Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Umor
Mondene
Reportaje
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12450
De la 07 Ianuarie 2003
114842082

Ca soluţie anticriză

Portocaliii lui Blaga ne recomandă roaba, lopata şi mai mult curaj

  • 16 July 2009, 23:00

Joi, 16 iulie, la Botoşani a avut loc o întrunire pe tema „Cum dezvoltăm economic zona de NE a României? Perspective, oportunităţi, investiţii, fonduri europene”. La întrunire au participat ministrul Vasile Blaga, Constantin Apostol, directorul ADR N-E Piatra Neamţ, experţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale, reprezentanţi ai celor mai importante bănci din România, oficiali ai Fondului Naţional de garantare a întreprinderilor mici şi mijlocii, directori ai altor fonduri de investiţii, consultanţi în fonduri europene, directorul de la Ziarul Financiar, Cristian Hostiuc, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, preşedintele ADR N-E, Gheorghe Flutur, prefectul judeţului Botoşani, Cristian Roman, preşedintele CJ, Mihai Ţâbuleac, oameni de afaceri şi directori de instituţii.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ziarul Financiar şi Grupul de Turism Moldova. În deschidere, primarul Cătălin Flutur a accentuat faptul că există o preocupare pentru mediul privat, ca atare făcându-se toate demersurile pentru a le da o mână de ajutor potenţialilor investitori să îşi deschidă afaceri în regiunea NE. „De când este criză dorim să întindem o mână oamenilor de afaceri, administraţiilor locale din regiune de NE. Criza există şi este adevărată, dar cred că prea mult accentuăm, avem o fobie. Primele şapte ştiri încep despre criză, greutăţi şi abia apoi cu altceva. Datele ne arată că nu e chiar aşa. Municipiul Botoşani a realizat în primele 6 luni venituri cu 18,6 % mai mult, comparativ cu perioada similară anului 2008. În vreme de criză, la Botoşani s-a redeschis o nouă unitate economică, fosta Forma, se fac angajări destul de substanţiale la Grigioverde, peste 150 locuri de muncă fiindcă au contracte bune în derulare. Pe partea de investiţii, care cad în sarcina autorităţilor locale stăm destul de bine. Primăria investeşte şi sunt multe şantiere deschise în municipiul Botoşani”, a declarat primarul Flutur.
Primarul a mai precizat că în Botoşani se lucrează cu fonduri europene, respectiv peste 50 milioane de Euro, există contracte în derulare de 10 milioane de Euro, iar în prezent municipalitatea caută să identifice fonduri, anume 40.000.000 lei pentru a pozaderula investiţii de 160.000.000 lei.
Directorul de la Ziarul Financiar, Cristian Hostiuc a subliniat că o zonă nu se dezvoltă de la sine, fără a fi făcute eforturi şi pe plan local. Totuşi a admis faptul că fondurile se alocă subiectiv şi o zonă depinde la un moment dat de cine este la putere. De aceea, investitorii trebuie atraşi şi trataţi cu atenţie. „Trebuie să puneţi covorul roşu pentru orice investitor. Un loc de muncă înseamnă 100 Euro pe lună la stat, 250-300 Euro pentru persoana angajată. Trebuie scos în evidenţă ce are bun Botoşaniul, ce poate să facă un potenţial investitor aici. Să confecţioneze cămăşi? Ce poate să pună pe masă la Botoşani şi nu are alt oraş”, a spus Hostiuc.
Optimist s-a dovedit a fi şi ministrul Vasile Blaga. „Nu trăim noi cele mai fericite vremuri, dar nici dracul nu e atât de negru. Trebuie să ne analizăm forţele, dacă ne tot plângem, sigur nu o să rezolvăm problema. Mai mult de 17% din fonduri au fost alocate regiunii N-E, e vorba de 725 milioane de Euro. Este regiunea care merge cel mai bine. Pentru nu mai puţin de 18 proiecte de infrastructură am semnat deja finanţarea. Sunt aproape 400 cereri de finanţare depuse pe Regiunea N-E. Rugămintea noastră la dumneavoastră este să urgentaţi atribuirea contractelor. Licitaţi lucrările, atunci când semnaţi contractele de finanţare. Din păcate, în România, contestarea contestaţiei este un sport naţional”, a declarat ministrul Vasile Blaga.
La rândul său, preşedintele regiunii N-E, şeful CJ Suceava, Gheorghe Flutur a ţinut să precizeze că zona este săracă, dar autorităţile şi zona privată doresc dezvoltarea. „Se lucrează, sunt foarte multe proiecte. Regiunea N-E este foarte harnică. Sunt programe curajoase, de infrastructură, proiecte care au o foarte mare importanţă. Şi pe oraşele mici, cum sunt Dorohoi, Darabani, Săveni aşteaptă finanţare la proiecte care sunt eligibile. Buncăr anticriză nu există. Soluţia este roaba, lopeţile şi mai mult curaj în alocarea surselor financiare”, a apreciat Gheorghe Flutur. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Microbuzele bagă sprint pe arterele municipiului
Zmeul zmeilor
Ţibi joacă la aparatele electronice. Florica l-asistă
Întrebarea lui Ion şi răspunsul lui Gheo
„Flămânzi - personaje, drame, întâmplări”
Pelerinaj al credincioşilor basarabeni la mănăstirile din Moldova
Guvernul a decis restructurarea agenţiilor guvernamentale
Mădălina Manole: de trei ori femeie – artistă, mamă şi iubită
„De când am venit la Londra, învăţ”
Delegaţie BOR, la cea de-a treisprezecea Adunare Generala a Conferinţei Bisericilor Europene
Românul şi pălăvrăgeala
De la Praga, Băsescu dă un puternic semnal legat de reunificarea Basarabiei cu România
Judecătorii l-au făcut proprietar pe Mihalcea pe baza metodei deducţiei (III)
şmecher de Bucureşti, Mihalcea are şi clădirea şi banii
Castelul gonflabil produce coşmaruri părinţilor
dacă nu au bani când trec prin parc
La Centrul de Agrement Luceafărul se practică doar turism de week-end
Plouă cu poliţiştii botoşăneni în stradă!
Florile de pe domeniul public fac cu ochiul
Cei din Sănătate încă n-au gând de grevă
La Protecţia Copilului lucrurile degenerează din rău în mai rău
directorul Rădăşanu promovează politici contrare protecţiei copilului
Ministrul Bazac ne apără de fierbinţeli
În plină criză economică, Zarug blochează prestarea unor servicii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă