Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Gastronomie
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23546
De la 07 Ianuarie 2003
113179235

Mieii pentru Paşti au devenit o problemă

  • 16 March 2007, 23:00

Mielul de Paşte nu mai poate fi sacrificat decât în spaţii special amenajate. Acestea sunt directivele trasate de către şeful Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare Marian Avram în videoconferinţa care a avut loc ieri dimineaţă. Doar şase unităţi autorizate la nivel de ţară au posibilitatea să sacrifice miei şi să îi valorifice pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Există însă şi unităţi de sacrificare a altor specii, care pot fi autorizate cu zece zile înainte de Paşti pentru sacrificarea mieilor. De asemenea mai pot fi cu aprobare condiţionată şi unităţi închise în cazul în care primesc aprobarea DSV. În cazul spaţiilor autorizate condiţionat, autorităţile locale pot face o cerere în care să arate că există în administrare un spaţiu cu minime condiţii. Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Botoşani Vladimir Rizac susţine că situaţia nu este dezastruoasă la Botoşani, chiar dacă există un singur astfel de centru de sacrificare la nivel de judeţ. „Există mai multe posibilităţi. În privinţa abatoarelor de tip A, indiferent de speciile de animale, pot pentru zece zile, înaintea sărbătorilor să sacrifice miei. În grupa A avem la ora actuală o singură unitate”, a declarat Vladimir Rizac. Acesta susţine că în gupa C sunt cinci unităţi care pot sacrifica miei cu derogare. De asemenea se pot crea puncte la nivelul municipiilor care trebuie să îndeplinească minime condiţii de bunăstare în timpul sacrificării. „Mieii pot fi sacrificaţi şi în gospodăriile proprii, dar numai pentru consumul propriu. Noi avem o situaţie deosebită, cu mieii sacrificaţi pentru pielicica de karacul. Conform legii veterinare aceşti miei nu sunt buni de consum”, a declarat Vladimir Rizac. Acei producători care au astfel de miei pot vinde carcasele dar în pieţele autorizate, sub supraveghere. Din punctul său de vedere condiţiile minime pentru sacrificarea mieilor sunt uşor de respectat. „Sunt suficienţi pereţi lavabili, cârlige de agăţat fără rugină, apă caldă şi apă rece, precum şi un personaj calificat care trebuie să ştie să sacrifice mieii”, a precizat directorul DSV Botoşani. Prefectul Cristian Roman a trimis ieri o circulară către toate unităţile teritorial administrative. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Sistemul sanitar botoşănean la „momentul zero”
Premieră inedită la Teatrul Eminescu
Bătrână dispărută
Intoxicaţie cu o substanţă necunoscută
Inaugurarea programului de perfecţionare
LSI preocupat de soarta personalului nedidactic şi didactic auxiliar
Luna Martie dedicată Lunii Apelor Curate
Patru incendii într-o singură zi
Consilierul Chirilă vrea să stimuleze oamenii de afaceri
Ucrainenii îl omagiază pe Taras Şevcenco
Municipalitatea intră pe străzile neasfaltate
Externalizarea serviciului de ecarisaj o himeră
Încep pregătirile pentru Ziua Internaţională a Romilor
Bucecenii singurii interesaţi încă de termoficare
Voluntarul japonez părăseşte după doi ani Instituţia Prefectului
Lumea evreiască şi Israel
Mândrie veterinară
Horoscop
Angemacht de miel
Comunicat de presă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă