungurii
Cum arata inelul de 1,8 milioane de euro furat de un roman in Franta
Adrian Tutuianu, noul presedinte al comisiei de control al SRI: Marti chemam conducerea Serviciului in Parlament
Senatul a respins OUG a Guvernului Ciolos care liberaliza accesul la functiile de conducere din spitale
si extindea conflictul de interese pentru managerii de spitale
Proiectul de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, trimis de PSD la Ministerul Justitiei
Cum evolueaza discutiile pe tema amnistiei si gratierii
Relațiile transfrontaliere Botoșani (România) – Drochia (Republica Moldova) , într-o nouă etapă de dezvoltare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă