Despre procesul intentat de către Sindicatul Pensionarilor Botoşani, preşedinte Maria Paraschiv (foto), Casei Judeţene de Pensii în numele celor 1750 de foşti angajaţi ai societăţii Armonia Sa, în Jurnalul s-a mai scris. V-am informat atunci că lichidatorul societăţii Armonia, avocatul Lulu Constantin Dascălu, a predat arhiva de personal a societăţii Casei de Pensii Botoşani, semnatar în numele acesteia fiind directorul adj. Narcis Dreţcanu.
Arhiva a auns undeva la subsolurile clădirii Direcţiei Muncii şi stă depozitată acolo din anul 2004. Ajunşi la vârsta de pensionare, foştii angajaţi ai societăţii Armonia nu au putut face dovada vechimii în muncă pentru că n-a fost cine să le elibereze adeverinţele de vechime pentru perioada lucrată la Armonia.
Aşa s-a ajuns ca foştii salariaţi să se plângă Sindicatului Pensionarilor iar sindicatul să se judece cu Casa de Pensii pentru a clarifica cine este persoana juridică abilitată să elibereze adeverinţele de vechime în muncă.
Problema s-a complicat când cei de la Casa de Pensii au replicat Sindicatului că Procesul verbal nr. 50/24.09.2004 prin care lichidatorul Armoniei a predat arhiva Casei de Pensii a fost semnat de Narcis Dreţcanu fără ca acesta să aibă împuternicire de a semna un astfel de act şi prelua arhiva.
Mai pe şleau, acest proces verbal s-a dovedit a fi un fals efectuat între lichidatorul Lulu Constantin Dascălu şi angajatul Casei de Pensii Narcis Dreţcanu, totul în scopul ca lichidatorul să scape de arhivă şi să poată închide procesul de lichidare a societăţii.
Falsul a ajuns în atenţia Parchetului Botoşani şi a format obiectul Dosarului 3644/P/2011, învinuit Narcis Dreţcanu. Chiar dacă pe fondul cercetărilor se putea vorbi de existenţa unei infracţiuni, procurorul a constatat că aceasta ar fi prescrisă. Aşa că învinuitul a fost scos de sub urmărire penală, indicându-se ca problema să fie rezolvată printr-un proces de natură civilă.
Aşa s-a ajuns ca pe rolul Judecătoriei Botoşani să apară dosarul 6355(193/2012 prin care Sindicatul Pensionarilor a solicitat instanţei civile să anuleze procesul verbal nr. 50. Procesul a fost unul complicat, pentru că părţile implicate au cerut instanţei să judece mai întâi anumite excepţii. Au invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive Narcis Dreţcanu şi lichidatorul Dascălu.
Instanţa a stabilit că la baza procesului verbal încheiat ar fi stat o decizie a şefului Casei de Pensii de atunci prin care s-a format o comisie de preluare a arhivei de la societatea Armonia SA, preşedintele comisiei fiind Naecis Dreţcanu.
Citat martor, directorul de atunci al Casei, Gheorghe Livadaru, a negat că ar fi emis o astfel de decizie şi, astfel, judecătorul na primit dovada că actul în cauză, adică procesul verbal nr.50 este de fapt unul fals.
L-a exonerat de răspundere civilă pe Narcis Dreţcanu dar l-a considerat pe lichidator ca având calitate de parte în proces. Prin Sentinţa civilă nr.2741/13 martie 2013, judecătorul Emanuela Adimi anulează procesul verbal şi repune părţile implicate în proces în situaţia anterioară.
Pe fond, Sindicatul Pensionarilor a câştigat ce-a solicitat dar acum apare o mare problemă. Repunerea părţilor în situaţia anterioară întocmirii actului anulat nu mai este posibil din punct de vedere juridic. Lichidatorul Lulu Constantin Dascălu a fost descărcat de gestiune şi lichidarea societăţii închisă. Armonia SA nu mai există, fiind radiată şi de la registrul Comercial Botoşani.
În baza acestei sentinţe, firesc ar fi ca de la Casa de Pensii arhiva să fie predată din nou societăţii Armonia. Care societate? Potrivit legislaţiei actuale arhiva ar trebui să ajungă la Arhivele Statului. Casa de Pensii n-are calitate de predător către Arhivele Statului ci către Armonia SA, iar societatea nu mai există juridic. Prin acest proces s-a anulat un act fals dar nu s-a rezolvat fondul problemei, acela ca o instituţie, alta decât Casa de Pensii, să poată elibera adeverinţe de atestare a vechimii în câmpul muncii.
Să mai remarcăm şi faptul că sentinţa pronunţată este abia la fond. Mai urmează un apel şi apoi recursul. Lichidatorul Lulu Constantin Dascălu este unul dintre cei care va face apel şi dacă ba fi nevoie recurs. Vor mai trece cel puţin doi ani până ce va exista o soluţie definitivă şi irevocabilă. În tot acest timp pensionarii care au lucrat la Armonia şi nu li s-a luat în calculul pensiei vechimea continuă să piardă la pensie, fără a avea vreo vină. Poate doar vina că au muncit!