Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Important
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16037
De la 07 Ianuarie 2003
112993472

Botoşani: Europarlamentar de-al nostru ajuns vedetă a Parlamentului Europei

  • Ioan Rotundu
  • 16 March 2014, 23:00

Duminică, 16 martie, mi-a fost dat să realizez pentru Tele’M Botoşani, emisiunea Dialog deschis, un interviu cum rar îi este dat în viaţă unui jurnalist. Prezent la Botoşani, europarlamentarul sucevean Petru Luhan a fost şi invitatul postului local de televiziune. Mie mi s-a încredinţat misiunea de a-i lua un interviu.
Când am auzit, nu prea am fost încântat pentru că sunt sătul până peste cap de minciunile politicienilor botoşăneni aşa că a asculta şi pe cele ale unui sucevean nu putea fi o satisfacţie jurnalistică. Am acceptat dintr-un principiu colegial şi nu-mi pare rău.
Petru Luhan este cel mai tânăr europarlamentar din Parlamentul European, fiind confirmat europarlamentar la vârsta de 31 de ani. Sucevean la origine, tânărul a păşit în viaţă înfruntând de mic copil greutăţile vieţii de la ţară. A prăşit alături de părinţi, a îngrijit de animale şi a învăţat carte cu gândul de a ajunge om în viaţă.
După ce a absolvit liceul la Siret, a plecat la muncă în Germania. Doi ani a lucrat în construcţii, dând cărămidă la mână, dar a adunat bani ca să poată urma o facultate. A absolvit Institutul de Studii Economice din Osnabriuck apoi un masterat în domeniul economic în cadrul aceleaşi universităţi. Cariera profesională şi-a început-o lucrând în mai multe companii multinaţionale din România, inclusiv manager financiar în cadrul Petrom SA.
Se cunoaşte cu Gheorghe Flutur şi când acesta a fost confirmat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, după alegerile din 2008, acceptă invitaţia acestuia de a lucra pe postul de manager financiar al judeţului. Iată că acum avem şi explicaţia exploziei de investiţii care a cuprins judeţul Suceava sub preşedinţia lui Flutur. A avut omul priceput în funcţia potrivită, Luhan fiind un specialist în accesarea fondurilor europene.
În anul 2009 a candidat pe listele PDL la europarlamentare şi a reuşit. Vorbitor de limbă germană, cunoscător al economiei acestei ţări, cunoscător al sistemului politic, Luhan a avut peste cinci întâlniri cu Angela Merker, fiind chiar invitat de aceasta.
Ca europarlamentar s-a ocupat de mai multe activităţi dar a excelat în implementarea unor programe pe sănătate, ceea ce i-a adus la sfârşitul anului 2013 titlul de „Europarlamentarul Anului SĂNĂTATE – MEP AVAROS 2013 ” (foto 2). Activitatea sa de europarelamentar, aşa cum spuneam, s-a desfăşurat pe mai multe paliere însă cel mai activ a fost pe domeniul explicării modului de accesare a fondurilor europene. Dealtfel, duminică a venit la Botoşani tot pentru a explica unui grup de interesaţi modalităţile de accesare a acestor fonduri.
Mai multe despre activitatea acestui tânăr se poate afla accesând www.luhan.ro însă pe mine m-as impresionat concizia în expunere, logica ireproşabilă şi mai ales limbajul care demonstrează că posesorul lui dispune de o solidă cultură generală şi profesională.
L-am intervievat pe Mircea Geoană când era preşedintele Senatului, acasă la el cum s-ar spune, adică în sala de protocol de grad 0, acolo unde se primesc şefii de state. Geoană a avut un dialog de politician dresat, evitând faptele concrete, răspunsurile directe, divagând diplomatic de la subiect. Luhan aparţine unei alte categorii de politicieni. El răspunde direct, la obiect şi asumându-şi oi anumită responsabilitate în răspunsul dat. Este în comportamentul său tipicul politicienilor ce poartă respect electoratului şi care ştie că orice greşeală comisă îi va fi drastic sancţionată.
Petru Luhan şi-ar mai dori un mandat, numai că la nivelul PDL lucrurile încă nu sunt clare. Luhan aparţine unei generaţii de politicieni care abia se formează în România. Când ei vor ajunge la putere, sunt convins că altfel va arăta România şi de alt respect se va bucura în lume. Aducerea la putere a acestei generaţii de politicieni stă în putinţa noastră dacă şi noi vom vota responsabili de viitorul nostru şi nu vom mai vota lăsându-ne cumpăraţi de politicienii corupţi.
Nu ştiu când va fi difuzată emisiunea dar v-o recomand s-o urmăriţi cap coadă,. N-o să vă pară rău!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Reţeta zilei: Tocăniţă de miel
Bancul zilei: Coada la români
Horoscopul zilei
Lumea lu' Rotundu: Asociaţia cu doi preşedinţi
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 14.03.2014
Dinamica economiei: Piaţa agroalimentară Uvertura Mall
Radicalismul boşorogilor
Ioan Rotundu
Circa 6.000 de manifestanţi, la mitingul PMP împotriva accizei la combustibil
cel mai dur discurs: Din benzina se face cocteilul Molotov
Cota unică se menţine la 16% în acest an
dar de anul viitor s-a putea păstra doar la firme
Anchetatori: Avionul Malaysia Airlines şi-a schimbat direcţia şi a dezactivat comunicaţiile în mod "deliberat"
după care a mai zburat încă 7 ore. Percheziţii la domiciliile piloţilor
Mircea Geoana’ va susţine candidatura lui Ponta la preşedinţia României
Ucraina acuză Rusia de "invazie militară" in sud-estul ţării şi ameninţă că va răspunde "cu toate mijloacele"
Militanţi proruşi au atacat sediul serviciilor speciale din Donetk
Autorităţile din Rusia au blocat majoritatea site-urilor de opoziţie
în ziua referendumului din Crimeea
Dmitri Rogozin, vicepremierul rus, despre ambasadorul Ucrainei in Moldova
Fiu de căţea
Miting de solidarizare cu Andrei Pleşu împotriva linşajului mediatic de la Antena 3
Liiceanu: Răfuiala e cu CNA, nu cu un post sau cu manipulatori deghizaţi în jurnalişti
Focuri scăpate de sub control
14 incendii în două zile
Au venit boi şi s-au întors la minister vaci
Ioan Rotundu
Loto România: Rezultatele tragerii din 16.03.2014
Ce nu s-a vazut la TV la mitingul de solidarizare cu Andrei Plesu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă