Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7121
De la 07 Ianuarie 2003
123770337

Terorismul declanşat de prefectul Roman implică şi prezenţa mascaţilor

  • 16 May 2010, 23:00

Iată că s-au găsit şi vinovaţii pentru criza financiară bugetară prin care trece România. Iar vinovaţii sunt persoanele cu handicap fizic posesoare de permise auto. Cel puţin aşa a stabilit la Botoşani prefectul Cristian Roman, care a dat un ordin împuternicind agenţii de poliţie să ia cu asalt locuinţele persoanelor cu handicap posesoare de permise auto şi să le confişte acest document. Iată cum a înţeles prefectul Roman şi comisarul şef de Poliţie Viorel Şerbănoiu să respecte drepturile consfinţite de Constituţia României şi normele europene persoanelor cu handicap.
Prima victimă a ordinului prefectului a fost Costel Dughilă, care are ambele picioare paralizate de mai mulţi ani. În după amiaza zilei de 28 aprilie a.c., pe la ora 18.00 în locuinţa sa au dat năvală agentul de poliţie Ioan Amarandei şi un poliţist comunitar care l-au somat să le dea permisul de conducere auto. Omul era în cameră, permisul în maşina din garaj, iar el în imposibilitate de deplasare, aşa că soţia s-a dus să-l aducă. Bucuroşi că au pus mâna pe el, cei doi l-au anunţat sentenţios că permisul său este confiscat. Omul a rămas fără nici o posibilitate de deplasare.
Şi-a trimis soţia pe la Permise auto de unde a fost trimisă la Poliţia de pe Bulevard, de aici la Poliţia Rutieră iar de acolo i s-a spus ca soţul să aducă dovezi că este persoană cu handicap. De atunci Costel Dughiă umblă să demonstreze poliţiştilor că el n-are picioarele aşa cum le au ei, că fiind paralizat de mulţi ani nu se mai foloseşte de ele. Culmea, de la Comisia de specialitate i s-a spus că nu-l poate verifica până ce nu are trimitere de la mediul de familie. Iar medicul de familie l-a programat pentru mâine, adică marţi, să vină la cabinetul său să constate dacă este paralizat sau nu şi-i poate da trimitere. În tot acest timp omul a suferit două accese de furie şi neputinţă.
Liviu Chişcariu (foto 1, filmul' 1) şi-a pierdut picioarele când era elev în liceu. A alunecat sub trenul aflat în mers şi a rămas fără picioare. De atunci a trecut prin multe. Mai întâi a făcut rost de un cărucior pentru persoane cu handicap. Apoi, printr-o fundaţia a fost trimis în Angţia, de unde s-a întors cu un cărucior special alimentat electric. Fiind un informatician de excepţie, a câştigat bani frumoşi şi şi-a cumpărat o maşină special autorizată pentru persoane fără picioare.
Săptămâna trecută s-a trezit acasă cu agentul de poliţie Marius Roşu, care l-a somat să-i predea permisul de conducere auto şi certificatul de persoană cu handicap. Liviu i-a dat doar copii. Poli9ţistul voia originalele, numai că Liviu a mai citit şi legea. Nu i l-e dat, spunându-i clar că n-are acest drept. Poliţistul a plecat, nu înainte de a-l ameninţa că de va ieşi cu maşina pe stradă va fi arestat pentru infracţiunea de a conduce cu un permis auto anulat.
Adică, în îngâmfarea sa de poliţist plătit chiar şi din banii munciţi de Liviu, cel fără picioare, acesta i-a anulat actul cu de la sine putere. Adică nu, puterea i-a dat-o prefectul Roman cu mandat primit de la premierul Boc. De menţionat că Liciu Chişcariu lucrează acum pentru o editură din Bucureşti, ce are punct de lucru la Zăiceşti, adică la vreo 7 km de Botoşani.
Anulându-i permisul auto, prefectul i-a anulat dreptul la muncă, dar cui îi mai pasă. Important este ca prefectul să fie bine văzut de premierul Boc şi să-şi păstreze postul plin de privilegii.
Ioan Bâgu (foto 2, filmule' 2), din strada Doboşari, are permis auto de 24 de ani. Tot de atunci, în urma unui accident auto a rămas cu picioarele paralizate. Maşina sa Dacia este special adaptată conducerii numai cu mâinile. A fost căutat să i se ridice permisul, dar n-a fost găsit. Îi aşteaptă. Are a le pune nişte întrebări!
Săptămâna trecută, la ora 06.00 dimineaţa, trupele de mascaţi au luat cu asalt blocul cu nr. 59 de pe str. Octav Onicescu. Oamenii, copiii s-au speriat de trupele de mascaţi, care i-a sculat din somn. Ce căutau aceste brute ascunse sub o mască de cârpe? Au primit ordin să intre în apartamentul unei pensionare posesoare de permis auto. Femeia, ingineră horticolă, a obţinut permisul încă din facultate, că aşa se proceda pe atunci. De condus n-a prea condus nici tractorul, nici maşina. Dar şi-a păstrat permisul, că aşa i-a făcut ei plăcere. Cu ceva timp în urmă a suferit un accident de muncă şi a fost pensionată cu grad de handicap fizic. Femeia a rămas uimită de forţele desfăşurate în blocul său pentru a i se lua un document de care nici nu s-a folosit vreodată. Ce nu ştie inginera este că nu permisul său este imkportant şi pensia pe care o rpimeşte de la bugetul statului.
Să-i mai trecem în revistă pe Gheorghe Ciornei, şi el pozael rămas fără picioare şi fără permis auto dar şi pe Vasile Rudei, până de curând contabil în Primăria Botoşani, tot fără picioare şi fără permis.
Am întrebat un avocat cât de legală şi corectă este măsura dispusă de prefectul Criatian Roman. „Este o măsură abuzivă şi neruşinată. Permisul auto este un drept de proprietate intelectuală şi nu poate fi reţinut sau anulat decât în condiţiile exprese prevăzute de lege. Toţi cei afectaţi de ordinul prefectului se por adresa instanţei de judecată şi cere despăgubiri materiale şi morale. Trăim încă într-un stat de drept şi nu unul dictatorial condus de un prefect al Guvernului Roman” este opinia avocatului.
L-a contactat şi pe directorul medical din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, dr. Gheorghe Apetroaie. „Sora mea este avocată. Bosovici se numeşte ea. De la ea am reţinut că măsura este una total ilegală şi abuzivă. Din punct de vedere medical noi am înfiinţat 6 comisii de specialitate care să verifice dacă cei trimişi de prefect la verificări suferă sau nu de handicapuri fizice. Până acum toate persoanele care s-au prezentat au primit 100% confirmare că au acel handicap în urma căruia au fost pensionate” – ne-a declarat directorul Apetroaie.
Ordinul prefectul a afectat vreo 480 de persoane, toate cu handicap fizic. Dacă cei bolnavi de diabet sau cu lipsa vreunui organ interior se pot deplasa să-şi caute dreptatea, cei fără de picioare, odată anulat permisul auto, n-au nici un mijloc de deplasare decât să fie căraţi de cineva în spate.
„De ce m-au pus în situaţia de a mă chinui, eu om fără picioare, să plătesc bani mulţi ca să umblu pe la uşa autorităţilor să le dovedesc că eu sufăr de o boală care nu mai are leac. Picioarele nu le voi mai putea folosi niciodată” – ne-a declarat, plângând, Costel Dughilă. În durerea acestui om se află adunată toată nedreptatea produsă de prefect. O nedreptate pe lângă care oamenii Gestapoului lui Hitler erau nişte diletanţi.
Am încercat să aflu ce se ascunde în spatele ordinului dat de prefect şi a modului ostentativ şi miliţienesc în care acţionează agenţii de poliţie. Părerea este aproape unanimă. Prefectul vrea să-i determine pe cei cu handicap să renunţe la pensie şi astfel să facă economii la buget. Cică aşa ar suna ordinul primit de la premierul Boc. Iar arma de şantaj este ridicarea permisului autp. Dacă lucrurile stau aşa, comuniştii au fost plini de omenie.
Cert este că prefectul a declanşat o operaţiune de terorism greu de imaginat într-un stat democratic. Pur şi simplu a anulat prezumţia de vinovăţie, baza şi esenţa dreptului în democraţie, şi i-a pus pe cei cu handicap să demonstreze că n-au picioarele, deşi acest lucru l-ar fi putut constata şi celebrii miliţienii Călin şi Nicolau cu ochiul liber, care s-ar fi simţiţi jigniţi în orgoliul lor profesional să fie puşi să facă astfel de constatări.
Domnule prefect, furtuna socială stă să se declanşeze, iar dvs. turnaţi gaz pe foc. Opriţi acest terorism social tot aşa cum l-aţi declanşat. Azi încă mai sunteţi prefect, dar mâine veţi fi printre oameni. Şi oamenii obişnuiesc să mai scuipe!
Şi mai am o întrebare domnule prefect: Cine decontează cheltuielile angajate de către persoanele cu handicap ca să umble pe la porţile instituţiilor statului să aducă hârtii inutile, cine suportă cheltuielile medicilor din comisiile de specialitate puşi să constate un lucru deja atestat legal de colegii lor, din ce bani se plătesc deplasările poliţi8uştilor şi a timpului consumat de către funcţionarii de la Permise auto? Ori toate aceste cheltuieli vor fi cumva decontate din acea reducere de 25% din lefurile bugetarilor?
Am afirmat şi pe blogul personal că intenţia prefectului de a descoperi persoanele pensionate pe motiv de handicap fizic, prin diferite aranjamente medicale, este de salutat. Căci sunt mulţi cei care beneficiază de astfel de pensii fără să le fi obţinut în mod corect. Sunt persoane cu adevărat suferinde şi care au fost respinse de le pensionare, în timp ce altele au fabricat un dosar cu care a primit binecuvântarea Comisiei de specialitate. Dar ce legătură este între aceste pensionări abuzive şi permisul auto al celor fără picioare sau paralizaţi? Dacă s-au eliberat permise auto ca şi pensionările nejustificate, să fie solicitat DNA-ul să-şi dacă datoria dar nu să fie chinuiţi şi purtaţi pe drumuri oameni nevinovaţi.
Şi mai două întrebări, domnule prefect. Dacă acea pensionară luată cu asalt de trupele de mascaţi făcea infarct şi murea, după părerea dvs. cine era criminalul? Dacă vreo persoană din cele abuzate cedează nervos şi se sinucide, cine este autorul moral al morţii sale? Nu vreau un răspuns public. Îi suficient să ştiu că meditaţi asupra acestor două întrebări.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: O replică pentru sloganul "Să trăiţi bine"
Provocare “moldovenista” împotriva copiilor români din Frumusica si a caravanei culturale a ICR
PDL a guvernat slab, dar criza actuala e generată de greşelile din ultimii 20 de ani ale partidelor
A recunoscut că a plătit structuri criminale pentru a-şi salva afacerile
Plimbat între spitale după ce a fost călcat de tren
Nu mai vrea învăţământ cu anunţuiri de genul "Vând lucrare de licenţă"
Cere Guvernului să nu se atingă de indemnizaţia pentru mame
Procurorul-şef al DNA Suceava, în comă la spital după ce ar fi încercat să se sinucidă
Emil Boc vrea demiterea fără somaţie a celor care nu combat evaziunea fiscala
Eu, conaţionalii mei şi străinii
Unde au greşit Roman şi Şerbănoiu?
Firma protejată de preşedintele Ţâbuleac construieşte distrugând
Ordonanta crizei economice. Proiectul OUG privind reducerea salariilor si pensiilor.
citiţi ce zile „bune” ne oferă Guvernul Boc
Cu Liviu aţi pus-o, poliţiştilor!
CES va cere luni ca pensiile sub 1.000 de lei să nu fie reduse cu 15%
Cinci tineri salvaţi de la înec de poliţiştii de frontieră
Mort pe motoscuter
Ţigări de contrabandă, în valoare de peste 10.000 lei, confiscate de poliţişti
Sorescu nu se consideră părtaş la acest dezastru
CAS publică lista datornicilor, dar banii tot nu-i încasează
Cei din spitale nu cred că ministerul Sănătăţii le va achita datoriile
Societatea Avipan şi-a închis porţile
Directorul medical al DSP Botoşani, dr. Apetroaie susţine reducerea salariilor
Profesorii să poarte doliu şi pentru gradaţia de merit
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog