Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
35085
De la 07 Ianuarie 2003
112785436

Botoşani: Afacerile bănoase ale protopopului de Darabani

  • Ioan Rotundu
  • 16 June 2015, 23:00

Despre afacerile comerciale private ale protopopului de Darabani, preotul Constantin Pânzaru (foto 1), se vorbeşte în întreaga zonă de nord a judeţului. Tot despre afacerile sale s-a scris în Jurnalul ori de câte ori părintele a mai înregistrat un succes în domeniu care i-a rotunjit financiar veniturile familiei şi mai puţin ale Protopopiatului.
Ultima afacere a părintelui protopop i-a uimit pe cetăţenii din oraşul Darabani. Rădăcinile afacerii sunt adânc înfipte în credinţa ortodoxă. Prin anul 1944, preotul Neculai Tatarcan, originar din satul Crasnaleuca, comuna Coţuşca a fost mutat la o biserică din Darabani. Pentru cei dornici de a cunoaşte cât mai multe informaţii din lumea bisericii, părintele Tatarcan a fost tatăl profesorului Dumitru Tatarcan, la rându-i mulţi ani directorul Lielului „A.T. Laurian” din Botoşani, profesorul fiind tatăl politicianului de rang înalt RalucaTatarcan, devenită prin căsătorie Turcan. Mutat în Darabani, părintele a strâns ban peste ban şi a ridicat o locuinţă personală (foto 2), în acele vremuri tulburi, încă de război, creştinii fiind mai puţin interesaţi să-i ridice părintelui o casă parohială, mai ales că bogaţii oraşului erau evreii care au cu totul altă credinţă.
În locuinţa proaspăt ridicată părintele Tatarcan, ridicat la rangul de protopop. a adăpostit şi Protopopiatul Darabani până prin anul 1958, când Mitropolia Iaşi l-a desfiinţat. Părintele a locuit în casa proprietate personală până în anul 1995, când a decedat. Soţia sa, rămasă singură, a preferat să se mute la Botoşani, la feciorul profesor Dumitru Tatarcan.
Părintele Constantin Pânzaru, ajuns protopop de Darabani, a pus ochii pe căsuţa preotului Tatarcan şi s-a ţinut de capul cucoanei preotese să doneze casa Protopopiatului, urmând ca în ea să funcţioneze chiar instituţia.
Doamna Tatarcan a acceptat în pozaurmă cu vreo 10 ani să doneze locuinţa Protopopiatului, dar părintele protopop, priceput în afaceri comerciale, a avut grijă ca actele de donaţie să fie întocmite pe numele său şi nu al Protopopiatului ca persoană juridică.
În anul 2011, preoteasa s-a stins din viaţă iar părintele protopop a ridicat între timp o clădire nouă drept sediu al Protopopiatului în curtea bisericii Împăraţii Constantin şi Elena, în acelaşi spaţiu bisericesc părintele ridicând şi o brutărie pe care o exploatează tot în interes personal.
Casa, cu teren împrejmuitor în suprafaţă de 12 ari este situată chiar în centrul oraşului Darabani, vecină cu familii renumite din oraş precum Constantin Strugaru, fratele fostului deputat PDL Stelică Strugaru dar şi cu Constantin Moga, fost producător de mobilă, ambii decedaţi. Dacă imobilul s-a deteriorat între timp, terenul este extrem de valoros aşa că pe el a pus ochii Gheorghe Aparaschivei, zis Gelu, om de afaceri din Bajura, cartier al oraşului Darabani. Aparaschivei s-a înţeles cu părintele protopop Constantin Pânzaru să-i vândă casa şi terenul contra sumei de 50 mii de euro, adică 2,25 miliarde lei vechi, un preţ foarte bun pentru părintele protopop, spun localnicii.
Tranzacţia s-a încheiat între Aparaschivei şi Pânzaru în calitate de persoane fizice, ceea ce înseamnă că banii pe teren şi casă au intrat în buzunarul părintelui protopop Pânzaru. Să fie primiţi!
Dacă există cineva prejudiciat, atunci prejudiciul este de ordin moral, preoteasa Tatarcan murind cu gândul împăcat că a donat casa Protopopiatului Darabani şi nu unui impostor al credinţei ortodoxe. Corect ar fi ca fiul Dumitru Tatarcan să-i ceară socoteală protopopului Pânzaru pentru că i-a înşelat mama şi i-a pângărit memoria prin schimbarea destinaţiei casei părinteşti.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Reţeta zilei: Pui Tandoori
Bancul zilei: Au doar răbdare
Horoscopul zilei
Executor judecatoresc, trimis in judecata de DNA in stare de arest
DNA: In luna mai au fost condamnate definitiv 66 de persoane
printre care un judecator, un procuror si doi primari importanti
Gena Ponta. O posibila explicatie neurosociala a comportamentului premierului Romaniei
Improbabilul aparator al statului de drept
Ce-l mina in lupta pe Gabriel Oprea, zis si Interesul National?
Modificarile la Codul Penal si Codul de procedura penala, discutate la
toamna Comisia juridica a amanat cele 22 de proiecte legislative cu 4 saptamani/ UNPR "salut decizia"
ANAF promite reducerea birocratiei
Certificatul de atestare fiscala si deciziile obligatiilor de plata accesorii, transmise online
Liviu Dragnea l-a vizitat pe Victor Ponta la spitalul din Istanbul
Botoşani: Proiectul „La pas prin istoria orașului”
DJTS Botoşani – Comunicat de presă
Tony Blair ofera consultanta guvernului roman prin intermediul unui contract incheiat cu Banca Mondiala
Calcă apăsat pe urmele vieclui Ghiorghiţă
Ioan Rotundu
Caricatura zilei: Operaţia lui Ponta
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă